Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ait, anadolu, bolgesine, guneydogu, kulturel, yemekler

Guneydogu Anadolu Bolgesine Ait Kulturel Yemekler

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Guneydogu Anadolu Bolgesine Ait Kulturel Yemekler





Güneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel meşhur yemekleriGüneydoğu Anadolu bölgesi yöresel yemekleriGüneydoğu Anadolu yöresel yemekleri

BABAGANUŞ (Diyarbakır yöresi yemeği)

Malzemeler (4 kişilik)

1 kilo patlıcan
250 gram yoğurt
5 adet iri çarliston cinsi biber
1 avuç maydanoz
1 çorba kasığı sadeyağ
1 kahve kaşığı kırmızı biber
birkaç diş sarmısak
yeteri kadar tuz ve su

Yapılışı
Patlıcanlar kuvvetli bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir Patlıcanlar pişince bunların yanmış olan kabukları bir bıçakla yukarıdan aşağı doğru soyulur Kabukları temizlenen her patlıcan içinde limonlu su bulunan bir kaba konur Beri yanda biberler kömür ateşinde pişirilir yanmış olan zar gibi kabukları soyulur ve saplarıyla çekirdekleri çıkarılıp atıldıktan sonra yıkanır ve bir kenarda süzülür Patlıcanların temizlenmesi sona erince bunlar teker teker limonlu sudan çıkarılır iyice sıkılır ve parçalara bölünerek havana konur Suyu süzülmüş biberler de parçalara bölünerek bunların arasına serpiştirilir Yeteri kadar tuz serpildikten sonra havanda iyice dövülerek macun hâline getirilir Biberlerle patlıcanlar dövülerek macun hâline getirilince bunları dövmeye devam ederken azar azar yoğurdu katıp bunlara yedirmeli Bu iş tamam olunca karışımı servis tabağına almalı Yıkandıktan sonra kıyılmış olan maydanozu üstüne serpiştirmeli Sadeyağla kırmızı biberi bir tavada kızdırdıktan sonra tabaktakilerin üstüne gezdirerek dökmeli ve hemen servis yapmalı


Şişbelek

Malzemeler:
150 gr kıyma
2 bardak un
1 bardak nohut
250 gr koyun parça et
1 kuru soğan
1 kase yoğurt
1 yumurta
tuz karabiber
nane
kırmızı biber

Yapılışı:
Etleri ve ıslatılmış nohutu pişirelimUn su ve tuz ile mantı hamuru hazırlayalımKıyma ve soğan ile mantı içi hazırlayalımtuz karabiber ekleyelimHamuru açalım ve yarısına kıymalı içi sürelim diğer yarısını üzerine kapatıp minicik kareler keselim unlayalım yapışmasın diyeHamurları pişen et ve nohut karışımının içine ekleyelimHamurlar yumuşayıp üste çıkmaya başlayınca içine yumurta ile çırpılmış yoğurdu ekleyelim yavaşça kaynatalımNane ve kırmızı biberi yağda sos hazırlayıp üzerine ekleyelimServis yapalımAfiyet olsun



İÇLİ KÖFTE

MALZEMELER:

-750 gr dana kıyması (iki kere çekilmiş)
-15- 2 su bardağı ince bulgur
-3- 4 yumurta (1 tanesi hamura 2- 3 tanesi kızartılırken kullanılacak)
-1 avuç ceviz içi 2 soğan
-Çam fıstığı kuş üzümü (1'er çorba kaşığı)
-1 çorba kaşığı margarin
-1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
-2 kahve kaşığı karabiber ve tuz
-2 kahve kaşığı kimyon
-1 kahve kaşığı kırmızı biber

YAPILIŞI:

İçinin Hazırlanması:

İnce doğranmış soğan çam fıstığı margarin ile kavrulur Kıymanın yarısı ilave edilir Suyunu çekince tuz karabiber kimyon doğranmış ceviz kuş üzümü konup karıştırılır

1- İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı tuz karabiber kırmızı biber ve bir yumurta ara sıra su serperek iyice yoğrulur
2- Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır
3- Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır Islak avuç içinde sıkılıp düzeltilir
4- Kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı) Delikli kepçe ile alınıp ılınınca çatalla çırpılmış yumurtaya batırılır Kızgın yağda kızartılır

Burma Tatlısı (Adıyaman)

1 kg baklava unu
750 gr Antepfıstığı
500 gr tereyağı
35 gr nişasta
3 kg şeker

Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır yumaklar yufka şeklinde açılır
Yufkalar tepsiye her yufka arasına fıstık serpilerek yerleştirilir Tepside dilimlenir üzerine yağ dökülerek fırına konur Piştikten sonra üzerine şerbeti dökülür Servis yapılır


Adıyaman Tavası

15 kg koyun eti kuşbaşı
250 gr çekilmiş kuyruk yağı
5 kg domates
15 kg patlıcan
250 gr yeşil biber
100 gr sarımsak
Yeteri kadar tuz

Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır Tavaya doğranmış et konur soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir üzerine yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir ve üzerine doğranmış patlıcanlar yerleştirilir en üste domatesler konur ve
fırına verilir Piştikten sonra servis yapılır

Karıştırmalı Adıyaman Pilavı

15 kg bulgur
500 gr tereyağı
2 kg doğranmış et (kavurma et)
100 gr Salça
100 gr Pul biber
50 gr baharat
yeteri kadar tuz

Et kavrulur bir tencereye alınarak üzerine salça dökülür biber ve baharat üzerine 15 litre su ilave edilir Kaynadıktan sonra bulgur eklenerek bir miktar kaynatılıp suyu çekildikten sonra servis yapılır


Yoğurtlu Alinazik (Kilis)

750 gr orta yağlı bir kere çekilmiş kıyma
4 orta boy patlıcan
1 soğan
15 gr sadeyağ
3 sivribiber
1 arnavutbiberi
4-5 diş sarımsak
500 gr yoğurt
4-5 dal maydanoz
Tuz kırmızı pulbiber

1 Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyup kıyın Sivribiber arnavutbiberi ve soğanı temizleyip kıyın Maydanozu yaprak yaprak ayırıp yıkayın ve süzün
2 Bir tavada sadeyağı eritip kıymayı hafif sulu kalacak şekilde kavurun Soğan ve biberleri ekleyip kavurmaya devam edin Tuz ekleyip karıştırın ve tavayı ocaktan alın Sarımsakları soyup ezin Yoğurda ekleyip karıştırın Patlıcanı servis tabağına yayın Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp kıymayı ilave edin Kırmızı pulbiber serpin Maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın


Borani

500 gr pancar
1 orta boy kur soğan
200 gr yağsız kıyma
100 gr loğlaz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 Yemek kaşığı margarin
Su

Önce pancarları iyice yıkayıp bir tencerede 2 - 3 dakika haşlayın Haşlanan pancarları bir süzgüden geçirin Suyu süzülen pancarları doğrayın Eti yağla birlikte biraz kavurun Kavrulmuş etin içine diş diş doğranmış soğanları koyup biraz daha kavurun ve içine salçasını koyu karıştırın Bir gün önceden ıslatılmış loğazları süzerek kavrulan karışımın içine atın Üzerine 3 su bardaüğı su ilave edin ve loğazlar pişene kadar kaynatın Loğazlar piştikten sonra doğranmış pancarı içine katın 1 - 2 taşım kaynatın ve yemeği ocaktan alın


LEBENİYE ÇORBASI

M a l z e m e l e r
* 500 gr parça et
* 1 su bardağı nohut
* 500 gr süzme yoğurt
* 2 yumurta
* 100 gr un
* 250 gr pirinç
* 125 gr margarin
* 15 tatlı kaşığı nane
* Yeterince su


HAZIRLANIŞI:

Bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et tencereye konur Üzerine biraz su ve tuz ilave edilerek kaynamaya bırakılır Kaynamaya yakın üzerine biriken köpükleri alınır et ve nohut pişinceye kadar kaynatılır Et ve nohut pişince içine pirinci ilave edilir pirinçler iyice açılınca ateşten alınır Diğer tarafta süzme yoğurda yumurta ve un ilave edilerek kısık ateş üzerinde iyice karıştırılır Yoğurt ısınınca içine diğer tencerede bulunan tüm malzemeler suyuyla birlikte içine yavaş yavaş karıştırılarak boşaltılır Çorba iyice özleşinceye kadar pişirilir Yağ tavasında yağ iyice kızdırılır nane ile karıştırılarak yemeğin üzerine dökülür Çorbanız servise hazırdır


MEFTUNE

Kullanılacak malzeme (6 kişilik):
1/2 kilo göğüs bölümünden koyun eti
1+1/2 kilo patlıcan
1/2 kilo domates
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı tuz
1/2 demet maydanoz
2 diş sarmısak
4 sivri biber
1+1/2 limon
2 bardak su

Yapımı: Et küçük parçalara ayrılır Kırmızı biber karabiber ve tuzla birlikte iyice karıştırılarak ovulur Etler tencerenin dibine yerleştirildikten sonra üstüne üçer santim boyunda parçalara bölünmüş patlıcanlar yerleştirilir Domateslerin kabukları soyulur çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük doğranarak patlıcanların üzerine yayılır Onların üzerine de çekirdekleri çıkarılmış ve ince ince kesilmiş sivri biberler konur En üste ince ince kıyılmış yarım demet maydanoz serpildikten sonra iki bardak su katılır ve tencere hafif bir ateşe oturtulur
Yemek salçası suyunu çekinceye kadar pişirilir Ateşten indirilince tabaklara konur İki diş ezilmiş sarmısakla birbuçuk limonun suyu iyice karıştırılarak tabakların üzerine azar azar döküldükten sonra servis yapılır

PEYNİRLİ HELVA

MALZEMELER
½ kg eriyen cinsten taze peynir
Yarım kilo pirinç unu
600 gram şeker
250 gr yağ
15 bardak su
HAZIRLANIŞI
Şeker su içinde eritildikten sonra pirinç unu ilave edilir İyice karıştırılıp bulamaç haline getirilir Yağ eritilip bulamaca karıştırılır ve iyice karıştırılır Peynir ufalanarak bu bulamaca ilave edilir Peynir tam eridikten sonra peynirli helva hazır demektir

LIKLIKI

MALZEME
1 kg çekilmiş buğday
250 gr iç yağı
1 kilo domates
Salça
Biber
Tuz
Çok ince kıyılmış bir baş soğan
HAZIRLANIŞI
Çekilmiş buğday ıslatılır Çiğ köfte kıvamına gelinceye kadar yoğrulur Diğer malzemeler birbirine karıştırılır Açılan köftelerin içine bırakılır Bilye şeklinde yuvarlanır Diğer taraftan bir tencerede bir kaşık yağ ile yarım kaşık salça kızdırılarak su ilave edilir Köfteler içine aktarılır Bir müddet kaynat kaynatıldıktan sonra servis yapılır

DOLMALI KÖFTE

MALZEME
15 kg bulgur
1-2 kg kıyma
Tuzbiber salçayağ

HAZIRLANIŞI
Bulgur ıslatılır Dinlenmeye bırakılır Diğer malzemeler birbirine karıştırılarak kavrulur Dinlenen bulgur çiğ köfte kıvamına gelinceye kadar yoğrulur Fincan şeklinde açılıp malzeme içine doldurulur ve ağızları kapatılır ve kızgın yağda kavrulur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.