![]() |
Leff Ü Neşir Nedir?-Leff Ü Neşir Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Leff Ü Neşir Nedir?-Leff Ü Neşir HakkındaLeff ü Neşir Nedir?-Leff ü Neşir Hakkında Genellikle bir beyit içinde ![]() ![]() ![]() ![]() Teşbih ve istiare ile yakından ilgili olan bu sanat ![]() ikinci dizede düzenli ya da düzensiz açıklanışına göre ikiye ayrılır ![]() ÖRNEKLER * "Hakir olduysa millet şanına noksan gelir sanma Yere düşmekle cevher ![]() * "Sen bana en sadık arkadaştın Gönlümde ateştin ![]() Ne diye tutuştun ![]() Beni kıskandırıp durmalı mıydın?" * "İşte gördüğünüz üzere ![]() ![]() ![]() ![]() * "Deli eder insanı bu deniz ![]() Göz kırpar yıldızlar ![]() ![]() * "Bakışların kor ateş / Duruşun durgun su Biri yakar ![]() ![]() * "Ârızın yâdıyla nemnâk olsa müjgânım nola Zâyi olmaz gül temennâsıyla vermek hâre su * "Bâğ-ı dehrin hem hazânın hem bahârın görmüşüz Biz neşâtın da gamın da rûzgârın görmüşüz ![]() Divan Edebiyatında Leff ü Neşr Leff ü neşr Bir beyitte birbirleriyle ilgili sözcüklerin sıralanmasıyla yapılan ve divan şiirinde çok sık kullanılan edebi sanattır ![]() ![]() Sözcüklerin birinci ve ikinci dizede belli bir sıra gözetilerek söylenmesine leff ü neşr-i müretteb (düzenli leff ü neşr) denir ![]() Gonce kılmaz şâd gül açmaz tutulmuş gönlümü Ârzûmend ruh-i leb-i handânınem Fuzûlî "Kederli gönlümü gonca memnun etmez ![]() Çünkü ben ben bunları değil al yanağını ve gülen dudağını istiyorum" Gonca ![]() ![]() ![]() ![]() Birinci beytin ikinci dizesinde ![]() ![]() Yürürem hâsret-i zülf ü meh-rûlar ile Gündüzin gussalar ile gice kaygular ile Meâlî "Sevgilinin saçının ve ay yüzlü yanağının hasretiyle Gündüz kederli gece kaygılı gezerim" Saç anlamına gelen zülf geceyle ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|