![]() |
Şalgamın Faydaları Yararları
Şalgamın faydaları yararları
Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir. Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. İdrar söktürür. İşte şalgamın diğer faydaları...Böbrek kumu ve taşının düşürülmesine yardımcı olur. Akciğerleri ve bronşları temizler, vücuda rahatlık verir. Romatizma ve nikriste faydalıdır. http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg Mafsal şişliklerini indirir, şikayetleri giderir. Abse, dolama, kan çıbanı ve donmalarda kullanılır. Ergenlik sivilcesi ve egzama gibi cilt hastalıklarında faydalıdır. Göğsü yumuşatır. Şeker hastalarının susuzluğunu giderir. Bilinen Bileşimi : Terkibinde; B,C vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir içerir. Şalgam Faydaları.. - Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir. - Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. - İdrar söktürür. Böbrek kumu ve taşının düşürülmesine yardımcı olur. - Akciğerleri ve bronşları temizler, vücuda rahatlık verir. - Romatizma ve nikriste faydalıdır. - Mafsal şişliklerini indirir, şikayetleri giderir. - Abse, dolama, kan çıbanı ve donmalarda kullanılır. - Ergenlik sivilcesi ve egzama gibi cilt hastalıklarında faydalıdır. - Göğsü yumuşatır.Boğaz iltihaplarını giderir. - Nekahat devresini kısaltır. - Kabızlığı giderir. - Şeker hastalarının susuzluğunu giderir. Kullanım Şekli : Şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenilebilir ya da şalgam suyu şeklinde hazırlanıp kullanılmaktadır. Şalgam Suyunun Yapılışı : Şalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor. Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, iyice ekşidikten sonra sulandırılıp, dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor. Ardından, mor havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üzerine de şalgam turpu yerleştiriliyor. Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma tuz ilave ediliyor. Fıçı içinde olgunlaştırılan şalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazır hale getiriliyor. |
Şalgamın Faydaları Yararları
Şalgamın faydaları
Hafif acımsı-tatlımsı kökleri sebze olarak yenilen Şalgam'ı veren bitkisi, Turpgiller'dendir. 50-120 cm. kadar boylanabilen ve Adana başta olmak üzere ülkemizde de yetiştirilen bir bitkidir. Bitkinin sebze olarak değerlendirilen bölümü, şişkin kökleridir. Basık, yuvarlağımsı ya da uzun silindirik biçimlerde olan kökün sertçe etinin rengi beyaz ya da mavimtıraktır. Ama, kökün toprak yüzeyine yakın kısmı kırmızı, mor, beyaz, sarı veya yeşil renklerde olabilir. Bitkinin oval biçimli yaprakları yeşil renkli, yaprak kenarları düz ya da testere gibi dişlidir. Şalgamın çiçek sapları 50-120 cm. kadar uzar. Erselik özellikli çiçekleri, parlak sarı ve bazen beyaz renkte olur. Tohumları lahananınkilere çok benzediğinden, satın alırken aldanmamaya dikkat edilmelidir. Şalgam, günümüzde hem insanlar hem de hayvanlar için üretilmektedir. İnsan yiyeceği olarak yetiştirilenleri yumuşak etli, hayvan yemi olanları ise sert etlidir. Şalgam, bazı çorba ve soslara katılır, yemeklerde garnitür olarak kullanılır. Bazı yörelerimizde suyu sevilerek içilir. Şalgam, patates yaygınlaşana kadar, büyük önem verilerek tüketilen bir sebze olmuştur. İşte tek tek faydaları... Şalgam,tüm Turpgiller gibi, bedenin kansere yakalanma rizikosunu en aza indirgeyen bir besindir. Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir. İçerdiği zengin orandaki lifi sayesinde peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir. Bedene dinçlik sağlayan, mide ve siyatik ağrılarına iyi gelen bir besin olarak bilinmektedir. Şalgamın taş ve kum döktüğünü, bronşları boşalttığını, bol idrar söktürdüğünü uzmanlar, şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenirse yukarıdaki hastalıklara iyi geldiğini bildiriyor. Uzmanlar, şeker hastalarının da şalgam yiyebileceğini vurguluyor ve şalgam ne kadar çiğ yenirse o kadar faydalı olduğunu hatırlatıyor. Vitamin açısından zengin olduğu için hastalıklara yönelik koruma sağlar. Zindelik verir. İştah açıcı özelliği şalgam yararlarındandır. Stres gidericidir. Boğaz iltihabı için yararlıdır. Bağırsakları çalıştırıcı etkisiyle kabızlığı önler. Sindirimi kolaylaştırıcı özelliği şalgamın yararları arasındadır. Bağışıklığı güçlendirir. Gripe karşı korunma sağlar. Çinli bilim adamları şalgamın SARS hastalığına yönelik direnç oluşturduğunu belirtiyorlar. Vücudu toksinlerden temizleyici etkisi bir diğer şalgam faydası olarak belirtilebilir. Romatizma ve nikriste faydalıdır. Mafsal şişliklerini indirir, şikayetleri giderir. Apse, dolama, kan çıbanı ve donmalarda kullanılır. Ergenlik sivilcesi ve egzama gibi cilt hastalıklarında faydalıdır. Göğsü yumuşatır. Nekahat devresini kısaltır. Kabızlığı giderir. Şeker hastalarının susuzluğunu giderir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.