|  | Aspergillus Oryzae |  | 
|  08-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Aspergillus OryzaeTaksokutu renk = lightbluead = ``Aspergillus oryzae``alem = Fungibölüm = Mantar, klorofil taşımayan organizma  Sınıflandırmada bitkiler alemi içinde ele alınmaları bilim adamları arasında uzun yıllar tartışma konusu olmuştur  Başka bitkilerin üzerinde parazit olarak, ölü bitkilerin üzerinde çürükçül (saprofit) veya başka canlılar ile simbiyotik bir yaşam sürdürürler  Mantarların üremesi sporlar yoluyla gerçekleşir   Ascomycotasınıf = bkz  asklı mantarlar Eurotiomycetestakım = Eurotialesfamilya = Trichocomaceaecins = `` Aspergillus``tür = ``A  oryzae``ikili_ad = ``Aspergillus oryzae``ikili_ad_yazar = (Ahlburg)  Cohn iAspergillus oryzae/i (Çince: 麴è?, 麴é??è?, æ?²é??è?, pinyin: qÅ« meí* jí¹n, Japonca: 麹, 麹è?, koji veya koji-kin) Çin ve Japon mutfaklarında kullanılan, soya fasulyesini fermente edip miso ve soya sosu üreten bir mantardır  Mantar ayrıca her iki çeşit ülkenin kültüründe de pirinç, patates ve tahıllardaki nişastayı şekere dönüştürüp  sake,  şoçu ve  huangjiu fermantasyonu için kullanılır  Japon mutfağında koji olarak adlandırılan mantar kültürünün hazırlanmasında pişmiş pirinç, arpa veya soya fasulyasına ``A  orizae`` sporları serpilir  3-4 gün boyunca %90-95 nem ve 42° C`de bekletilir, düzenli alıklarla karıştılır  Her bir pirinç tanesi böylece ince bir miselium tabakası ile kaplanır  Sporlar oluşmadan mantarın büyümesi durudurulur  Kojide çeşitli enzimler mevcuttur, bunların arasında  amilaz,  proteazlar,  sulfatazlar,  nükleazlar,  fosfatazlar,  transglikozidazlar ve diğerleri sayılabilir  Koji, sonra deniz tuzu ve soya fasulyası ile karıştırılarak  miso yapımında kullanılır  Kırmızı ``kÅji-kin``, başka bir tür olan i Monascus purpureus/i`tur  ==Genom== ``A  oryzae`` genom dizini Japon biyoteknoloji şirketleri tarafından çözülmüştür refGoffeau, Andrí© (December 2005)  Multiple moulds  Nature 438: 1092-1093  /refrefMachida, Masayuki et  al  (December 2005)  Genome sequencing and analysis of Aspergillus oryzae  Nature 438: 1157-1161/ref  Sekiz  kromozom toplam 37 milyon  çift bazdan oluşur  Bu organizmayla aynı cinsten olan genetik model organizma  Aspergillus nidulans ve insanlarda hastalık etmeni olan  Aspergillus fumigatus`a oranla genomu üçte bir daha büyüktür refGalagan, James E  , et al (December 2005)  Sequencing of Aspergillus nidulans and comparative analysis with A  fumigatus and A  oryzae  Nature 438: 1105-1115  /ref  Fazladan olan genlerin çoğu  ikincil metabolit üretimiyle ilişkili olduğu tahmin edilmektedir  Genom dizini belirlenmiş olan suş, RIB40 veya  ATCC 42149 olarak adlandırılır, doğal-tiptir, endüstride de kullanılır  ==Kaynakça== references/ Dış bağlantılar[http://www  sake-world  com/html/koji  html Sake World`de koji`nin tanımı] (İngilizce)[http://www  bio  nite  go  jp/dogan/MicroTop?GENOME_ID=ao] bD/batabase bof/b bG/benomes bA/bnalysed at [http://www  bio  nite  go  jp/e/ bN/bITE] [http://www  bio  nite  go  jp/dogan/Top (DOGAN)] sitesinde iAspergillus oryzae/i genomu (İngilizce) Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Aspergillus oryzae maddesinden kopyalanmıştır  Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir  | 
|   | 
|  | 
|  |