![]() |
Atatürkçü Düşüncede Milli Güç Unsurları Nelerdir?
Atatürkçü Düşüncede Milli Güç Unsurları Nelerdir? HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN Bir ulusun. ulusal hedeflerine ulaşabilmek amacıyla kullanabileceği maddi ve manevi kaynaklarının top*lamına milli güç denir. Milli güç unsurları şunlardır: Siyasi Güç Atatürkçü düşüncede siyasi güç. devletin gücünü milletten alması ve devlet politikalarının millet irade*sine göre belirlenmesi esasına dayanır. Atatürk. si*yasi gücün zayıflamasının devletin ve demokrasinin geleceğini tehlikeye düşüreceğini söylemiştir. Ekonomik Güç Ekonominin toplum hayatında büyük bir rolü bu*lunmaktadır. Çünkü bir ülkede üretim. dağıtım. tü*ketim durumlarıyla ilgili faaliyetler ekonominin ko*nusu içinde yer almaktadır. Atatürk de cumhuriyetin ilk yılarında. ekonomik yönden zayıf bir milletin güçlü medeniyet kurama*yacağını. toplumsal ve siyasal felaketten kurtula*mayacağını belirterek. yeni Türk Devleti’nin güçlü bir ekonomiye sahip olması gerektiğini vurgulamıştır. Siyasi bağımsızlık gibi ekonomik bağımsızlığa da büyük bir önem veren Atatürk bu amaçla. kapitü*lasyonların kaldırılması ve ülkemizde bulunan ya*bancılara ait kuruluşların millileştirilmesi politikaları*nı izlemiştir. Askeri Güç Türkiye’nin. coğrafi konumu gereği her türlü iç ve dış tehditlere açık olması güçlü bir orduya sahip ol*masını gerektirmektedir. Bu nedenle Atatürk. her dönemde Türk ordusuna ayrı bir önem vermiştir. I. Dünya Savaşı’nın ardından Osmanlı ordusunun dağıtılması üzerine Milli Mücadele Dönemi’nde dü*zenli bir ordu kuruldu. Bu ordu sayesinde Kurtuluş Savaşı kazanılarak siyasi ve ekonomik bağımsızlı*ğa ulaşılmıştır. Sosyokültürel Güç Bir ülkede eğitimli. kültürlü ve teknik bilgilerle do*nanmış insanların oluşturduğu güce. sosyokültürel denir. Milli gücün temel öğesi olan insan iyi ye*tiştirildiğinde siyasi. ekonomik ve askeri güç de de*ğer kazanır. Sosyokültürel güç; bilim. sanat ve diğer alanlarda gelişmeye yol açar. Bunun bilincinde olan Atatürk. bireyden başlayarak halkı eğitmek ve halkın bilgi düzeyini yükseltmek için çalışmalarda bulunmuştur. |