Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
aspergillus, oryzae

Aspergillus Oryzae

Eski 08-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Aspergillus Oryzae




Taksokutu renk = lightbluead = ``Aspergillus oryzae``alem = Fungibölüm = Mantar, klorofil taşımayan organizma Sınıflandırmada bitkiler alemi içinde ele alınmaları bilim adamları arasında uzun yıllar tartışma konusu olmuştur Başka bitkilerin üzerinde parazit olarak, ölü bitkilerin üzerinde çürükçül (saprofit) veya başka canlılar ile simbiyotik bir yaşam sürdürürler Mantarların üremesi sporlar yoluyla gerçekleşir

Ascomycotasınıf = bkz asklı mantarlar

Eurotiomycetestakım = Eurotialesfamilya = Trichocomaceaecins = `` Aspergillus``tür = ``A oryzae``ikili_ad = ``Aspergillus oryzae``ikili_ad_yazar = (Ahlburg) Cohn


iAspergillus oryzae/i (Çince: 麴è?, 麴é??è?, æ?²é??è?, pinyin: qÅ« meí* jí¹n, Japonca: 麹, 麹è?, koji veya koji-kin) Çin ve Japon mutfaklarında kullanılan, soya fasulyesini fermente edip miso ve soya sosu üreten bir mantardır Mantar ayrıca her iki çeşit ülkenin kültüründe de pirinç, patates ve tahıllardaki nişastayı şekere dönüştürüp sake, şoçu ve huangjiu fermantasyonu için kullanılır

Japon mutfağında koji olarak adlandırılan mantar kültürünün hazırlanmasında pişmiş pirinç, arpa veya soya fasulyasına ``A orizae`` sporları serpilir 3-4 gün boyunca %90-95 nem ve 42° C`de bekletilir, düzenli alıklarla karıştılır Her bir pirinç tanesi böylece ince bir miselium tabakası ile kaplanır Sporlar oluşmadan mantarın büyümesi durudurulur Kojide çeşitli enzimler mevcuttur, bunların arasında amilaz, proteazlar, sulfatazlar, nükleazlar, fosfatazlar, transglikozidazlar ve diğerleri sayılabilir Koji, sonra deniz tuzu ve soya fasulyası ile karıştırılarak miso yapımında kullanılır

Kırmızı ``kōji-kin``, başka bir tür olan i Monascus purpureus/i`tur

==Genom==
``A oryzae`` genom dizini Japon biyoteknoloji şirketleri tarafından çözülmüştür refGoffeau, Andrí© (December 2005) Multiple moulds Nature 438: 1092-1093/refrefMachida, Masayuki et al (December 2005) Genome sequencing and analysis of Aspergillus oryzae Nature 438: 1157-1161/ref Sekiz kromozom toplam 37 milyon çift bazdan oluşur Bu organizmayla aynı cinsten olan genetik model organizma Aspergillus nidulans ve insanlarda hastalık etmeni olan Aspergillus fumigatus`a oranla genomu üçte bir daha büyüktür refGalagan, James E, et al (December 2005) Sequencing of Aspergillus nidulans and comparative analysis with A fumigatus and A oryzae Nature 438: 1105-1115/ref Fazladan olan genlerin çoğu ikincil metabolit üretimiyle ilişkili olduğu tahmin edilmektedir Genom dizini belirlenmiş olan suş, RIB40 veya ATCC 42149 olarak adlandırılır, doğal-tiptir, endüstride de kullanılır

==Kaynakça==
references/

Dış bağlantılar[http://wwwsake-worldcom/html/kojihtml Sake World`de koji`nin tanımı] (İngilizce)[http://wwwbionitegojp/dogan/MicroTop?GENOME_ID=ao] bD/batabase bof/b bG/benomes bA/bnalysed at [http://wwwbionitegojp/e/ bN/bITE] [http://wwwbionitegojp/dogan/Top (DOGAN)] sitesinde iAspergillus oryzae/i genomu (İngilizce)


Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Aspergillus oryzae maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.