ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Salata & Meze (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=689)
-   -   Bol Acılı Çiğköfte Tarifi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1016488)

Prof. Dr. Sinsi 10-29-2012 10:40 AM

Bol Acılı Çiğköfte Tarifi
 
çiğköfte nasıl yapılır

Urfa yöresine ait bir damak lezzetidir çiğköfte, aynı zamanda bizimde yılbaşı gecelerinin annemin mutlaka yapmayı artık görev haline getirmiş olduğu bir lezzettir lakin her kesinde harcı değildir çiğköfte yapmak çiğköfteyi mutlaka tatmışsınızdır, peki ya çiğköftenin günümüze nasıl geldiğinide biliyormusunuz? buyrun benden de duyun isterim çiğköftenin dünden bugüne nasıl gelişini. Hz. İbrahim döneminde yaşayan bir Urfalı avcı, avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister. Hanımı evde odun bulunmadığını söyler. Çevrede toplanacak bir tek dal dahi kalmamıştır. Zira Nemrut, Hz. İbrahim’i ateşe atmak için yakacak ne varsa toplattırmıştır. Avcı, hanımından bir çare bulmasını ister. Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan bir miktar yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla ezmeye başlar. Sonra ezilmiş eti bulgur, biber ve tuzla karıştırarak yoğurur. Yeşil soğan, maydanoz ekler. Böylece Urfa’nın o leziz ve tadına doyum olmaz çiğ köftesi meydana gelir. Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı günden bir hatıra da bu muhteşem binlerce yıllık yemek kalır. Çiğköfte günümüze işte böyle gelmiştir der yapmanızı tavsiye ederim…….

http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg

Malzemeler
8 kişilik çiğ köfte için malzemeler
4 su bardağı köftelik bulgur
500 gram dövülmüş (veya mikserde çekilmiş) yağsız kara et
6 yemek kaşığı kuru isot (biber)
1 tatlı kaşığı tuz biraz karabiber
8-10 adet yeşil soğan
1 kuru soğan
1 diş sarımsak[dn 1]
Yarım limonun suyu
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı salça
Yoğrulması
“Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp, incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir. Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine, tuz, kuru isot (biber), kara biber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğurmaya başlanır. İyice karışıca çiğ köftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğurmaya devam edilir. Leğendeki malzemeler, çok az suyla ıslatılabilir. Fakat, bulgurun aslında malzemenin öz suyuyla yoğurmayla yumuşaması daha iyidir. Bu, malzemenin etle daha iyi özleşmesini sağlar. Suyun yeterinden fazla kullanılması, özleşmeden önce bulgurun yumaşamasına neden olduğundan su kullanımında dikkatli olunması gerekir. Yavaş yavaş ama kuvvetlice bastırılarak, bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğ köfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve yeşil soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır.” Yanında soğuk ayranla iyi gider.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.