Edebiyat Nedir?-Edebiyat Hakkında |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Edebiyat Nedir?-Edebiyat HakkındaEdebiyat Nedir?-Edebiyat Hakkında Edebiyatın kendine özgü değerlere ve yapıya sahip bir toplumda var olması edebi-yat araştırmalarında yeni bir bakış açısının ortaya çıkmasını sağlamıştır Bu edebi-yat hayatı ve ürünlerini sosyolojinin verilerine göre değerlendirmeyi amaçlayan sosyolojik yaklaşımdır Bu anlayışa göre bir edebiyat eseri toplumsal koşullarınürünü olan bir belgedir Öyleyse edebî şahsiyetin edebî eserin kendisinin ve edebi-yat ortamının toplumsal yapı açısından dikkate alınması gerekir Ancak bu sayede![]() edebiyat toplum ilişkileri sağlıklı olarak kavranabilir Birçok isimden söz edilebilirse de sosyolojik anlayışın en önemli kuramcısı İngi-liz Edebiyatı Tarihi (1858)’nin yazarı Fransız Hippolyte Taine (1828-1893)’dir Tai-ne'e göre bir milletin edebiyatı üç faktörün etkisinde gelişir ve biçimlenir Bunlar“ırk çevre ve an”dır Görüldüğü üzere Taine’nin kuramının esasınıoluşturan kav-ramlar da sosyolojik niteliklidir Irk Taine’nin anlayışında bir milletin bireylerindeve sonuçta toplumda ortak olan özelliklerdir Bunlar toplumlara göre değişir Öy-leyse bir duyuşve düşünüşsanatıolan edebiyat ortaya çıktığımilletin ırkî özellikle-ri dikkate alınmadan doğru olarak kavranamaz Çevre edebiyat eserini hazırlayanfiziksel ve sosyal ortamdır Toplumun coğrafî konumundan sosyal koşullarına va-rıncaya kadar birçok öge bu kavram içinde yer alır An ise edebî eseri meydana geti-ren tarihsel zemindir ![]() Sosyolojik yaklaşımın edebiyatı edebiyat dışı etkenlerin etkisinde yorumlamayaçalıştığı şüphesizdir Ancak kimi durumlarda bir edebiyat eserinin kavranması![]() kendi dışındaki bilgilerin kullanılmasını da gerektirebilir Böyle bir çaba içinde ol-ması sosyolojik bakış açısını değerli yapan yönlerinden biridir![]() Bir yöntem olarak edebiyat hayatı ve olaylarının sosyolojik bakış açısıyla açıklan- maya başlanmasından sonra bir kavramdan çok söz edilmeye başlandı: Toplumcu-luk Kavramın Marksist eleştiride özellikle kullanılması bir edebiyatın toplumcuoluşu ile Marksizmi özdeşleştiren anlayışlarına ortaya çıkmasın yol açtı Oysa top-luma yön vermede edebiyatıaraç seçen her hareket ideolojisi ne olursa olsun “top-lumcu” bir yöneliş içindedir Dünya görüşlerindeki farklılığa rağmen Türk edebi-yatının iki önemli temsilcisi Tevfik Fikret (1867-1915)’le Mehmet Akif (1873-1936) 'in de asıl hedefi toplumdur Dolayısıyla toplumun sorunlarıyla ilgilenme herhangibir ideolojinin tekelinde değildir Kaldı ki bugün edebiyat anlayışımızın geldiğinoktada edebiyatta neyin anlatıldığıkadar nasıl anlatıldığının önem kazandığıbirestetik bilinç daha belirleyici bir rol oynamaktadır ![]() Mehmet Akif'in aşağıdaki şiirini inceleyerek şairin toplumu hedef alıp almadığınıbelirlemeye çalışınız ![]() Seyfi Baba Geçen akşam eve geldim Dediler: Seyfi BabaHastalanmış yatıyormuş![]() — Nesi varmış acaba? — Bilmeyiz oğlu haber verdi geçerken bu sabah![]() — Keşke ben evde olaydım ![]() ![]() esef ettim vah vah!Bir fener yok mu verin![]() ![]() Nerde sopam? Kız çabuk ol![]() ![]() ![]() Gecikirsem kalırım beklemeyin ![]() ![]() Zirâ yolHem uzun hem de bataktır![]() ![]() ![]() — Daha a'lâ kalınız:Teyzeniz geldi bu akşam değiliz biz yalınız![]() Sopa sağ elde kırık camlı fener sol elde;Boşanan yağmur iliklerde çamur tâ belde![]() Hani çoktan gömülen kaldırımın hortlayarak![]() "Gel!" diyen taşları kurtarmasa insan batacak![]() Saksağanlar gibi sektikçe birinden birine ![]() Boğuyordum müteveffâyı bütün âferine ![]() Sormayın derdimi bitmez mi o taşlar giderek![]() Düştü artık bize göllerde pek âlâ yüzmek! Yakamozlar saçarak her tarafından fenerim ![]() Çifte sandal yüzüyordu; o yüzer ben yüzerim!Çok mu yüzdük bilemem toprağı bulduk neyse;Fenerim başladı etrâfını tek tük hisse ![]() Vâkıâ ben de yoruldum o fakat pek yorgun![]() ![]() ![]() Bakıyordum daha mahmurluğu üstünde onun: Gâh olur kör gibi çarpar sıvasız bir duvara;Gâh olur mürde şuââtı düşer bir mezara;Gâh bir sakfı çökük hânenin altında koşar; Gâh bir ma'bed-i fersûdenin üstünden aşar; Vakt olur pek sapa yerlerde bakarsın dolaşır;Sonra en korkulu eşhâsa çekinmez sataşır; Gecenin sütre-i yeldâsını çekmiş uryân ![]() Sokulup bir saçağın altına gûyâ uyuyan Hânuman yoksulu binlerce sefîlân-ı beşer; Sesi dinmiş yuvalar hâke serilmiş evler;Kocasından boşanan bir sürü bî-çâre karı; O kopan râbıtanın darmadağın yavruları; Zulmetin yer yer içinden kabaran mezbeleler:Evi sırtında sokaklarda gezen âileler!Gece reh-zen sabâh olmaz mı bakarsın sâil!Serserî der-be-der âvâre harâmî kaatil![]() ![]() ![]() Böyle kaç manzara gördüyse bizim kör kandil Bana göstermeli bir kerre ![]() ![]() Niçin? Belli değil!Ya o bî-çâre de rahmet suyu nûş eyleyerek Hatm-i enfâs edivermez mi hemen "cız!" diyerek; O zaman sâmianın lâmisenin sevkıyleYürüyen körlere döndüm o ne dehşetti hele!Sopam artık bana hem göz hem ayak hem eldi![]() ![]() ![]() Ne yalan söyleyeyim kalbime haşyet geldi ![]() Hele yâ Rabbî şükür karşıdan üç tâne fenerGeçiyor ![]() ![]() Sapmayarak doğru yürürlerse eğer![]() Giderim arkalarından ![]() ![]() Yolu buldum zâten![]() Yolu buldum diyorum gelmiş iken hâlâ ben!İşte karşımda bizim yâr-ı kadîmin yurdu ![]() Bakalım var mı ışık? Yoksa muhakkak uyudu ![]() Kapının orta yerinden ucu değnekli bir ip Sarkıtılmış olacak bir onu bulsam da çekipAçıversem ![]() ![]() İyi ammâ kapı zâten aralık![]() ![]() ![]() Gaalibâ bir çıkan olmuş ![]() ![]() Neme lâzım artıkGirerim ben diyerek kendimi attım içeri;Ayağımdan çıkarıp lâstiği geçtim ileri ![]() Sağa döndüm azıcık gitmeden üç beş basamak ![]() Mehmet Akif Edebiyat ve Sosyal Tabakalaşma Sosyal tabakalaşma ile edebiyat arasındaki ilişkiler de edebiyatla toplumu birliktedeğerlendirmenin sonucu ortaya çıkan bir başka sorundur Bilinen bir gerçektir ki![]() her toplum farklı kültür kesitlerinden oluşur ve bunların kendilerine göre zevkleri vardır Edebiyattaki farklı duyuş ve düşünüş biçimleri bu sosyal tabakalaşmanınedebiyat hayatına olağan bir yansımasıdır ![]() Her kültür hayatı kendi kavrayış gücüne göre algılar ve ifade eder![]() Böyle olunca bir toplumda değişik edebiyat topluluk ve anlayışlarıyla buna bağlı bir edebiyat beğenisinin oluşması tabiîdir |
|
|
|