![]() |
Edebiyat Nedir?-Edebiyat Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Edebiyat Nedir?-Edebiyat HakkındaEdebiyat Nedir?-Edebiyat Hakkında Edebiyatın ![]() ![]() yat araştırmalarında yeni bir bakış açısının ortaya çıkmasını sağlamıştır ![]() ![]() yat hayatı ve ürünlerini sosyolojinin verilerine göre değerlendirmeyi amaçlayan sosyolojik yaklaşımdır ![]() ![]() ürünü olan bir belgedir ![]() ![]() yat ortamının toplumsal yapı açısından dikkate alınması gerekir ![]() ![]() edebiyat toplum ilişkileri sağlıklı olarak kavranabilir ![]() Birçok isimden söz edilebilirse de ![]() liz Edebiyatı Tarihi (1858)’nin yazarı Fransız Hippolyte Taine (1828-1893)’dir ![]() ne'e göre ![]() ![]() “ırk ![]() ![]() ![]() ramlar da sosyolojik niteliklidir ![]() ![]() ve sonuçta toplumda ortak olan özelliklerdir ![]() ![]() leyse bir duyuşve düşünüşsanatıolan edebiyat ![]() ri dikkate alınmadan doğru olarak kavranamaz ![]() ![]() fiziksel ve sosyal ortamdır ![]() rıncaya kadar birçok öge bu kavram içinde yer alır ![]() ren tarihsel zemindir ![]() Sosyolojik yaklaşımın ![]() çalıştığı şüphesizdir ![]() ![]() kendi dışındaki bilgilerin kullanılmasını da gerektirebilir ![]() ması ![]() ![]() Bir yöntem olarak edebiyat hayatı ve olaylarının sosyolojik bakış açısıyla açıklan- maya başlanmasından sonra ![]() luk ![]() ![]() ![]() oluşu ile Marksizmi özdeşleştiren anlayışlarına ortaya çıkmasın yol açtı ![]() luma yön vermede edebiyatıaraç seçen her hareket ![]() ![]() lumcu” bir yöneliş içindedir ![]() ![]() yatının iki önemli temsilcisi Tevfik Fikret (1867-1915)’le Mehmet Akif (1873-1936) 'in de asıl hedefi toplumdur ![]() ![]() bir ideolojinin tekelinde değildir ![]() noktada ![]() ![]() estetik bilinç daha belirleyici bir rol oynamaktadır ![]() Mehmet Akif'in aşağıdaki şiirini inceleyerek ![]() belirlemeye çalışınız ![]() Seyfi Baba Geçen akşam eve geldim ![]() Hastalanmış ![]() ![]() — Nesi varmış acaba? — Bilmeyiz ![]() ![]() — Keşke ben evde olaydım ![]() ![]() ![]() ![]() Bir fener yok mu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gecikirsem kalırım beklemeyin ![]() ![]() ![]() Hem uzun ![]() ![]() ![]() ![]() — Daha a'lâ ![]() Teyzeniz geldi ![]() ![]() Sopa sağ elde ![]() Boşanan yağmur iliklerde ![]() ![]() Hani çoktan gömülen kaldırımın ![]() ![]() "Gel!" diyen taşları kurtarmasa ![]() ![]() Saksağanlar gibi sektikçe birinden birine ![]() Boğuyordum müteveffâyı bütün âferine ![]() Sormayın derdimi ![]() ![]() Düştü artık bize göllerde pek âlâ yüzmek! Yakamozlar saçarak her tarafından fenerim ![]() Çifte sandal ![]() ![]() ![]() ![]() Fenerim başladı etrâfını tek tük hisse ![]() Vâkıâ ben de yoruldum ![]() ![]() ![]() ![]() Bakıyordum daha mahmurluğu üstünde onun: Gâh olur ![]() Gâh olur ![]() Gâh bir sakfı çökük hânenin altında koşar; Gâh bir ma'bed-i fersûdenin üstünden aşar; Vakt olur pek sapa yerlerde ![]() ![]() Sonra en korkulu eşhâsa çekinmez sataşır; Gecenin sütre-i yeldâsını çekmiş uryân ![]() Sokulup bir saçağın altına gûyâ uyuyan Hânuman yoksulu binlerce sefîlân-ı beşer; Sesi dinmiş yuvalar ![]() Kocasından boşanan bir sürü bî-çâre karı; O kopan râbıtanın darmadağın yavruları; Zulmetin ![]() ![]() Evi sırtında ![]() Gece reh-zen ![]() ![]() Serserî ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle kaç manzara gördüyse bizim kör kandil Bana göstermeli bir kerre ![]() ![]() ![]() Ya o bî-çâre de rahmet suyu nûş eyleyerek Hatm-i enfâs edivermez mi hemen "cız!" diyerek; O zaman sâmianın ![]() Yürüyen körlere döndüm ![]() Sopam artık bana hem göz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne yalan söyleyeyim kalbime haşyet geldi ![]() Hele yâ Rabbî şükür ![]() Geçiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Giderim arkalarından ![]() ![]() ![]() ![]() Yolu buldum ![]() ![]() İşte karşımda bizim yâr-ı kadîmin yurdu ![]() Bakalım var mı ışık? Yoksa muhakkak uyudu ![]() Kapının orta yerinden ucu değnekli bir ip Sarkıtılmış olacak ![]() Açıversem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gaalibâ bir çıkan olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() Girerim ben ![]() Ayağımdan çıkarıp lâstiği geçtim ileri ![]() Sağa döndüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mehmet Akif Edebiyat ve Sosyal Tabakalaşma Sosyal tabakalaşma ile edebiyat arasındaki ilişkiler de ![]() değerlendirmenin sonucu ortaya çıkan bir başka sorundur ![]() ![]() her toplum farklı kültür kesitlerinden oluşur ve bunların kendilerine göre zevkleri vardır ![]() ![]() edebiyat hayatına olağan bir yansımasıdır ![]() Her kültür ![]() ![]() Böyle olunca bir toplumda değişik edebiyat topluluk ve anlayışlarıyla buna bağlı bir edebiyat beğenisinin oluşması tabiîdir |
![]() |
![]() |
|