08-21-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Soya Fasülyesi
çift maddeSoya
Soya fasülyesi (``Glycine max``) fasulye, bakla gibi türlerle aynı familyada yer alan bir tarım bitkisidir Yağ ve proteince zengin tanelerinden ötürü değerli bir besin kaynağı olan bu bitki ekonomik açıdan baklagillerin en önemli üyesi sayılabilir Soya fasülyesi anayurdu olan Çin ve Japonya`da 5,000 yılı aşkın bir süredir yiyecek maddesi olarak kullanılmaktadır Dünya`nın başka yerlerine de dağılıp değer kazanması 20 yy`de gerçekleşmiştir Ülkemizde de hızla artan soya tüketimi ise yıllık 250,000 tona varıp, en çok çift maddeSoya
Adana`da yetiştirlir
Soya fasülyesi 2 metreye kadar boylanabilen yıllık bir bitkidir Sık dallı gövdesinde tüylü ve üç parçalı birleşik yapraklar bulunur Gövde boyunca salkımlar hâlinde açan çiçekleri beyaz ya da açık mordur
Tohumlarından sıvı yağ ve margarin hâlinde kullanılan yemeklik bir yağ çıkarılır Tohumlarının (tanelerinin) rengi yeşilin değişik tonlarından siyah, sarı yada kahverengine varabilen alacalı renkte olabilir
botanik-taslak
Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Soya fasülyesi maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir Adana Türkiye'nin güney bölgesinde 'Beyaz Altın' (Pamuk) ambarı ve en bereketli toprakları bağrında bulunduran bir il Türkiye'nin yüzölçümü bakımından dokuzuncu, nüfus bakımından dördüncü büyük şehridir Doğu Akdeniz bölgesinde; Kayseri, Kahramanmaraş, Gaziantep, Niğde, İçel (Mersin), Osmaniye ve Hatay illeri ile çevrilidir
|
|
|