Atatürkçü Düşüncede Milli Güç Unsurları Nelerdir? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Atatürkçü Düşüncede Milli Güç Unsurları Nelerdir?Atatürkçü Düşüncede Milli Güç Unsurları Nelerdir? HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN Bir ulusun ulusal hedeflerine ulaşabilmek amacıyla kullanabileceği maddi ve manevi kaynaklarının top*lamına milli güç denir Milli güç unsurları şunlardır:Siyasi Güç Atatürkçü düşüncede siyasi güç devletin gücünü milletten alması ve devlet politikalarının millet irade*sine göre belirlenmesi esasına dayanır Atatürk si*yasi gücün zayıflamasının devletin ve demokrasinin geleceğini tehlikeye düşüreceğini söylemiştir![]() Ekonomik Güç Ekonominin toplum hayatında büyük bir rolü bu*lunmaktadır Çünkü bir ülkede üretim dağıtım tü*ketim durumlarıyla ilgili faaliyetler ekonominin ko*nusu içinde yer almaktadır![]() Atatürk de cumhuriyetin ilk yılarında ekonomik yönden zayıf bir milletin güçlü medeniyet kurama*yacağını toplumsal ve siyasal felaketten kurtula*mayacağını belirterek yeni Türk Devleti’nin güçlü bir ekonomiye sahip olması gerektiğini vurgulamıştır![]() Siyasi bağımsızlık gibi ekonomik bağımsızlığa da büyük bir önem veren Atatürk bu amaçla kapitü*lasyonların kaldırılması ve ülkemizde bulunan ya*bancılara ait kuruluşların millileştirilmesi politikaları*nı izlemiştir![]() Askeri Güç Türkiye’nin coğrafi konumu gereği her türlü iç ve dış tehditlere açık olması güçlü bir orduya sahip ol*masını gerektirmektedir Bu nedenle Atatürk her dönemde Türk ordusuna ayrı bir önem vermiştir![]() I Dünya Savaşı’nın ardından Osmanlı ordusunun dağıtılması üzerine Milli Mücadele Dönemi’nde dü*zenli bir ordu kuruldu Bu ordu sayesinde Kurtuluş Savaşı kazanılarak siyasi ve ekonomik bağımsızlı*ğa ulaşılmıştır![]() Sosyokültürel Güç Bir ülkede eğitimli kültürlü ve teknik bilgilerle do*nanmış insanların oluşturduğu güce sosyokültürel denir Milli gücün temel öğesi olan insan iyi ye*tiştirildiğinde siyasi ekonomik ve askeri güç de de*ğer kazanır![]() Sosyokültürel güç; bilim sanat ve diğer alanlarda gelişmeye yol açar Bunun bilincinde olan Atatürk bireyden başlayarak halkı eğitmek ve halkın bilgi düzeyini yükseltmek için çalışmalarda bulunmuştur![]() |
|
|
|