ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Pasta, Kek, Börek & Kurabiye (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=688)
-   -   Gömme Tarifi ( Elazığ ) (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1010271)

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 05:26 AM

Gömme Tarifi ( Elazığ )
 
Gömme Tarifi ( Elazığ )

MALZEMELER:
1500 gr un (kepekli un)
750 gr kıyma veya kavurma
200 gr ceviz
100 gr tereyağı
bir miktar pul biber ve tuz.

YAPILIŞI:
Kepekli una bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.
Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar kavrulur.
Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir.
Pembeleşmeyecek şekilde soğan,kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır.
Ceviz havanda dövülür.
Fırın tepsisinin altı yağlanır.Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir.
Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yapılır.Harçın üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise dövülmüş ceviz serilir.
Böylece bir harçlı, bir ceviz olmak üzere 25-30 adet olacak şekilde hazırlanır.
En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına atılır , altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üsteki kalın yufka kaldırılır.
Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır.

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 05:26 AM

Gömme Tarifi ( Elazığ )
 
Gömme Tarifi ( Elazığ )

MALZEMELER:
1.5 Kg. un
750 Gr. kıyma veya kavurma
200 Gr. ceviz
750 Gr. soğan
100 Gr. tereyağı
Bir miktar pul biber
Tuz.

HAZIRLANIŞI:
Kepekli una bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar yağda kavrulur. Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir. Soğan, kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek istağa bağlı olarak pul biber katılır. Ceviz havanda dövülür. Fırın tepsisinin altı yağlanır. Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak yufka açılıp tepsinin altına serilir. Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yayılır. Harcın üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise dövülmüş ceviz serilir. Böylece bir harclı, bir cevizli olmak üzere 25 30 adet olacak şekilde hazırlanır. En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanı bıçakla ortadan ikikye bölünerek fırına atılır. Altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üstteki kalın yufka kaldırılır. Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde yenir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.