|  08-21-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  İi.Meşrutiyet Döneminde Türk Kadını 

Türkiye´de  kadın  haklarıyla  ilgili  gelişmelerin  tarihi  boyutunu  anlatan  araştırmalar  yok  denecek  kadar  azdır
  Bu  ihtiyacı  göz  önüne  alarak  cumhuriyet  Öncesinde  Türk  Kadını  (1839-1923)  konulu  bir  yüksek  lisans  tezi  hazırlamıştım  Bu  çalışmam  sırasında,  osmanlıların  son  yılları  olan II  meşrutiyet  dönemi  (1908-1918)´nin  kadın  hareketleri  açısından  oldukça  renkli  ve  canlı  olduğunu  gördüm  Bu  dönemdeki  kadın  faaliyetlerinin  daha  ayrıntılı  olarak  incelenmesi  gereğine  inandım  Gerçekten " meşrutiyet",  cumhuriyetin  laboratuvarı  mıydı?  Cumhuuriyet,  meşrutiyet  döneminden  neleri  devr  almıştır?  Bunların  tesbit  edilmesi  gerekiyordu  Böyle  bir  çalışmayı  gerçekleştirebilmek  için  o  yıllarda  çıkan  kadın  gazete  ve  dergileriyle,  çeşitli  siyasi  görüşlerin  yayın  organı  niteliğindeki  gazeteleri  taradım  cumhuriyet  ve  Başbakanlık  arşivlerinden  ve  TBMM,  Mikrofilm  arşivinden  yararlandım  Konuuyla  ilgili  kaynakları  inceledim  Tez,  üç  ana  bölümden  oluştu  Birinci  bölümde,  devrin  siyasi  yapısı  verilerek,  Türkçü,  İslamcı     ve  Batıcı  aydınların  kadın  meselesiyle  ilgili  görüşlri  gözler  önüne  serildi  İkinci  bölümde,  iktidar  partilerinin  kadınlarla  ilgili  uygulamaları  incelendi  Bu  bölüm  kendi  içinde  eğitim,  hukuk  ve  çalışma  hayatı  olmak  üzere  üç  ana  başlık  altında  ele  alındı  Üçüncü  bölümde,  bu  dönemde  yayınlanan  kadın  gazete  ve  dergileriyle  kadın  cemiyetleri  değerlendirildi  Kadın  dergilerinin  büyük  çoğunluğunun  Batıcılar  ve  Türkçüler  tarafından  çıkarıldığı,  İslamcıların  ise  böyle  bir  faaliyetlerinin  olmadığı  tesbit  edildi  Kadın  cemiyetlerinin  de  daha  çok  yardım,  kültür  ve  siyasal  amaaçlı  kuruluşlar  olduğu  görüldü  Sonuçta,  kadın  faaliyetlerinin  artışında  en  çok  siyasal  ortamın  etkili  olduğu  anlaşıldı  II  Abdülhamid´in  sıkı  rejiminden  sonra  gelen II  meşrutiyet´in  nisbeten  demokratik  ortamı,  bu  canlılığın  önemli  faktörüdür  Bu  yıllarda  ardarda  gelen  savaşlar  da,  kadıa  duyulan  ihtiyacı  artırmıştır  Savaşın  getirdiği  zaruretler,  kadınların  ekonomik  hayata  girişini  kolaylaştırmıştır  Genelde,  öncelikle  büyük  şehirlerde  görülen  bu  gelişmelerin  taşraya  yeterince  yansıdığı  söylenemez  Ancak,  bu  dönemde  elde  edilen  tecrübe  ve  birim,  cumhuriyet  dönemindeki  uygulamalar  için  bir  hazırlık  niteliği  taşımaktadır  cumhuriyet  döneminde,  o  yıllarda  tartışılan  konular  az  çok  boyut  değiştirmekle  birlikte,  güncelliğini  sürdürmektedir  
 | 
	|  |   |