|  | Müsilajlar |  | 
|  08-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   MüsilajlarMüsilajlar zamklar gibi suda şişerek viskoz, kolloidal çözelti meydana getiren maddeler  Zamklardan farklı olarak yapıştırıcı değildir  Zamklar, çoğunlukla patolojik mahsuller olduğu halde, müsilajlar bitkinin normal maddelerindendir ve özel müsilaj hücreleri içinde bulunur  Müsilajlar, zamklar gibi, üronik asitlerle bazı ozların (glusit) kondansasyonundan teşekkül ederler  Bazı müsilajlar üronik asit ihtiva etmezler  Mesela salep yumrularının müsilajı, glikomannan moleküllerinden yapılmıştır  Alglerden (su yosunları) elde edilen diğer bazı müsilajlar ise ozların sülfürik asit esterlerinin polimerlerini ihtiva ederler   Müsilajlar saf olduklarında, beyaz renkli amorf bir kitle halindedirler ve suda kolloidal, viskoz bir çözelti verirler  Bu çözelti yapışıcı değildir  Bazı müsilajlar keten tohumu ve ebegümecinde olduğu gibi çözeltiye amonyum tuzları ilavesiyle çöktürülebilirler  Müsilaj miktar tayini gravimetrik veya spektrofotometrik olarak yapılır   Kullanılışı: Müsilajlar eczacılık tekniğinde, bakteriyolojide, kültür vasatı olarak kullanılır  İlaç olarak müsilaj ihtiva edenlerden laksatif ve yumuşatıcı tesirinden faydalanılır   Kaynak: Rehber Ansiklopedisi | 
|   | 
|  | 
|  |