Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Salata & Meze

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
acılı, bol, çiğköfte, tarifi

Bol Acılı Çiğköfte Tarifi

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bol Acılı Çiğköfte Tarifi



çiğköfte nasıl yapılır

Urfa yöresine ait bir damak lezzetidir çiğköfte, aynı zamanda bizimde yılbaşı gecelerinin annemin mutlaka yapmayı artık görev haline getirmiş olduğu bir lezzettir lakin her kesinde harcı değildir çiğköfte yapmak çiğköfteyi mutlaka tatmışsınızdır, peki ya çiğköftenin günümüze nasıl geldiğinide biliyormusunuz? buyrun benden de duyun isterim çiğköftenin dünden bugüne nasıl gelişini Hz İbrahim döneminde yaşayan bir Urfalı avcı, avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister Hanımı evde odun bulunmadığını söyler Çevrede toplanacak bir tek dal dahi kalmamıştır Zira Nemrut, Hz İbrahim’i ateşe atmak için yakacak ne varsa toplattırmıştır Avcı, hanımından bir çare bulmasını ister Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan bir miktar yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla ezmeye başlar Sonra ezilmiş eti bulgur, biber ve tuzla karıştırarak yoğurur Yeşil soğan, maydanoz ekler Böylece Urfa’nın o leziz ve tadına doyum olmaz çiğ köftesi meydana gelir Hz İbrahim’in ateşe atıldığı günden bir hatıra da bu muhteşem binlerce yıllık yemek kalır Çiğköfte günümüze işte böyle gelmiştir der yapmanızı tavsiye ederim……



Malzemeler
8 kişilik çiğ köfte için malzemeler
4 su bardağı köftelik bulgur
500 gram dövülmüş (veya mikserde çekilmiş) yağsız kara et
6 yemek kaşığı kuru isot (biber)
1 tatlı kaşığı tuz biraz karabiber
8-10 adet yeşil soğan
1 kuru soğan
1 diş sarımsak[dn 1]
Yarım limonun suyu
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı salça
Yoğrulması
“Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp, incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine, tuz, kuru isot (biber), kara biber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğurmaya başlanır İyice karışıca çiğ köftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğurmaya devam edilir Leğendeki malzemeler, çok az suyla ıslatılabilir Fakat, bulgurun aslında malzemenin öz suyuyla yoğurmayla yumuşaması daha iyidir Bu, malzemenin etle daha iyi özleşmesini sağlar Suyun yeterinden fazla kullanılması, özleşmeden önce bulgurun yumaşamasına neden olduğundan su kullanımında dikkatli olunması gerekir Yavaş yavaş ama kuvvetlice bastırılarak, bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğ köfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve yeşil soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır” Yanında soğuk ayranla iyi gider

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.