Gömme Tarifi ( Elazığ ) |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gömme Tarifi ( Elazığ )Gömme Tarifi ( Elazığ ) MALZEMELER: 1500 gr un (kepekli un) 750 gr kıyma veya kavurma 200 gr ceviz 100 gr tereyağı bir miktar pul biber ve tuz YAPILIŞI: Kepekli una bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar kavrulur Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir Pembeleşmeyecek şekilde soğan,kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır Ceviz havanda dövülür Fırın tepsisinin altı yağlanır Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yapılır Harçın üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise dövülmüş ceviz serilir Böylece bir harçlı, bir ceviz olmak üzere 25-30 adet olacak şekilde hazırlanır En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına atılır , altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üsteki kalın yufka kaldırılır Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır
|
|
Gömme Tarifi ( Elazığ ) |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gömme Tarifi ( Elazığ )Gömme Tarifi ( Elazığ ) MALZEMELER: 1 5 Kg un 750 Gr kıyma veya kavurma 200 Gr ceviz 750 Gr soğan 100 Gr tereyağı Bir miktar pul biber Tuz HAZIRLANIŞI: Kepekli una bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar yağda kavrulur Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir Soğan, kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek istağa bağlı olarak pul biber katılır Ceviz havanda dövülür Fırın tepsisinin altı yağlanır Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak yufka açılıp tepsinin altına serilir Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yayılır Harcın üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise dövülmüş ceviz serilir Böylece bir harclı, bir cevizli olmak üzere 25 30 adet olacak şekilde hazırlanır En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanı bıçakla ortadan ikikye bölünerek fırına atılır Altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üstteki kalın yufka kaldırılır Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde yenir
|
|
|
|