Manzume Örnekleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Manzume ÖrnekleriManzume Örnekleri - Manzume Şiir Örnekleri - Manzum Hikaye Örnekleri KÜFE - Mehmet Akif Ersoy Beş - on gün oldu ki mu'tâda inkıyâd ile benSabahleyin çıkıvermiştim evden erkenden![]() Bizim mahalle de İstanbul'un kenarı demek: Sokaklarında gezilmez ki yüzme bilmeyerek! Adım başında derin bir buhayre dalgalanır Sular karardı mı artık gelen gelir dayanır!Bir elde olmalı kandil bir elde iskandil![]() Selâmetin yolu insan için bu başka değil!Elimde bir koca değnek onunla yoklayarak![]() Önüm adaysa basıp yok denizse atlayarak![]() - Ayakta durmaya elbirliğiyle gayret eden ![]() Lisân-ı hâl ile amma rükûa niyyet eden- O sâl-hûrde harab evlerin saçaklarına![]() Sığınmış öyle giderken hemen ayaklarınaDelilimin koca bir şey takıldı ![]() ![]() Baktım ki:Genişçe bir küfe yatmakta hem epey eski![]() Bu bir hamal küfesiymiş ![]() ![]() Aceb kimin?Derken; On üç yaşında kadar bir çocuk gelip öteden ![]() Gerildi tekmeyi indirdi öyle bir küfeye:Tekermeker küfe bitâb düştü ta öteye ![]() - Benim babam senin altında öldü sen hâlâKurumla yat sokağın ortasında böyle daha! O anda karşıki evden bir orta yaşlı kadın Göründü: -Oh benim oğlum gel etme kırma sakın!Ne istedin küfeden yavrum?Ağzı yok dili yok ![]() Baban sekiz sene kullandı ![]() ![]() ![]() Hem de derdi ki: "Çok uğurlu bir küfedir kalmadım hemen yüksüz![]() ![]() "Baban gidince demek kaldı adetâ öksüz!Onunla besleyeceksin ananla kardeşini ![]() Bebek misin daha öğrenmedin mi sen işini? Dedim ki ben de: - Ayol dinle annenin sözünü! Fakat çocuk bana haykırdı ekşitip yüzünü:- Sakallı yok mu işin![]() Git cehennem ol şuradan? Ne dırlanıp duruyorsun sabahleyin oradan? Benim içim yanıyor: Dağ kadar babam gitti ![]() ![]() ![]() - Baban yerinde adamdan ne istedin şimdi? Adamcağız sana bak hâl dilince söylerken![]() ![]() ![]() - Bırak hanım o çocuktur kusura bakmam ben![]() ![]() ![]() Adın nedir senin oğlum? - Hasan - Hasan dinle![]() Zararlı sen çıkacaksın bütün bu hiddetle ![]() Benim de yandı içim anlayınca derdinizi ![]() ![]() ![]() Fakat baban sana ısmarlayıp da gitti sizi![]() O bunca yıl çalışıp alnının teriyle seni Nasıl büyüttü? Bugün sen de kardeşini![]() Yetim bırakmayarak besleyip büyütmelisin ![]() - Küfeyle öyle mi? - Hay hay! Neden bu söz lâkin? Kuzum ayıp mı çalışmak günah mı yük taşımak?Ayıp: Dilencilik işlerken el yürürken ayak![]() - Ne doğru söyledi! Öp oğlum amcanın elini ![]() ![]() ![]() - Unuttun öyle mi? Bayramda komşunun gelini: "Hasan dayım yatı mekteplerinde zabittir;Senin de zihnin açık ![]() ![]() Söylemiş olaydık bir![]() ![]() ![]() Koyardı mektebe ![]() ![]() Dur söyleyim" demişti hani?Okutma sen de hamal yap bu yaşta şimdi beni! Söz anladım ki uzun hem de pek uzun sürecek;Benimse vardı o gün pek çok işlerim görecek; Bıraktım onları saptım yokuşlu bir yoldan![]() Ne oldu şimdi aceb kim bilir zavallı Hasan?* Metinde duygu ses akışıyla birlikte verilmiştir![]() * Her iki dizede bir değişen redif ve uyaklarla ve a a b b c c ![]() ![]() uyak düzeniyle ses akışı sağlanmıştır![]() * Ritim aruz ölçüsüyle sağlanmıştır![]() * Sözcükler ağırlıklı olarak gerçek anlamıyla kullanılmıştır ![]() * Metinde anlatılanlar yaşanması mümkün olan olaylardır Gerçek ha*yattan yapılan gözlemler bire bir anlatılmıştır![]() Metni düz yazıya çevirelim: "Ben on gün önce alışmış olduğum gibi sabahleyin evden erkenden çıkıvermiştim Bizim mahalle İstanbul'un kenarı demek sokaklarında yüzme bilmeyerek gezilmez![]() ![]() "Görüldüğü gibi metin düz yazı şeklinde anlatılmaya daha uygundur ![]() * Metinde yaşanmış veya yaşanabilecek olaylar anlatıldığı için olay ör*güsünü çıkarabiliriz ![]() * Bu metinde amaç doğal gerçekliği bulunan bir konuyu anlatmaktır Bu yüzden metnin anlatım yönü güçlü çağrışım yönü zayıftır![]() * Metinde somut anlamlılık ön plandadır ![]() * Bu metin yapı bakımından "manzum hikâye" özelliği gösterir ![]() NAZAR -Yahya Kemal Beyatlı Gece Leylâ'yı ayın on dördü![]() Koyda tenhâ yıkanırken gördü ![]() "Kız vücûdun ne güzel böyle açık! Kız yakından göreyim sâhile çık!" Baktı etrâfına ürkek ürkekDedi: "Tenhâda bu ses nolsa gerek ""Kız vücûdun sarı güller gibi ter!" Dedi: "Tenhâda bu ses nolsa gerek?" Aranırken ayın ölgün sesini ![]() Soğuk ay öptü beyaz ensesini ![]() Sardı her uzvunu bir ince sızı; Bu öpüş gül gibi soldurdu kızı ![]() Soldu günden güne sessiz soldu!Dediler hep: "Kıza bir hâl oldu!" Tâ içindendi gelen hıçkırığı ![]() Kalbinin vardı derin bir kırığı ![]() Yattı bir ses duyuyormuş gibi lâl![]() Yattı aylarca devâm ett bu hâl![]() Sindi sîmâsına akşam hüznü ![]() Böyle yastıkda görenler yüzünü![]() Avuturlarken uzun sözlerle ![]() O susup baktı derin gözlerle ![]() Evi rüzgâr gibi bir sır gezdi ![]() Herkes endîşeli bir şey sezdi ![]() Bir sabah söyledi son sözlerini Yumdu dünyâya elâ gözlerini; Koptu evden acı bir vâveylâ ![]() Odalar inledi: "Leylâ! Leylâ!" Geldi köy kızları el bağladılar![]() ![]() ![]() Diz çöküp ağladılar ağladılar!Nice günler bu şeâmetli ölüm ![]() Oldu çok kimseye bir gizli düğüm; Nice günler bakarak dalgalara ![]() Dediler: "Uğradı Leylâ nazara!" |
|
|
|