![]() |
Gelir Tablosu |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Gelir TablosuGELİR TABLOSU Gelir tablosu, işletmenin belli bir dönemde elde ettiği tüm gelirler ile aynı dönemde katlandığı bütün maliyet ve giderleri ve bunların sonucunda işletmenin elde ettiği dönem net kârı veya zararını gösteren bir tablodur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşağıda özet bir gelir tablosunda yer alan gelir ve gider gupları gösterilmiştir: GELİR TABLOSU BRÜT SATIŞLAR SATIŞTAN INDİRİMLER (-) NET SATIŞLAR SATIŞLARIN MALİYETİ (-) BRÜT SATIŞ KARI VEYA ZARARI FAALİYET GİDERLERİ (-) ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ GENEL YÖNETİM GİDERLERİ FAALİYET KAR VEYA ZARARI DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN GELİR VE KARLAR DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN GİDER VE ZARARLAR (-) FINANSMAN GIDERLERI (-) OLAĞAN KÂR VEYA 2ARAR OLAĞANDIŞI GELİR VE KÂRLAR OLAĞANDIŞ I GİDER VE ZARARLAR (-) DÖNEM KARI VEYA ZARARI DÖNEM KÂRI VERGİ VE DİĞ ![]() KARŞILIKLARI (-) DÖNEM NET KARI VEYA ZARARI DİPNOTLAR: Özet ve Ayrıntılı Gelir Tablosu tipleri Kitabın ek kısmında EK:4 olarak verilmiştir ![]() Gelir tablosunda yer alan satışların maliyeti ayrı bir tabloda hesaplanarak gelir tablosunda yerine konur ![]() ![]() ![]() Satışların Maliyeti Tablosunun düzenlenme biçimi aşağıda örnek olarak verilmiştir: SATIŞLARIN MALİYETİ TABLOSU ÜRETİM MALİYETİ Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri Direkt İşçilik Giderleri Genel Üretim Giderleri Yarı mamul Kullanımı Dönembaşı Stok (+) Dönemsonu Stok (-) ÜRETİLEN MAMUL MALİYETİ Mamul Stoklarında Değişim Dönembaşı Stok (+) Dönemsonu Stok (-) SATILAN MAMUL MALİYETİ TİCARİ FAALİYET Dönembaşı Ticari Mallar Stoku (+) Dönem içi Alışlar (+) Dönemsonu Tıcari Mallar (-) SATILAN TİCARİ MALLAR MALİYETİ SATILAN HİZMET MALİYETİ SATIŞLARIN MALİYETİ Gelir tablosunda "brüt satış kârı", 'Faaliyet kârı", "olağan kâr", "vergiden önceki kâr" ve "vergiden sonraki net kâr" bölümleri vardır ![]() ![]() Gelir Tablosuna aşağıdaki örneği verebiliriz: ENA İşIetmesİnin 31 ![]() ![]() Tarihli GELİR TABLOSU BRÜT SATIŞLAR 8 ![]() ![]() YURT İÇI SATIŞLAR 8 ![]() ![]() DİĞER GELİRLER 340 ![]() SATIŞ İNDİRİMLERİ (-) 205 ![]() SATIŞTAN İADELER 85 ![]() SATIŞ İSKONTOLARI ![]() ![]() NET SATIŞLAR 8 ![]() ![]() SATIŞLARIN MALİYETİ (-) 7 ![]() ![]() SATILAN TİCARİ MALLAR MALİYETİ 7 ![]() ![]() BRÜT SATIŞ KARI VEYA ZARARI 1 ![]() ![]() FAALİYET GİDERLERİ (-) 743 ![]() ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ 236,000 PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ 360 ![]() GENEL YONETİM GİDERLERİ 147 ![]() FAALİYET KARI VEYA ZARARI 662 ![]() OLAĞAN GELİR VE KARLAR 48 ![]() FAİZ GELİRLERİ 48 ![]() OLAĞAN GİDER VE ZARARLAR (-) 11,000 KOMİSYON GİDERLERİ 6 ![]() DİĞER OLAĞAN GİDER VE ZARARLAR 5 ![]() FİNANSMAN GİDERLERİ (-) 52 ![]() KISA VADELİ BORLANMA GİDERLERİ 52 ![]() OLAĞAN KAR VEYA ZARAR 647 ![]() OLAĞANDIŞI GELİR VE KARLAR 10 ![]() DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR VE KARLAR 10 ![]() OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR (-) 17 ![]() DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR 17 ![]() DÖNEM KARI VEYA ZARARI 640 ![]() DÖNEMKÂRI VERGİ VE DİĞ ![]() ![]() ![]() DONEM NET KARI 360 ![]() Dikkat edilirse, işletmenin brüt satış karı net satışlardan satılan malın maliyetinin düşülmesi ile bulunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|