![]() |
Müsilajlar
Müsilajlar zamklar gibi suda şişerek viskoz, kolloidal çözelti meydana getiren maddeler. Zamklardan farklı olarak yapıştırıcı değildir. Zamklar, çoğunlukla patolojik mahsuller olduğu halde, müsilajlar bitkinin normal maddelerindendir ve özel müsilaj hücreleri içinde bulunur. Müsilajlar, zamklar gibi, üronik asitlerle bazı ozların (glusit) kondansasyonundan teşekkül ederler. Bazı müsilajlar üronik asit ihtiva etmezler. Mesela salep yumrularının müsilajı, glikomannan moleküllerinden yapılmıştır. Alglerden (su yosunları) elde edilen diğer bazı müsilajlar ise ozların sülfürik asit esterlerinin polimerlerini ihtiva ederler. Müsilajlar saf olduklarında, beyaz renkli amorf bir kitle halindedirler ve suda kolloidal, viskoz bir çözelti verirler. Bu çözelti yapışıcı değildir. Bazı müsilajlar keten tohumu ve ebegümecinde olduğu gibi çözeltiye amonyum tuzları ilavesiyle çöktürülebilirler. Müsilaj miktar tayini gravimetrik veya spektrofotometrik olarak yapılır. Kullanılışı: Müsilajlar eczacılık tekniğinde, bakteriyolojide, kültür vasatı olarak kullanılır. İlaç olarak müsilaj ihtiva edenlerden laksatif ve yumuşatıcı tesirinden faydalanılır. Kaynak: Rehber Ansiklopedisi |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.