![]() |
Guneydogu Anadolu Bolgesine Ait Kulturel Yemekler
Güneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel meşhur yemekleri.Güneydoğu Anadolu bölgesi yöresel yemekleri.Güneydoğu Anadolu yöresel yemekleri BABAGANUŞ (Diyarbakır yöresi yemeği) Malzemeler (4 kişilik) 1 kilo patlıcan. 250 gram yoğurt. 5 adet iri çarliston cinsi biber. 1 avuç maydanoz. 1 çorba kasığı sadeyağ. 1 kahve kaşığı kırmızı biber. birkaç diş sarmısak. yeteri kadar tuz ve su. Yapılışı Patlıcanlar kuvvetli bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir. Patlıcanlar pişince bunların yanmış olan kabukları bir bıçakla yukarıdan aşağı doğru soyulur. Kabukları temizlenen her patlıcan. içinde limonlu su bulunan bir kaba konur. Beri yanda biberler kömür ateşinde pişirilir. yanmış olan zar gibi kabukları soyulur ve saplarıyla çekirdekleri çıkarılıp atıldıktan sonra yıkanır ve bir kenarda süzülür. Patlıcanların temizlenmesi sona erince bunlar teker teker limonlu sudan çıkarılır. iyice sıkılır ve parçalara bölünerek havana konur. Suyu süzülmüş biberler de parçalara bölünerek bunların arasına serpiştirilir. Yeteri kadar tuz serpildikten sonra havanda iyice dövülerek macun hâline getirilir. Biberlerle patlıcanlar dövülerek macun hâline getirilince bunları dövmeye devam ederken azar azar yoğurdu katıp bunlara yedirmeli. Bu iş tamam olunca karışımı servis tabağına almalı. Yıkandıktan sonra kıyılmış olan maydanozu üstüne serpiştirmeli. Sadeyağla kırmızı biberi bir tavada kızdırdıktan sonra tabaktakilerin üstüne gezdirerek dökmeli ve hemen servis yapmalı. Şişbelek Malzemeler: 150 gr. kıyma 2 bardak un 1 bardak nohut 250 gr. koyun parça et 1 kuru soğan 1 kase yoğurt 1 yumurta tuz karabiber nane kırmızı biber Yapılışı: Etleri ve ıslatılmış nohutu pişirelim.Un su ve tuz ile mantı hamuru hazırlayalım.Kıyma ve soğan ile mantı içi hazırlayalım.tuz karabiber ekleyelim.Hamuru açalım ve yarısına kıymalı içi sürelim diğer yarısını üzerine kapatıp minicik kareler keselim unlayalım yapışmasın diye.Hamurları pişen et ve nohut karışımının içine ekleyelim.Hamurlar yumuşayıp üste çıkmaya başlayınca içine yumurta ile çırpılmış yoğurdu ekleyelim yavaşça .kaynatalım.Nane ve kırmızı biberi yağda sos hazırlayıp üzerine ekleyelim.Servis yapalım.Afiyet olsun. İÇLİ KÖFTE MALZEMELER: -750 gr. dana kıyması (iki kere çekilmiş) -1.5- 2 su bardağı ince bulgur -3- 4 yumurta (1 tanesi. hamura. 2- 3 tanesi kızartılırken kullanılacak.) -1 avuç ceviz içi. 2 soğan -Çam fıstığı. kuş üzümü (1'er çorba kaşığı) -1 çorba kaşığı margarin -1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı -2 kahve kaşığı karabiber ve tuz -2 kahve kaşığı kimyon -1 kahve kaşığı kırmızı biber YAPILIŞI: İçinin Hazırlanması: İnce doğranmış soğan. çam fıstığı. margarin ile kavrulur. Kıymanın yarısı ilave edilir. Suyunu çekince. tuz. karabiber. kimyon. doğranmış ceviz. kuş üzümü konup karıştırılır. 1- İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı. tuz. karabiber. kırmızı biber ve bir yumurta. ara sıra su serperek iyice yoğrulur. 2- Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır. 3- Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır. Islak avuç içinde sıkılıp düzeltilir. 4- Kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı). Delikli kepçe ile alınıp. ılınınca çatalla çırpılmış yumurtaya batırılır. Kızgın yağda kızartılır. Burma Tatlısı (Adıyaman) 1 kg. baklava unu 750 gr. Antepfıstığı 500 gr. tereyağı 35 gr. nişasta 3 kg. şeker Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır. yumaklar yufka şeklinde açılır. Yufkalar tepsiye her yufka arasına fıstık serpilerek yerleştirilir. Tepside dilimlenir. üzerine yağ dökülerek fırına konur. Piştikten sonra üzerine şerbeti dökülür. Servis yapılır. Adıyaman Tavası 1.5 kg. koyun eti kuşbaşı 250 gr. çekilmiş kuyruk yağı 5 kg. domates 1.5 kg. patlıcan 250 gr. yeşil biber 100 gr. sarımsak Yeteri kadar tuz Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır. Tavaya doğranmış et konur. soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir. üzerine yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir ve üzerine doğranmış patlıcanlar yerleştirilir. en üste domatesler konur ve fırına verilir. Piştikten sonra servis yapılır. Karıştırmalı Adıyaman Pilavı 1.5 kg. bulgur 500 gr. tereyağı 2 kg. doğranmış et (kavurma et) 100 gr. Salça 100 gr. Pul biber 50 gr. baharat yeteri kadar tuz Et kavrulur. bir tencereye alınarak üzerine salça dökülür. biber ve baharat üzerine 1.5 litre su ilave edilir. Kaynadıktan sonra bulgur eklenerek bir miktar kaynatılıp suyu çekildikten sonra servis yapılır. Yoğurtlu Alinazik (Kilis) 750 gr orta yağlı bir kere çekilmiş kıyma 4 orta boy patlıcan 1 soğan 15 gr sadeyağ 3 sivribiber 1 arnavutbiberi 4-5 diş sarımsak 500 gr yoğurt 4-5 dal maydanoz Tuz. kırmızı pulbiber 1. Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyup kıyın. Sivribiber. arnavutbiberi ve soğanı temizleyip kıyın. Maydanozu yaprak yaprak ayırıp yıkayın ve süzün. 2. Bir tavada sadeyağı eritip kıymayı hafif sulu kalacak şekilde kavurun. Soğan ve biberleri ekleyip kavurmaya devam edin. Tuz ekleyip karıştırın ve tavayı ocaktan alın. Sarımsakları soyup ezin. Yoğurda ekleyip karıştırın. Patlıcanı servis tabağına yayın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp kıymayı ilave edin. Kırmızı pulbiber serpin. Maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın. Borani 500 gr. pancar 1 orta boy kur soğan 200 gr. yağsız kıyma 100 gr. loğlaz 1 yemek kaşığı domates salçası 1 Yemek kaşığı margarin Su Önce pancarları iyice yıkayıp bir tencerede 2 - 3 dakika haşlayın. Haşlanan pancarları bir süzgüden geçirin. Suyu süzülen pancarları doğrayın. Eti yağla birlikte biraz kavurun. Kavrulmuş etin içine diş diş doğranmış soğanları koyup biraz daha kavurun ve içine salçasını koyu karıştırın. Bir gün önceden ıslatılmış loğazları süzerek kavrulan karışımın içine atın. Üzerine 3 su bardaüğı su ilave edin ve loğazlar pişene kadar kaynatın. Loğazlar piştikten sonra doğranmış pancarı içine katın. 1 - 2 taşım kaynatın ve yemeği ocaktan alın. LEBENİYE ÇORBASI M a l z e m e l e r * 500 gr. parça et. * 1 su bardağı nohut. * 500 gr. süzme yoğurt. * 2 yumurta. * 100 gr. un. * 250 gr. pirinç. * 125 gr. margarin. * 1.5 tatlı kaşığı nane. * Yeterince su. HAZIRLANIŞI: Bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et tencereye konur. Üzerine biraz su ve tuz ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynamaya yakın üzerine biriken köpükleri alınır. et ve nohut pişinceye kadar kaynatılır. Et ve nohut pişince içine pirinci ilave edilir. pirinçler iyice açılınca ateşten alınır. Diğer tarafta süzme yoğurda yumurta ve un ilave edilerek kısık ateş üzerinde iyice karıştırılır. Yoğurt ısınınca içine diğer tencerede bulunan tüm malzemeler suyuyla birlikte içine yavaş yavaş karıştırılarak boşaltılır. Çorba iyice özleşinceye kadar pişirilir. Yağ tavasında yağ iyice kızdırılır. nane ile karıştırılarak yemeğin üzerine dökülür. Çorbanız servise hazırdır. MEFTUNE Kullanılacak malzeme (6 kişilik): 1/2 kilo göğüs bölümünden koyun eti. 1+1/2 kilo patlıcan. 1/2 kilo domates. 1 çay kaşığı kırmızı biber. 1 çay kaşığı karabiber. 1 çorba kaşığı tuz. 1/2 demet maydanoz. 2 diş sarmısak. 4 sivri biber. 1+1/2 limon 2 bardak su. Yapımı: Et küçük parçalara ayrılır. Kırmızı biber. karabiber ve tuzla birlikte iyice karıştırılarak ovulur. Etler tencerenin dibine yerleştirildikten sonra üstüne üçer santim boyunda parçalara bölünmüş patlıcanlar yerleştirilir. Domateslerin kabukları soyulur. çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük doğranarak. patlıcanların üzerine yayılır. Onların üzerine de çekirdekleri çıkarılmış ve ince ince kesilmiş sivri biberler konur. En üste ince ince kıyılmış yarım demet maydanoz serpildikten sonra iki bardak su katılır ve tencere hafif bir ateşe oturtulur. Yemek. salçası suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ateşten indirilince tabaklara konur. İki diş ezilmiş sarmısakla birbuçuk limonun suyu iyice karıştırılarak tabakların üzerine azar azar döküldükten sonra servis yapılır. PEYNİRLİ HELVA MALZEMELER ½ kg eriyen cinsten taze peynir Yarım kilo pirinç unu 600 gram şeker 250 gr yağ 1.5 bardak su HAZIRLANIŞI Şeker. su içinde eritildikten sonra pirinç unu ilave edilir. İyice karıştırılıp bulamaç haline getirilir. Yağ eritilip bulamaca karıştırılır ve iyice karıştırılır. Peynir ufalanarak bu bulamaca ilave edilir. Peynir tam eridikten sonra. peynirli helva hazır demektir. LIKLIKI MALZEME 1 kg çekilmiş buğday 250 gr iç yağı 1 kilo domates Salça Biber Tuz Çok ince kıyılmış bir baş soğan HAZIRLANIŞI Çekilmiş . buğday ıslatılır. Çiğ köfte kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Diğer malzemeler birbirine karıştırılır. Açılan köftelerin içine bırakılır. Bilye şeklinde yuvarlanır. Diğer taraftan bir tencerede bir kaşık yağ ile yarım kaşık salça kızdırılarak su ilave edilir. Köfteler içine aktarılır. Bir müddet kaynat kaynatıldıktan sonra servis yapılır. DOLMALI KÖFTE MALZEME 1.5 kg bulgur 1-2 kg kıyma Tuz.biber. salça.yağ HAZIRLANIŞI Bulgur ıslatılır. Dinlenmeye bırakılır. Diğer malzemeler birbirine karıştırılarak kavrulur. Dinlenen bulgur çiğ köfte kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Fincan şeklinde açılıp malzeme içine doldurulur ve ağızları kapatılır ve kızgın yağda kavrulur. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.