|  | Fasih Ahmed Dede |  | 
|  08-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Fasih Ahmed DedeFasih Ahmed Dede On yedinci asır divan şairlerinden  İstanbulda doğdu  Doğum tarihi belli değildir  Dukakinzade ismiyle Ünlü oldu  Hayatı hakkında fazla bir bilgi yoktur  Köprülüzade Fazıl Ahmed Paşanın hazine katipliğini yaptı  Mevlevi tarikatına girerek Galata Dergahı Şeyhi Gavsi Efendiye bağlandı  1699 senesinde vefat etti  Mezarı Galata Mevlevihanesindedir  Nihadi Muhammed Efendi: Cilve-gah ola Fasihe gülşen-i Darun-Naim mısraıyle vefatına tarih düşürmüştür  Ayrıca Şahin Girayın: Göçdi beka mülküne Derviş-i Fasih-i Mevlevi tarihi yazılı mezar taşı da, diğer taşın yanına dikilmiştir  Bu yüzden Ahmed Dedenin iki mezar taşı vardır   Ahmed Dede, aynı zamanda devrinin tanınmış hattatlarından olup, talik yazı türünde ustaydı  Minyatür yapmakta da oldukça başarılıydı  Duygu bakımından ince, üslup yönünden ise tutarlı olan şiirlerinde hattatlığının ve minyatür ustalığının büyük tesirleri görülür   Ahmed Dedenin yazdığı eserlerden bazıları şunlardır: 1) Divan: Arapça, Farsça ve Türkçe olmak üzere üç dilde yazılmıştır  Topkapı Sarayı Kütüphanesi Yazmalar Kısmı, numara 141de kayıtlıdır  2) Münazara-i Gül ü Mül, 3) Münazara-i Şeb u Ruz, 4) Hüsrev ü Şirin, 5) Mahmud u Ayaz, 6) Behişt-abad, 7) Tümbeküname, 8) Fasih Dede Mecmuası   Divanından bir örnek: Gazel Gülşenün sensüz gülü suzende ahkerdür bana Lalenün her berki hun-alud hançerdür bana Rişte-i dil oldı çün biguste-ı dest-i sitem Dideden rizan olanlar dürr ü gevherdür bana Lale-zar-ı ışk eden sahn-ı feza-yı sinemi Gülistan-ara-yı behçet bir gül-i terdür bana Açıklaması: Gül bahçesinin gülü, sensiz olunca bana ateş parçası gelir; lalenin her yaprağı kanlı bir hançer gibi görünür  Gönül ipliği, sitem elinin avucunda hep bükülüp durduğu için, bu ipliğe takılmak üzere gözlerden akıp giden inci ve mercandır  Sinemi bir lale bahçesi haline getirip onu güllerle süsleyen, bu yeni yetişmiş güzel bir güldür   Kaynak: Rehber Ansiklopedisi | 
|   | 
|  | 
|  |