Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
burçak, halk, hikayeleriyozgat, oyunlarının, tarlası

Halk Oyunlarının Hikayeleri-Yozgat Burçak Tarlası

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Halk Oyunlarının Hikayeleri-Yozgat Burçak Tarlası

Halk Oyunlarının Hikayeleri-yozgat burçak tarlası

Niksar köylerinden birinden bir genç askere çağrılır, İstanbul'a sevkedilir Niksar'lı genç, yakışıklı bir Anadolu çocuğudurİstanbul'da hafta iznini geçirdiği sıralarda, genç bir kızla karşılaşır, kızın da ilgisini çekerNiksarlı kızın kendisine ilgi duyduğunu farkeder ve onunla tanışırGel zaman git zaman genç, kızın hem kendisini sevdiğini hem de kızın ailesinin zengin olduğunu hemen anlar Konuşmalar ilerledikçe kendisinin de zengin olduğunu, çiftliklerinin, sürülerinin, arazilerinin olduğunu mütevazi bir şekilde dile getirirKız da,zengin bir kocaya varmak istediğinden ve şehir hayatında yetiştiğinden "çiftlik hayatının ona bir peri masalı" gibi geldiğinden bu yalanlara çabucak kanar
Gel zaman git zaman, iki gönül birleşirKız babasını oğlan da,şehirli gelin istemeyen anasını ikna ederEn sonunda İstanbul'da düğün edili ve kız delikanlı ile beraber, zengin ümitler ve yaldızlı hayallerle, uzun bir yolculuktan sonra Tokat'a, oradan da Niksar' a varırYolda delikanlı, "Şu kadar tarlam varElini sıcak sudan soğuk suya sokmuyacam" gibisinden yalanlarına devam etmiştir Ancak zengin kız, duvarı tezekli, iki gözlü, toprak bir evin karanlık odasına gelince gerçeğin sert ve acımasız yüzüyle karşılaşır Ama gönül vermiştir delikanlıya, sevmiştirEvliliğine karşı çıkan babasınına da karşı çıkmış,oğlanla evlenmiştir Geri dönmek olmaz

Nihayet ertesi gün olurGenç kız,uyurken kaynanası gelir ve onu uyandırırŞaşkındırDaha hava aydınlanmamışken,kaynanasının kendisini uyandırıp "Hadi tarlaya" demesi ona garip gelmiştir
Şaşkınlığını attıktan sonra diğer bir acı gerçeği anlarKöylerde,evin tüm bireyleri çalışmaktadırKadınlar tarlada ot biçmeye,erkekler çift sürmeye,çocuklar davar gütmeye gitmektedirÇaresiz kaderine boyun eğer ve burçak tarlasına gitmeye başlar

Artık önünde yeni bir hayat vardır,genç gelininBu hayatı sözlere döker ve türkü olup dilden dile dolaşırHakkında halk oyunları düzülür

Türkünün sözleri :

Sabahınan kalktım sütü pişirdim
Sütün kaymağını yar yar yere daşırdım
Kaynanamdan korktum aklım şaşırdım

Aman da kızlar ne zor imiş burçak yolması
Burçak tarlasında yar yar gelin olması
Eğdirme fesini yavrum, kalkar giderim
Evini başına yandım yıkar da giderim

Sabahınan kalktım ezan da sesi var
Ezan sesi değil de yar yar burçak yası var
Sorun şu deyusa yar yar, kaç tarlası var

Elimi salladım değdi dikene
İlahi kaynana ömrün tükene
İntizar ederim burçak ekene

Elimin kınasın ezdirmediler
Gözümün sürmesin süzdürmediler
Burçak tarlasında gezdirmediler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com