![]() |
Gelir Tablosu
GELİR TABLOSU
Gelir tablosu, işletmenin belli bir dönemde elde ettiği tüm gelirler ile aynı dönemde katlandığı bütün maliyet ve giderleri ve bunların sonucunda işletmenin elde ettiği dönem net kârı veya zararını gösteren bir tablodur. Gelir tablosu mali tablolar ilkelerine uygun tek düzen formlar şeklinde hazırlanır. İşletmeler karşılaştırmalarda kolaylık sağlamak ve anlam birliği oluşturmak için gelir tablolarını Ek: 3 de verilen biçimde düzenlemek zorundadırlar. Gelir tablosu finansal analize elverişli olarak rapor tipinde düzenlenmiştir. Süreklilik gösteren ve göstermeyen gelir ve giderler; olağan gelir ve kârlar, olağan gider ve zararlar, olağandışı gelir ve kârlar ve olağandışı gider ve zararlar olarak ayrı gruplar şeklinde gösterilmiştir. Finansman giderleri ayrı bir gruptur. Gelir tablosunda yer alan kalemler arasında mahsup yapılamaz. Tabloda "Diğer" başlığı altında yer alan bir kalemin tutarının ait otduğu grubun toplam tutarının % 20 sini aşması durumunda bu kalem ayrı bir başlık altında gösterilir. Tutarı olmayan kalemler gelir tablosunda yer almaz. Aşağıda özet bir gelir tablosunda yer alan gelir ve gider gupları gösterilmiştir: GELİR TABLOSU BRÜT SATIŞLAR SATIŞTAN INDİRİMLER (-) NET SATIŞLAR SATIŞLARIN MALİYETİ (-) BRÜT SATIŞ KARI VEYA ZARARI FAALİYET GİDERLERİ (-) ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ GENEL YÖNETİM GİDERLERİ FAALİYET KAR VEYA ZARARI DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN GELİR VE KARLAR DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN GİDER VE ZARARLAR (-) FINANSMAN GIDERLERI (-) OLAĞAN KÂR VEYA 2ARAR OLAĞANDIŞI GELİR VE KÂRLAR OLAĞANDIŞ I GİDER VE ZARARLAR (-) DÖNEM KARI VEYA ZARARI DÖNEM KÂRI VERGİ VE DİĞ. YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER KARŞILIKLARI (-) DÖNEM NET KARI VEYA ZARARI DİPNOTLAR: Özet ve Ayrıntılı Gelir Tablosu tipleri Kitabın ek kısmında EK:4 olarak verilmiştir. Gelir tablosunda yer alan satışların maliyeti ayrı bir tabloda hesaplanarak gelir tablosunda yerine konur. Satışların Maliyeti Tablosu işletmenin dönem içindeki stok hareketlerini, üretim maliyetini, satılan mamul maliyetini, satılan hizmet maliyetini gösterir. Satışların maliyeti tablosu Gelir Tablosunun ekini oluşturur. Satışların Maliyeti Tablosunun düzenlenme biçimi aşağıda örnek olarak verilmiştir: SATIŞLARIN MALİYETİ TABLOSU ÜRETİM MALİYETİ Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri Direkt İşçilik Giderleri Genel Üretim Giderleri Yarı mamul Kullanımı Dönembaşı Stok (+) Dönemsonu Stok (-) ÜRETİLEN MAMUL MALİYETİ Mamul Stoklarında Değişim Dönembaşı Stok (+) Dönemsonu Stok (-) SATILAN MAMUL MALİYETİ TİCARİ FAALİYET Dönembaşı Ticari Mallar Stoku (+) Dönem içi Alışlar (+) Dönemsonu Tıcari Mallar (-) SATILAN TİCARİ MALLAR MALİYETİ SATILAN HİZMET MALİYETİ SATIŞLARIN MALİYETİ Gelir tablosunda "brüt satış kârı", 'Faaliyet kârı", "olağan kâr", "vergiden önceki kâr" ve "vergiden sonraki net kâr" bölümleri vardır. İşletmenin vergiden sonraki net kârı bu aşamalardan geçerek hesapIanır. Gelir Tablosuna aşağıdaki örneği verebiliriz: ENA İşIetmesİnin 31.12.20X1 Tarihli GELİR TABLOSU BRÜT SATIŞLAR 8.650.000 YURT İÇI SATIŞLAR 8.310.000 DİĞER GELİRLER 340.000 SATIŞ İNDİRİMLERİ (-) 205.000 SATIŞTAN İADELER 85.000 SATIŞ İSKONTOLARI . 120.000 NET SATIŞLAR 8.445.000 SATIŞLARIN MALİYETİ (-) 7.040.000 SATILAN TİCARİ MALLAR MALİYETİ 7.040.000 BRÜT SATIŞ KARI VEYA ZARARI 1.405.000 FAALİYET GİDERLERİ (-) 743.000 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ 236,000 PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ 360.000 GENEL YONETİM GİDERLERİ 147.000 FAALİYET KARI VEYA ZARARI 662.000 OLAĞAN GELİR VE KARLAR 48.000 FAİZ GELİRLERİ 48.000 OLAĞAN GİDER VE ZARARLAR (-) 11,000 KOMİSYON GİDERLERİ 6.000 DİĞER OLAĞAN GİDER VE ZARARLAR 5.000 FİNANSMAN GİDERLERİ (-) 52.000 KISA VADELİ BORLANMA GİDERLERİ 52.000 OLAĞAN KAR VEYA ZARAR 647.000 OLAĞANDIŞI GELİR VE KARLAR 10.000 DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR VE KARLAR 10.000 OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR (-) 17.000 DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR 17.000 DÖNEM KARI VEYA ZARARI 640.000 DÖNEMKÂRI VERGİ VE DİĞ.YASALYÜK.KARŞILIĞI(-) 280.000 DONEM NET KARI 360.000 Dikkat edilirse, işletmenin brüt satış karı net satışlardan satılan malın maliyetinin düşülmesi ile bulunmuştur. Net Satışlar, toplam satış hasılatından varsa satış iade ve iskontolarının düşülmesiyle hesaplanmıştır. Satılan malın maliyeti ise dönembaşı mal stoklarının değerine, alışlardan varsa alış iade ve iskontolarının çıkarılmasıyla bulunan .net alışların değerinin ilavesi ile bulunan satışa hazır malın maliyetirıden dönem sonu mal stoklarının değerinin çıkarılmasıyla bulunmuştur. Brüt mal satıs karından faaliyet giderleri çıkarılarak faaliyet karı hesaplanmıştır. İşletmenin olağan gelirlerinin ilavesi, olağan giderlerinin düşülmesi ile olağan kar veya zarar bulunmuştur. İşletmenin esas faliyeti dışındaki gelir ve giderlerinin olağan karına ilave edilmesi ve düşülmesi ile vergiden öncek! kar (dönem karı) bulunmuş olur. İşletmenin tabi olduğu vergi oranına göre hesaplanan verginln bu tutardan düşülmesi ile de vergiden sonraki net kara (Dönem Net Karına) ulaşılmış olur. |