?De? Bağlacı İle İlgili Örnekler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
?De? Bağlacı İle İlgili Örnekler?DE? bağlacı ile ilgili örnekler Bakımlıyız Com - ?DE? bağlacı ile ilgili örnekler *Eşitlik gibi anlamı katar![]() ---O filmi ben de seyrettim ![]() ---Bence Aslı da bu işten anlamıyor ![]() *Abartma anlamı katar ![]() ---Çocuğun okuduğu şiir de şiirdi hani ![]() ---Aldıkları araba da araba yani ![]() *Küçümseme anlamı katar ![]() ---Sen sınavı kazanacaksın da ben göreceğim ![]() ---Sanki bu işten anlıyorsun da konuşuyorsun ![]() ---Büyüyecek de adam olacak da bize bakacak ![]() *Sitem anlamı katar ![]() ---Okula kadar geldin de bir selam vermedin ![]() ---İzmir?e kadar geldin de yanıma uğramadın ![]() *Şaşma inat sebep korkutma anlamı katar![]() ---Kardeşin de mi bizimle gelecek?(Şaşma) ---Ufaklık kalemi vermem de vermem diyor (İnat)---Ailesiyle kavga etti de evi terk etti (Sebep)---Dışarı çık da göreyim ![]() *Ama fakat anlamında kullanılır ![]() ---Pansiyona kaydını yaptı da yerleşmedi ![]() ---Bize gelmiş de fazla kalmamış ?*İkinci cümlenin filinden sonra gelirse o cümleyi üstelik ilgisiyle ikinci cümleye bağlar![]() ---?Onu seviyorum sayıyorum da??*Soru cümlelerinde istek ya da emir kiplerinin olumsuz biçimlerinden sonra gelirse ancak edatının anlamını verir ![]() ---?Ben ağlamayayım da kimler ağlasın?? *Birinci cümlenin fiilinden sonra gelirse o cümleyi tarz ilgisi ile ikinci cümleye bağlar![]() ---?koş da gel ?*Birinci cümlenin fiilinden sonra gelirse o cümle ikinci cümlenin temel yargısı olur![]() ---?Ne iyi ettin de geldin ?*Dilek-şart kipinden sonra gelirse cümleleri bile anlamıyla bağlar![]() ---?Gelse de oturmaz ?*Şart birleşik zamanından sonra gelince cümleleri ama ilgisi ile bağlar![]() ---?Okursa da anlamaz ?Uyarı: Türkçe?de biri bağlaç diğeri hal eki olan iki çeşit ?de? vardır ?de? yi cümleden çıkardığımızda cümlenin yapısı bozulursa ektir bitişik yazılır bozulmazsa bağlaçtır ayrı yazılır![]() ---Bakkalda sebze de satılıyormuş ![]() ---Ayşe de okulda kalmış (bağlaç-ek)
|
|
|
|