Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dönemin, edebiyatın, sözlü, özellikleri

Sözlü Edebiyatın Özellikleri, Sözlü Dönemin Özellikleri

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sözlü Edebiyatın Özellikleri, Sözlü Dönemin Özellikleri

Sözlü Edebiyatın Özellikleri
Bu döneme ait yazılı eser yok denecek kadar azdır

Bu dönemde Türkler, göçebeliğe dayanan günlük hayatlarında ve özellikle düzenledikleri törenlerde (sığır: av töreni; şölen: ziyafetler; yuğ: ölüm töreni) bir araya geldiklerinde “ozan”, “kam” veya “baksı” denilen şairler “kopuz” denilen saz eşliğinde “koşuk”lar ve “sagu”lar söylerlerdi

Bu şiirler (sagu, koşuk, destan) hece ölçüsüyle söylenen ve yarım kafiye kullanılan şiirlerdir

Anlatım söze dayanır

Düşünce ve hayaller şiirle anlatılmıştır

Nazım biçimi dörtlük, vezin hece veznidir

Yarım kafiye kullanılmıştır

Dil sadedir

Bu ürünler düzenlenen törenlerde (sığır: av töreni; şölen: ziyafetler; yuğ: ölüm töreni) ortaya çıkmıştır

Şiirler kopuz denilen saz eşliğinde söylenir

Daha çok somut konular işlenmiştir

Kahramanlık, savaşlar, tabiat ve aşk konuları işlenir

Şairlere ozan, kam, baksı, oyun, şaman gibi adlar verilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com