Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çokeşlilik, kuranda

Kuran'da Çokeşlilik

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kuran'da Çokeşlilik

İstismar edilen konuların başında gelenlerinden birisi bu

Hani şu 4-5 al,problem yok konusuTüm müslümanlara yapıştırılan bu yafta nedir?

Buna bir bakalım

" Şayet öksüz (kızlarla evlendiğiniz takdirde on)lar hakkında adaleti yerine getiremeyeceğinizden korkarsanız, size helal olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder alın O (kadın)lar arasında da adalet yapamayacağınızdan korkarsanız bir tane alın; yahut ellerinizin altında bulunan cariyelerle yetinin Cevr (ve haksızlık) etmemeniz için en uygun olan budur"

4/ 3 Süleyman Ateş çev

" Ayetin dikkat çektiği yetimler, zannedildiği gibi anasız veya babasız kızlar değildir Ayetin dikkat çektiği yetimler, kız veya erkek, madden ve manen başkalarının himayesine muhtaç bebek ve çocuklardır Ayetin dikkat çektiği çocuklar, öncelikle ebeveynleri vasıtasıyla dünyaya getirilen veya getirilecek olan çocuklardır Yani kişinin bizzat kendi çocukları veya evlat edindiği çocuklardır Ayetin dikkat çektiği kadınlar, söz konusu çocukların dünyaya gelmesi için en büyük fedakarlığa katlanan veya katlanacak olan annelerdir Ayet “Yetimlere (çocuklara) karşı adaleti yerine getirememekten korkarsanız nikahlanmayın (evlenmeyin), korkmazsanız iyi kadınlarla nikahlanın ve ikişer, üçer, dörder (yetim, yani çocuk) edinin Onlar (çocuklar) arasında adalet yapamayacağınızdan korkarsanız, bir tanesi ile yetinin yahut mülkünüzdeki (çevrenizdeki) öksüzlerden alın” diyor"(alıntıdır)

Bu yorumu ve buna benzer yorumları öncelikle yıllar boyunca bunu üçer beşer evlenin sanan sözde din adamlarına armağan ediyorum,sonrada üçer-beşer alın gitsin sanan tüm yaşayanlaraAyrıca bu tüm insanlığa seslenen bir ayettir,sadece müslümanlara seslenmemiştirKuran'ın yetim ve öksüzlere,ayrıca kadınlara bakış açısını yansıtan ayetidir

Allah erkeklerin “uçkuru” için ayet indirmedi, yetimlerin “hakkı” için ayet indirdi!

Bir eşin yerine başka bir eş olmak istediğiniz takdirde, onlardan birine (evvelki eşinize) kantarlarca mal vermiş olsanız dahi verdiğinizden hiçbir şeyi geri almayın İftira ederek ve açık günaha girerek verdiğinizi alacak mısınız?

4 / 20 S Ateş çev

Yukarıda verdiğimiz ayetten de, bir eşin yerine başka bir eş almak için, önceki eşi boşamak gerektiği, yani Kur’an’ın dünya yaşamı süresince çok eşliliğe izin vermediği anlaşılıyor

Kur’an’a göre, tek eşli aile modelinin esas olduğu, Kur’an’ın ikinci veya üçüncü eşleri, kesinlikle meşru addetmediğine kuvvetli bir delil de, miras taksiminde, Kur’an’ın sadece tek eşi muhatap almasıdır (alıntıdır)

“Dünya hayatının geçici zenginliğini kazanacaksınız diye, sakın namusuyla yaşamak istediği halde elinize düşmüş esir kadınları fuhuş yapmaya zorlamayın Her kim onları fuhuş yapmaya zorlarsa Allah, kendilerine zorla yaptırılan bu işten dolayı onları bağışlayacak, sevgi ve merhametine alacaktır; bundan hiç şüpheniz olmasın” (Nur; 24/33)(alıntıdır)

Benim bunların hiçbirinden şüphem yokBu kusursuz işleyen kainat düzenini yaratan gücün ilminde bu basitlikleri aramak bile abesle iştigal

Alıntı Yaparak Cevapla

Kuran'da Çokeşlilik

Eski 08-20-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Kuran'da Çokeşlilik

Diyanet :
Ey Muhammed! Bunlardan (hanımlarından) dilediğini geri bırakırsın, dilediğini yanına alırsın Uzak durduklarından dilediklerini yanına almanda da sana bir günah yoktur Bu onların gözlerinin aydın olması, üzülmemeleri ve hepsinin de kendilerine verdiğine razı olmaları için daha uygundur Allah, kalplerinizdekini bilir Allah, hakkıyla bilendir, halîmdir (Hemen cezalandırmaz, mühlet verir) (Ahzab 51)

Bundan sonra, güzellikleri hoşuna gitse bile başka kadınlarla evlenmek, eşlerini boşayıp başka eşler almak sana helâl değildir Ancak sahip olduğun cariyeler başka Şüphesiz Allah, her şeyi gözetleyendir (ahzab 52)

Ey iman edenler! Yemek için çağrılmaksızın ve yemeğin pişmesini beklemeksizin (vakitli vakitsiz) Peygamber’in evlerine girmeyin, çağrıldığınız zaman girin Yemeği yiyince de hemen dağılın Sohbet için beklemeyin Çünkü bu davranışınız Peygamber’i rahatsız etmekte, fakat o sizden de çekinmektedir Allah ise gerçeği söylemekten çekinmez Peygamberin hanımlarından bir şey istediğiniz zaman perde arkasından isteyin Böyle davranmanız hem sizin kalpleriniz, hem de onların kalpleri için daha temizdir Allah’ın Resûlüne rahatsızlık vermeniz ve kendisinden sonra hanımlarını nikâhlamanız ebediyyen söz konusu olamaz Çünkü bu, Allah katında büyük bir günahtır (ahzab 53)

ben eleştirmek istemiyorum ama gelin yazın diyorsunuz lütfen
şunu söylemeli bazı uyanık diye sınıflandırabileceğimiz müslümanlar tasavvufu kendilerinin gibi gösterirlerislam ile tasavvuf tamamiyle ayrıdır benim için
buna bir çok açıklama yapabilirim ama dedim ya fazla ilgilenminmiyorum eleştirmekle
tasavvuf ilmi tamamiyle İsa'nın öğretilerine dayanırİslamın altında tutularak müslümanlara ışık tutmuşturtasavvufçular şeriatıda kabul etmezlerşeriatı bırakırlar bu isevi bir öğretidir vb
neyse herkesin dini kendine ama islam=tasavvuf değildir olamazda
sevgiyle kalın

Alıntı Yaparak Cevapla

Kuran'da Çokeşlilik

Eski 08-20-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Kuran'da Çokeşlilik

Sayın Inrı,

yazdıklarınızda insanlara 4-5 kadını alın gidin diyen neresi?

Çokeşlilik bu süre inmeden önce vardıSure ne diyor:- Sana bundan öte kadınlar helal olmaz Muhayyer kılınıp da seni tercih eden dokuz hanımından başka kadınla evlenmek caiz olmaz Bu hanımlar, Aişe binti Ebi Bekr, Hafsa binti Ömer, Ümmü Habibe binti Ebî Süfyan, Sevde binti Zem'a, Ümmü Seleme binti Ebi Ümeyye, Safiyye binti Huyeyyi'l-Hayberiye, Meymune binti'l-Harisi'l-Lilâliye, Zeyneb binti Cahşi'l-Esediye, Cüveyriye binti'l-Hârisi'l-Mustalikıyyedir Allah hepsinden razı olsun Onları başka hanımlara değiştirmen de olmaz Yani bunları boşayıp yerlerine başka kadınlarla evlenmen de caiz olmaz Onlar Allah ve Resulü'nü seçtikleri için Allah Teâlâ da onlara böyle ikram ve lutufda bulunmuş, Resulullah (sav)de vefatına kadar sadece bu hanımlarla evli kalmış vefatında da onlar müminlerin anaları olarak kalmışlardı Güzellikleri hoşuna gitse bile Alacağın kadınların güzellikleri, senin takdirine layık olmaları varsayılsa bile helal olmaz İbni Atiyye tefsirinde der ki: Bu ifade, bir adamın evlenmek istediği kadına bakmasının caiz olduğuna delildir Nitekim Mugire b Şu'be ve Muhammed b Mesleme hadisleriyle Sünen'de de varid olmuştur Ancak elinin altında bulunan cariyeler hariç Çünkü onlar helal bununla birlikte Allah her şeyi gözetliyor Onun için O'ndan korkmalı, koyduğu sınırları aşmamalı, helalden harama geçmemeli "(alıntıdır)Bumu çok eşliliğe delil?

Şeriat kısmını ben anlamamAllah'ı anlamaya çalışmamda tasavvuf benim için yol göstericidirTabiki kullanırımMeditasyonu,doğu felsefelerini,bilimsel tezleri kullandığım gibi

Saygılarımla

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com