![]() |
Guneydogu Anadolu Bolgesine Ait Kulturel Yemekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Guneydogu Anadolu Bolgesine Ait Kulturel YemeklerGüneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel meşhur yemekleri ![]() ![]() BABAGANUŞ (Diyarbakır yöresi yemeği) Malzemeler (4 kişilik) 1 kilo patlıcan ![]() 250 gram yoğurt ![]() 5 adet iri çarliston cinsi biber ![]() 1 avuç maydanoz ![]() 1 çorba kasığı sadeyağ ![]() 1 kahve kaşığı kırmızı biber ![]() birkaç diş sarmısak ![]() yeteri kadar tuz ve su ![]() Yapılışı Patlıcanlar kuvvetli bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şişbelek Malzemeler: 150 gr ![]() 2 bardak un 1 bardak nohut 250 gr ![]() 1 kuru soğan 1 kase yoğurt 1 yumurta tuz karabiber nane kırmızı biber Yapılışı: Etleri ve ıslatılmış nohutu pişirelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İÇLİ KÖFTE MALZEMELER: -750 gr ![]() -1 ![]() -3- 4 yumurta (1 tanesi ![]() ![]() ![]() -1 avuç ceviz içi ![]() -Çam fıstığı ![]() -1 çorba kaşığı margarin -1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı -2 kahve kaşığı karabiber ve tuz -2 kahve kaşığı kimyon -1 kahve kaşığı kırmızı biber YAPILIŞI: İçinin Hazırlanması: İnce doğranmış soğan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1- İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır ![]() 3- Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır ![]() ![]() 4- Kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı) ![]() ![]() ![]() ![]() Burma Tatlısı (Adıyaman) 1 kg ![]() 750 gr ![]() 500 gr ![]() 35 gr ![]() 3 kg ![]() Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır ![]() ![]() Yufkalar tepsiye her yufka arasına fıstık serpilerek yerleştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adıyaman Tavası 1 ![]() ![]() 250 gr ![]() 5 kg ![]() 1 ![]() ![]() 250 gr ![]() 100 gr ![]() Yeteri kadar tuz Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() fırına verilir ![]() ![]() Karıştırmalı Adıyaman Pilavı 1 ![]() ![]() 500 gr ![]() 2 kg ![]() 100 gr ![]() 100 gr ![]() 50 gr ![]() yeteri kadar tuz Et kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yoğurtlu Alinazik (Kilis) 750 gr orta yağlı bir kere çekilmiş kıyma 4 orta boy patlıcan 1 soğan 15 gr sadeyağ 3 sivribiber 1 arnavutbiberi 4-5 diş sarımsak 500 gr yoğurt 4-5 dal maydanoz Tuz ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Borani 500 gr ![]() 1 orta boy kur soğan 200 gr ![]() 100 gr ![]() 1 yemek kaşığı domates salçası 1 Yemek kaşığı margarin Su Önce pancarları iyice yıkayıp bir tencerede 2 - 3 dakika haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LEBENİYE ÇORBASI M a l z e m e l e r * 500 gr ![]() ![]() * 1 su bardağı nohut ![]() * 500 gr ![]() ![]() * 2 yumurta ![]() * 100 gr ![]() ![]() * 250 gr ![]() ![]() * 125 gr ![]() ![]() * 1 ![]() ![]() * Yeterince su ![]() HAZIRLANIŞI: Bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et tencereye konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MEFTUNE Kullanılacak malzeme (6 kişilik): 1/2 kilo göğüs bölümünden koyun eti ![]() 1+1/2 kilo patlıcan ![]() 1/2 kilo domates ![]() 1 çay kaşığı kırmızı biber ![]() 1 çay kaşığı karabiber ![]() 1 çorba kaşığı tuz ![]() 1/2 demet maydanoz ![]() 2 diş sarmısak ![]() 4 sivri biber ![]() 1+1/2 limon 2 bardak su ![]() Yapımı: Et küçük parçalara ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemek ![]() ![]() ![]() ![]() PEYNİRLİ HELVA MALZEMELER ½ kg eriyen cinsten taze peynir Yarım kilo pirinç unu 600 gram şeker 250 gr yağ 1 ![]() HAZIRLANIŞI Şeker ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LIKLIKI MALZEME 1 kg çekilmiş buğday 250 gr iç yağı 1 kilo domates Salça Biber Tuz Çok ince kıyılmış bir baş soğan HAZIRLANIŞI Çekilmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DOLMALI KÖFTE MALZEME 1 ![]() 1-2 kg kıyma Tuz ![]() ![]() ![]() HAZIRLANIŞI Bulgur ıslatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|