Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
doğrama, sebze, şekilleri

Sebze Doğrama Şekilleri

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sebze Doğrama Şekilleri





1- BOUQUETTE GARNIE (buke garni)
a) Normal Bouquette Garnie
b) Beyaz Bouquette Garnie

2- MIRE POIX (mire poa)
a) Normal Mire Poix
b) Beyaz Mire Poix

3- PAYSANNE (peyzan)

4- JULIENNE (jülyen)

5- BRUNOISE (brunuaz)

1- BOUQUETTE GARNIE
Normal veya beyaz BOUQUETTE GARNIE olarak ikiye ayrılır Anlam olarak birkaç sebzenin veya garnitürün bir araya getirilmesidir Pırasa havuç kereviz soğan gibi sebzelerin eşit miktarda doğrandıktan sonra parçaların iple bağlanmasına denir
Beyaz ve Normal BOUQUETTE GARNIE arasındaki fark sebzelerdeki renk farkıdır Beyaz BOUQUETTE GARNIE'de garnide sebzelerin beyaz kısmı kullanılır

Kullanıldığı yerler:
BEYAZ BOUQUETTE GARNIE: Çorbalarda beyaz renkli soslarda kullanılır
NORMAL BOUQUETTE GARNIE: Et sularının ve haşlama etlerin hazırlanmasında kullanılır Lezzeti arttırır Kendilerine has kokularını giderir

2- MIRE POIX
İri parçalar halinde ve küp şeklinde doğramadır 3-4 tanesi bir çorba kaşığına sığacak şekilde olur Pırasa kereviz havuç soğan ve defne yaprağı topluluğudur

Kullanıldığı yerler:
NORMAL MIRE POIX: Kahverengi çorbalar ve soslarda kullanılır
BEYAZ MIRE POIX: Kremalı ve püreli çorbaların pişirilmesinde kullanılır

3- PAYSANNE
Bütün sebzelere uygulanabilir Sebzelerin bıçak sırtı kalınlığında (1-15 cm2) yapraklar şeklinde doğranmasıdır Sebze çorbalarının pişirilmesinde kullanılır





4- JULIENNE
Bıçak sırtı kalılığında 3-4 cm boyunda ince çubuklar halinde doğrama şeklidir (Türk mutfağında piyaz doğrama ile aynıdır) Sebze ve şeffaf çorbalarda soslarda ve tabak süslemesinde kullanlır





5- BRUNOISE
En küçük doğrama şeklidir Bütün sebzelere uygulanabilir Parçalar eşit olmalıdır Şeffaf çorbalarda soğuk et yemeklerinde bazı balıkların süslenmesinde ve garnitür olarak kullanılır





Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.