|  | 
| 
 ?De? Bağlacı İle İlgili Örnekler ?DE? bağlacı ile ilgili örnekler Bakımlıyız.Com - ?DE? bağlacı ile ilgili örnekler *Eşitlik. gibi anlamı katar. ---O filmi ben de seyrettim. ---Bence Aslı da bu işten anlamıyor. *Abartma anlamı katar. ---Çocuğun okuduğu şiir de şiirdi hani. ---Aldıkları araba da araba yani. *Küçümseme anlamı katar. ---Sen sınavı kazanacaksın da ben göreceğim. ---Sanki bu işten anlıyorsun da konuşuyorsun. ---Büyüyecek de adam olacak da bize bakacak. *Sitem anlamı katar. ---Okula kadar geldin de bir selam vermedin. ---İzmir?e kadar geldin de yanıma uğramadın. *Şaşma. inat. sebep. korkutma anlamı katar. ---Kardeşin de mi bizimle gelecek?(Şaşma) ---Ufaklık. kalemi vermem de vermem. diyor.(İnat) ---Ailesiyle kavga etti de evi terk etti.(Sebep) ---Dışarı çık da göreyim. *Ama fakat anlamında kullanılır. ---Pansiyona kaydını yaptı da yerleşmedi. ---Bize gelmiş de fazla kalmamış.? *İkinci cümlenin filinden sonra gelirse. o cümleyi üstelik ilgisiyle ikinci cümleye bağlar. ---?Onu seviyorum. sayıyorum da?? *Soru cümlelerinde istek ya da emir kiplerinin olumsuz biçimlerinden sonra gelirse ancak edatının anlamını verir. ---?Ben ağlamayayım da kimler ağlasın?? *Birinci cümlenin fiilinden sonra gelirse. o cümleyi tarz ilgisi ile ikinci cümleye bağlar. ---?koş da gel.? *Birinci cümlenin fiilinden sonra gelirse. o cümle. ikinci cümlenin temel yargısı olur. ---?Ne iyi ettin de geldin.? *Dilek-şart kipinden sonra gelirse. cümleleri bile anlamıyla bağlar. ---?Gelse de oturmaz.? *Şart birleşik zamanından sonra gelince. cümleleri ama ilgisi ile bağlar. ---?Okursa da anlamaz.? Uyarı: Türkçe?de biri bağlaç diğeri hal eki olan iki çeşit ?de? vardır. ?de? yi cümleden çıkardığımızda cümlenin yapısı bozulursa ektir bitişik yazılır. bozulmazsa bağlaçtır ayrı yazılır. ---Bakkalda sebze de satılıyormuş. ---Ayşe de okulda kalmış.(bağlaç-ek) |