![]() |
Hamur İşleri Hakkında Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hamur İşleri Hakkında BilgilerHamur İşleri Hakkında Bilgiler Kesme makarna, piruhi, mantı, raviyoli ve benzerleri gibi suda haşlanan sıkı ve kabaca tutulan hamurlara: haşlama hamurları; çok incelterek ya da katmerleyerek elde edilen ince hamurlara da: börek hamurları denmektedir ![]() Bunlardan ister haşlama, ister börek için olsun yoğurulan hamurun iyi açılabilmesi için bunları yarım saatten iki saate kadar dinlendirmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Hamurun merdane veya oklavayla açılışı sırasında hamurun hamur tahtasına, merdaneye veya oklavaya yapışmaması için bunların alt ve üstlerine vakit vakit un serpilmelidir ![]() Hamur işlerinde, hele börek hamurlarında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da kullanılacak unların has, özlü ve bozulmamış olmalarıdır ![]() Unların has, özlü ve bozulmamış olduklarını anlamak ancak şöyle mümkündür: Çok beyaz ya da hafifçe sarıya kaçan, aynı zamanda ele yumuşak gelen unlar genellikle has; esmer ve ele kalınca gelen unlar ise âdi, kepekli ve kalın öğütülmüş demektir ![]() Özlüleriyse; undan bir miktar avuç içine alınarak sıkıldığında, avucun kenarlarından fışkıran un, özlü yani çok glutenli; avuç içinde kalanlarsa özsüzdürler, Glüteni az unlar özsüzdürler ![]() ![]() Zor açılan hamurların unları çok glutenli yani özlü demektir ![]() ![]() ![]() ![]() Unların bozulmasına gelince: bunlarda cinslerine göre dört ilâ on ay içinde bozulma ve kesilme belirtileri görülür ![]() ![]() 100 gram unda 2,2 yağ, 364 kalori vardır ![]() ![]() Hamur işlerinin servisine gelince: Hamur işleri ve börekler, tatlıdan önce olmak üzere en sonunda ve adam başına 50-75 gram un hesab edilerek servis yapılmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hamur İşleri Hakkında Bilgiler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hamur İşleri Hakkında BilgilerHamur İşleri Hakkında Genel Bilgi Taze pişirilmiş gevrek tartlar, börekler, hafif milföy hamuru ile yapılmış taze turtalar, mutfakta fazla oyalanmanızı gerektirmeyen bir çay zamanı şöleni sunmanızı sağlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() Tatlı ya da tuzlu birçok hamur işlerinin yapımında yararlanılan tart hamurunun yapımında ustalık kazanmak boşa savrulan emek değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Henüz'pişirilmemiş tart hamuru yoğun nicelikte hazırlayıp, dondurabilir ve gereğinde kullanabilirsiniz ![]() ![]() Pişirilmiş milföy hamuru dondurulabilirse de, tazesi gibi olmayabilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|