ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Aspergillus Oryzae (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=543235)

Prof. Dr. Sinsi 08-21-2012 11:16 PM

Aspergillus Oryzae
 

Taksokutu renk = lightbluead = ``Aspergillus oryzae``alem = Fungibölüm = Mantar, klorofil taşımayan organizma. Sınıflandırmada bitkiler alemi içinde ele alınmaları bilim adamları arasında uzun yıllar tartışma konusu olmuştur. Başka bitkilerin üzerinde parazit olarak, ölü bitkilerin üzerinde çürükçül (saprofit) veya başka canlılar ile simbiyotik bir yaşam sürdürürler. Mantarların üremesi sporlar yoluyla gerçekleşir.

Ascomycotasınıf = bkz. asklı mantarlar

Eurotiomycetestakım = Eurotialesfamilya = Trichocomaceaecins = `` Aspergillus``tür = ``A. oryzae``ikili_ad = ``Aspergillus oryzae``ikili_ad_yazar = (Ahlburg) Cohn


iAspergillus oryzae/i (Çince: 麴è?, 麴é??è?, æ?²é??è?, pinyin: qÅ« meí* jí¹n, Japonca: 麹, 麹è?, koji veya koji-kin) Çin ve Japon mutfaklarında kullanılan, soya fasulyesini fermente edip miso ve soya sosu üreten bir mantardır. Mantar ayrıca her iki çeşit ülkenin kültüründe de pirinç, patates ve tahıllardaki nişastayı şekere dönüştürüp sake, şoçu ve huangjiu fermantasyonu için kullanılır.

Japon mutfağında koji olarak adlandırılan mantar kültürünün hazırlanmasında pişmiş pirinç, arpa veya soya fasulyasına ``A. orizae`` sporları serpilir. 3-4 gün boyunca %90-95 nem ve 42° C`de bekletilir, düzenli alıklarla karıştılır. Her bir pirinç tanesi böylece ince bir miselium tabakası ile kaplanır. Sporlar oluşmadan mantarın büyümesi durudurulur. Kojide çeşitli enzimler mevcuttur, bunların arasında amilaz, proteazlar, sulfatazlar, nükleazlar, fosfatazlar, transglikozidazlar ve diğerleri sayılabilir. Koji, sonra deniz tuzu ve soya fasulyası ile karıştırılarak miso yapımında kullanılır.

Kırmızı ``kōji-kin``, başka bir tür olan i Monascus purpureus/i`tur.

==Genom==
``A. oryzae`` genom dizini Japon biyoteknoloji şirketleri tarafından çözülmüştür refGoffeau, Andrí© (December 2005). Multiple moulds. Nature 438: 1092-1093./refrefMachida, Masayuki et. al. (December 2005). Genome sequencing and analysis of Aspergillus oryzae. Nature 438: 1157-1161/ref. Sekiz kromozom toplam 37 milyon çift bazdan oluşur. Bu organizmayla aynı cinsten olan genetik model organizma Aspergillus nidulans ve insanlarda hastalık etmeni olan Aspergillus fumigatus`a oranla genomu üçte bir daha büyüktür refGalagan, James E., et al (December 2005). Sequencing of Aspergillus nidulans and comparative analysis with A. fumigatus and A. oryzae. Nature 438: 1105-1115./ref. Fazladan olan genlerin çoğu ikincil metabolit üretimiyle ilişkili olduğu tahmin edilmektedir. Genom dizini belirlenmiş olan suş, RIB40 veya ATCC 42149 olarak adlandırılır, doğal-tiptir, endüstride de kullanılır.

==Kaynakça==
references/

Dış bağlantılar[http://www.sake-world.com/html/koji.html Sake World`de koji`nin tanımı] (İngilizce)[http://www.bio.nite.go.jp/dogan/MicroTop?GENOME_ID=ao] bD/batabase bof/b bG/benomes bA/bnalysed at [http://www.bio.nite.go.jp/e/ bN/bITE] [http://www.bio.nite.go.jp/dogan/Top (DOGAN)] sitesinde iAspergillus oryzae/i genomu (İngilizce)


Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Aspergillus oryzae maddesinden kopyalanmıştır. Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.