08-21-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Aspergillus Oryzae
Taksokutu renk = lightbluead = ``Aspergillus oryzae``alem = Fungibölüm = Mantar, klorofil taşımayan organizma Sınıflandırmada bitkiler alemi içinde ele alınmaları bilim adamları arasında uzun yıllar tartışma konusu olmuştur Başka bitkilerin üzerinde parazit olarak, ölü bitkilerin üzerinde çürükçül (saprofit) veya başka canlılar ile simbiyotik bir yaşam sürdürürler Mantarların üremesi sporlar yoluyla gerçekleşir
Ascomycotasınıf = bkz asklı mantarlar
Eurotiomycetestakım = Eurotialesfamilya = Trichocomaceaecins = `` Aspergillus``tür = ``A oryzae``ikili_ad = ``Aspergillus oryzae``ikili_ad_yazar = (Ahlburg) Cohn
iAspergillus oryzae/i (Çince: 麴è?, 麴é??è?, æ?²é??è?, pinyin: qÅ« meí* jí¹n, Japonca: 麹, 麹è?, koji veya koji-kin) Çin ve Japon mutfaklarında kullanılan, soya fasulyesini fermente edip miso ve soya sosu üreten bir mantardır Mantar ayrıca her iki çeşit ülkenin kültüründe de pirinç, patates ve tahıllardaki nişastayı şekere dönüştürüp sake, şoçu ve huangjiu fermantasyonu için kullanılır
Japon mutfağında koji olarak adlandırılan mantar kültürünün hazırlanmasında pişmiş pirinç, arpa veya soya fasulyasına ``A orizae`` sporları serpilir 3-4 gün boyunca %90-95 nem ve 42° C`de bekletilir, düzenli alıklarla karıştılır Her bir pirinç tanesi böylece ince bir miselium tabakası ile kaplanır Sporlar oluşmadan mantarın büyümesi durudurulur Kojide çeşitli enzimler mevcuttur, bunların arasında amilaz, proteazlar, sulfatazlar, nükleazlar, fosfatazlar, transglikozidazlar ve diğerleri sayılabilir Koji, sonra deniz tuzu ve soya fasulyası ile karıştırılarak miso yapımında kullanılır
Kırmızı ``kÅji-kin``, başka bir tür olan i Monascus purpureus/i`tur
==Genom==
``A oryzae`` genom dizini Japon biyoteknoloji şirketleri tarafından çözülmüştür refGoffeau, Andrí© (December 2005) Multiple moulds Nature 438: 1092-1093 /refrefMachida, Masayuki et al (December 2005) Genome sequencing and analysis of Aspergillus oryzae Nature 438: 1157-1161/ref Sekiz kromozom toplam 37 milyon çift bazdan oluşur Bu organizmayla aynı cinsten olan genetik model organizma Aspergillus nidulans ve insanlarda hastalık etmeni olan Aspergillus fumigatus`a oranla genomu üçte bir daha büyüktür refGalagan, James E , et al (December 2005) Sequencing of Aspergillus nidulans and comparative analysis with A fumigatus and A oryzae Nature 438: 1105-1115 /ref Fazladan olan genlerin çoğu ikincil metabolit üretimiyle ilişkili olduğu tahmin edilmektedir Genom dizini belirlenmiş olan suş, RIB40 veya ATCC 42149 olarak adlandırılır, doğal-tiptir, endüstride de kullanılır
==Kaynakça==
references/
Dış bağlantılar[http://www sake-world com/html/koji html Sake World`de koji`nin tanımı] (İngilizce)[http://www bio nite go jp/dogan/MicroTop?GENOME_ID=ao] bD/batabase bof/b bG/benomes bA/bnalysed at [http://www bio nite go jp/e/ bN/bITE] [http://www bio nite go jp/dogan/Top (DOGAN)] sitesinde iAspergillus oryzae/i genomu (İngilizce)
Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Aspergillus oryzae maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir
|
|
|