|  | Yardım Kurumları |  | 
|  02-15-2010 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Yardım KurumlarıYardım KurumlarıAcil  gereksinim içindeki  insanlara yardım etmek üzere özel olarak ya da kamu desteğiyle oluşturulmuş  kuruluşlardır  Bu gibi kurumlar yoksullara olduğu kadar kıtlık, sel, kuraklık,  deprem gibi doğal yıkımlara uğramış insanlara da yardım eder  Bazıları ise,  savaş ya da siyasal baskı sonucu yerlerinden yurtlarından olmuş insanların  geleceğini güven altına almak amacını taşır  Tüm dünyada yaygın biçimde kurulan  ilk yardım kurumu uluslararası Kızılhaç'tır   Türkiye'de ve İslam ülkelerinde benzer amaçlı kuruluş Kızılay adını alır  1864'te, daha önce İtalya'daki  Solferino Savaşı'nda (1859) yaralanan askerlere yardım etmiş olan İsviçreli  Henri Dunant tarafından kurulan Kızılhaç'ın birçok işlevi  vardır  Savaşlarda, çatışma halindeki tarafların yetkililerine ulaşarak aracılık  eder  Yaralıların bakımını sağlar, kamplarda bulunan savaş tutsaklarını görmeye  gider, özel yiyecek paketlerini ve postalan dağıtır, tutsaklara ilişkin  bilgileri ailelerine ulaştırır  20  yüzyılda Kızılhaç, yardım elini doğal  felaketlerin kurbanlarına ve azgelişmiş ülkelere de uzattı  Yiyecek ve temel  sağlık gereçlerinin dağıtımını üstlendi; felaket bölgelerinde geçici sığınma  merkezlerinin oluşturulmasına yardım etti {bak  KIZILHAÇ)  1943-47'de,  Birleşmiş Milletler Yardım ve Rehabilitasyon İdaresi (UNRRA) adlı yardım kurumu  (UNRRA), savaş yüzünden yıkıma uğramış insanlar için  kamplar kurarak yiyecek, ilaç, giyecek gibi yardım gereçleri dağıttı  Bu kurumun 1947'de etkinliğine son vermesi üzerine, yarım kalan tasanlar öteki yardım kurumlarınca ele alındı  1945'te, savaştan hemen sonra Birleşmiş Milletler  Örgütü kuruldu  Örgütün önde gelen etkinliklerinden biri, savaş sırasında evsiz  kalan insanlara yardım etmekti  Birleşmiş Milletler içerisinde Birleşmiş  Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) adı altında özel bir birim  oluşturuldu ve UNRRA'nın doğrultusunda etkinlikte bulundu  UNHCR ilk olarak  Avrupa'nın mülteci sorununu çözüme kavuşturmak için çalıştı  Daha sonra askeri  diktatörlüklerin ve zorba yönetimlerin baskısından kurtulmak için ülkelerini  terk etmek zorunda kalan ya da doğal yıkımlardan kaçarak başka ülkelere sığınan  mülteciler konusunu gündemine aldı {bak  MÜLTECİ) Bugün Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu adıyla bilinen Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), II  Dünya Savaşı'ndan etkilenen ülkelerin çocuklarına  yardım sağlamak üzere 1946 yılında kuruldu  1950'lerden başlayarak, azgelişmiş  ülkelerdeki çocuklar ile acil yardıma muhtaç çocuklara yardım UNICEF'in üzerine  önemle eğildiği konulardır  Buna bağlı olarak yiyecek yardımı, koruyucu sağlık  hizmetleri, hastaların tedavisi, okul yapımı ve öğretmen yetiştirilmesi de  UNICEF'in etkinlikleri kapsamındadır   1972'de Birleşmiş Milletler Afetzedelere Yardım Kuruluşu (UNDRO) kuruldu  Bu kuruluş çeşitli yıkımlardan etkilenen  ülkelere yönelik uluslararası yardımların düzenli bir biçimde iletilmesine  çalışır  Tüm bu Birleşmiş Milletler kuruluşları, örgüte üye ülkelerin ve öteki  yardım kuruluşlarının gönüllü katkısıyla sağlanan fonlarla desteklenir {bak  BİRLEŞMİŞ MİLLETLER)  Hayırseverlik İnsanların aileleri dışındaki  kimselere yardım etmesi değişik kültürlerce benimsenmiş olup uzun bir geçmişe  sahiptir  Eski Ahit'te, Yeni Ahit'te ve Kuran'da hayırseverliğe çok önem  verilir  Ortaçağda Yahudiler ve Hıristiyanlar için hayırseverlik cennette  kendine bir yer edinmenin güvencesi olarak kabul edilirdi  19  yüzyılda  İngiltere'de toplumsal yaşamı iyileştirmek için bazı hayırseverler yardım  dernekleri kurdular  Sanayi Devrimi sırasında nüfusu hızla kalabalıklaşan  kentlerde özellikle emekçi aileleri insanca yaşam koşullarından yoksundu  {bak  GettO; Sana Yi Devrimi)   Yoksulları barındırıp doyuran misyoner ocakları bu dönemde açıldı  1865'te rahip William Booth tarafından kurulan ve  Selamet Ordusu anlamına gelen Salvation Army giderek gelişti ve  uluslararası bir nitelik aldı  Bir Hıristiyan etkinliği olan Salvation Army'nin  günümüzde 3  000'i aşkın sosyal yardım kurumu, hastane, okul ve temsilciliği  vardır  Bu kuruluş askeri örgütlenme temeline dayalıdır  İngiliz doktor Thomas  John Barnardo (1845-1905), Londra'nın doğu kesiminde yan çıplak, aç ve kimsesiz  çocukları barındırmak için 1870'te bir çocuk yurdu açtı  Büyük bir özveriyle  çalışan doktor Barnardo 40 yıl boyunca 60 bin çocuğun yuvaya kavuşmasını  sağladı   Yoksul öğrencilere yemek, yaşlı ve kimsesiz kadınlara parasız sağlık hizmeti örgütledi  Aynı dönemde yaşayan Lord Shaftes-bury (1801-85) ise kadın  emekçileri ve çocukları koruyucu yasaların çıkarılmasına ön ayak oldu  Yoksul ve  kimsesiz çocukların eğitilmesine yönelik çalışmalarıyla 300 bin yoksul çocuğun  eğitim görmesini sağladı  Günümüzde, kitle iletişim araçlarının, özellikle de  televizyon yayınlarının yaygınlığı dünyadaki herhangi bir yıkımın nerdeyse  anında duyulmasını sağlamaktadır  1970'ler ve 1980' lerde birçok Afrika  ülkesinde yüz binlerce kişinin açlıktan ölmesine yol açan kuraklığı televizyon  aracılığıyla dünyada duymayan kalmadı  Yardım fonlanmn oluşturulması için özel televizyon yayınlan yapıldı  Acı çeken insah-ların görüntüleri izleyicileri  derinden etkileyerek yardım ellerinin uzanmasını sağladı  1985'te, İrlandalı  rock şarkıcısı Bob Geldof, Afrika'daki açlara yardım amacıyla Band Aid'i  kurdu  Tüm dünya televizyonlarından 1,5 milyar insanın izlediği bir rock  konseri düzenledi  70 milyon dolar tutarındaki konser geliri, UNICEF ile Band  Aid Vakfı'na verildi  Benzer fon oluşturma girişimlerinden biri de, 1986 yılında  ABD'de yoksullara yardım amacıyla kurulan "Hands Across America"dır  Yardımlar  yalnızca bunalım anında kısa bir süre için değil, uzun zaman sürdürülürse etkili  olur  Ayrıca yardımın dağıtımı sırasında para, yiyecek ve öteki gereçlerin  gerçekten gereksinmesi olan kişilerin eline geçmesini sağlamak, başkalarının  bunlardan haksız kazanç elde etmesini önlemek önem taşır   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  | Cevap : Yardım Kurumları |  | 
|  02-15-2010 | #2 | 
| 
Şengül Şirin   |   Cevap : Yardım KurumlarıYurdumuzun her köşesinde birçok sosyal yardım kurumu hizmet vermektedir  Bu kurumların başlıcaları şunlardır: Kızılay 11 Haziran 1868 tarihinde İstanbul'da kurulmuş bir sosyal yardım kurumudur  Geçmişte çeşitli adlarla anılmış olan bu kurum, 1935 yılında Kızılay Derneği adını almıştır  Derneğin amacı, savaşta ve barışta, yurt içinde, dışında, doğal afet ve felâketlere uğrayanlara yardım etmek, sağlık ve sosyal dayanışmayı desteklemektir  Ayrıca bu konudaki uluslar arası derneklerle iş ve amaç birliği yapmaktır  Kızılay, savaşta ve hükümetin ilân ettiği olağanüstü durumlarda silâhlı kuvvetlere yardımcı olur  Bulaşıcı hastalıklara karşı açılan mücadeleye katılır  Ülkemizde ve yabancı ülkelerde meydana gelen doğal afetlerde zarar görenlere yardım elini uzatır  Hükümetlerin belirttiği yerlerde hastahaneler açar  Barış döneminde, hemşire ve ilk yardım elemanı yetiştirir  Kan bulma hizmetlerini düzenler ve yürütür  Yoksullara yardım eder  Bu alanlarda çalışmak için gönüllü kuruluşlar oluşturur  Gerekli yerlerde aş evleri açarak yoksul ve öksüz çocuklara yardım eder  Kızılay'ın gelir kaynaklan, üyelerden topladığı aidatlar, dernek yayınları, pul ve rozetlerdir  Düzenlenen piyango, balo ile daha başka eğlencelerden elde edilen gelirler de kaynakları arasında yer alır  Ayrıca, vatandaşlar tarafından yapılan bağış ve yardımlar, bazı malların satışından ve kiralardan sağlanan gelirler Kızılay'ın, gelir kaynaklan arasındadır  Toplum içinde mutlu, huzurlu ve güvenli yaşayan insanların çeşitli konularda birbirlerinin yardımlarına ihtiyaçları vardır  Bu kadar yararlı hizmetler veren Kızılay'a yardım etmek, her vatandaşın en kutsal görevlerinden biridir  Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Temeli, Mithat Paşanın Tuna valiliği sırasında atılan bir yardım kurumudur  Bu kurum, çeşitli aşamalardan geçtikten sonra 1935 yılında 'Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu ' adını almıştır  Bugün, derneğin adı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu dur  Bu kurumun amacı, korunmaya, bakıma, yardıma muhtaç çocuklara, özürlü ve yaşlılara bakmak ve onları topluma kazandırmaktır  Toplum olarak bize ihtiyacı olanlara ilgi göstermeli, onlara yardım etmeliyiz  Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, yurdun birçok yerinde bakım evi, çocuk yuvası, hastahane ve dispanser açar  Şehitlerin eş ve çocuklarını, malûl ve gazileri korur  Onların toplumda, kendilerine yakışır bir hayat sürmelerini sağlar  Bu kurumun gelir kaynakları, halktan topladığı bağışlar ve devletin yaptığı yardımlardır  Yeşilay 1920 yılında, İstanbul'da kurulmuştur  Amacı, Türkiye sınırları içinde, sigara, alkol ve bütün uyuşturucu alışkanlıklarını önlemektir  Alkollü içkiler, uyuşturucu maddeler ve sigara insan sağlığı için çok tehlikeli olan maddelerdir  Bunları kullanan kişilerde zararlı maddelerin etkisi kan ve solunum yolu ile bütün vücuda yayılır  Zamanla insan iradesini zayıflatır  İnsanı çok genç yaşta hasta eder  Gençleri içkiden ve benzeri zararlı alışkanlıklardan koruyan bu derneğin çalışmalarına yardımcı olmak başta gelen görevlerimizdendir  Türk Hava Kurumu Yurdumuzun kurtarıcısı, Büyük Önder Atatürk, 'İstikbâl göklerdedir  'diyerek havacılığa verdiği önemi belirtmiştir  1925 yılında Atatürk tarafından kurulan bu kurumun başta gelen amacı, Türk gençlerine havacılığı sevdirmektir  Havacılığın sivil ve askerî alanlardaki önemini kavratmak ve gelişmesi için çalışmaktır  Türk Hava Kurumu, amacı doğrultusunda Türkkuşu Genel Müdürlüğüne bağlı olarak gençleri, havacılığın çeşitli dallarında yetiştirir  Uçak, planör, paraşüt ve model uçak kursları açar  Gençler arasında yarışmalar düzenler  Türk Hava Kurumu, gelirini vatandaşların bağış, fitre ve zekâtlarından sağlar  Yurt savunmasında büyük önemi olan bu kuruma gönülden yardım etmek görevlerimiz arasındadır  Millî Eğitim Vakfı Yurdumuzun kalkınmasında, çağdaş ve ileri ülkeler seviyesine yükselmesinde eğitimin rolü büyüktür  Yurdumuzda yaşayan vatandaşlarımızın en iyi eğitimi alması, millî eğitimin hedefleri arasındadır  Ancak, büyük yatırımlar gerektiren bu hizmetlerin tümünü devlet bütçesinden beklememek gerekir  'Kendi okulunu kendin yap' kampanyası ile yurdumuzun her köşesinde olumlu sonuçlar elde edilmektedir  Millî Eğitim Vakfı, hayırsever vatandaşların, kamu kurum ve kuruluşlarının katkılarım en iyi şekilde değerlendirmek için kurulmuştur (19 Şubat 1981)  Vakıf, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okulların her türlü eğitim ve öğretim ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır  Millî eğitimin gelişmesi için sosyal ve kültürel tedbirler alır  | 
|   | 
|  | 
|  |