İspanyol Mutfagi |
|
|
#16 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiSomon Balığı veya Çipura Balığı Salatası MALZEMESİ: 1 adet 250 gr lık somon balığı filetosuYa da 1 adet orta boy çipura balığı filetosu 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 adet limonun suyu Yarım su bardağı sızma zeytinyağı 1 yemek kaşığı çok ince kıyılmış taze biberiye ya da kuru biberiye 2 yemek kaşığı çok ince kıyılmış taze fesleğen veya Yarım yemek kaşığı kuru fesleğen TARİF: Önce balıklarınızın hiç kılçık ya da ince kılçıklarının olup olmadığını kontrol edin Eğer tek-tük olduğunu bile farkederseniz bir cımbızla o ince kılçıkları çekip çıkarın (ama önce cımbızı sabunlu suyla yıkayıp, sonra kullanın)![]() Şimdi de balığı çok keskin bir bıçakla sanki ıspanak doğrar gibi ama çok ince parçalar şeklinde dilimleyelim Evde varsa strech film, yoksa şeffaf bir buzdolabı poşetinin arasına bu dilimleri yerleştirelim Üzerine yine şeffaf naylonu kapatıp, bir et döveceği ya da çekiçle balıkları neredeyse bir tavuk derisi inceliğinde döverek inceltelim ![]() Sonra bu incecik dövülmüş balıkları bir servis tabağının içine yerleştirip, üzerine tuz, karabiber serpiştirelim Biberiye, limon suyu ve fesleğeni de ekleyelim En üste sızma zeytinyağını gezdirelim ![]() Bu şekilde en az yarım veya 1 saat buzdolabında bekletin ki balıklar sosunu iyice çeksin Etrafını ince limon dilimleriyle süsleyip, servise sunalım ![]() afiyet olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#17 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiGazpacho Çorbası (Soğuk Sebze Çorbası) MALZEMESİ: 5 adet orta boy domates (kabukları soyulup, kuşbaşı doğranacak) 2 adet orta boy salatalık (kabukları soyulup kuşbaşı doğranacak) 1 adet orta boy kuru soğan (soyulup, irice dilimlenecek) 1 adet kırmızı dolmalık biber (tohumları ayıklanıp, sapı kesilip, irice doğranacak) 3 diş sarmısak 4 su bardağı ufalanmış bayat ekmek içi 6 su bardağı su 5 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı domates salçası 3 yemek kaşığı sirke (elma sirkesi tercih edilir) 2 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Üstüne: Küp şeklinde doğranıp, yağda kızartılmış “kruton” ekmek İstenirse ince kıyılmış maydanozTARİF: Önce iri doğranmış tüm sebzeleri, sarmısak ve bayat ekmek içini bir mutfak robotu veya blendera aktarıp, 2-3 dakika kadar çekelim Böylece püre haline gelen sebze ve ekmekleri bir çorba tenceresine boşaltalım Üzerine su, tuz ve karabiberle birlikte sirkeyi de ilave edelim ve iyice karıştıralım![]() Sonra da 1 çay bardağı su ile ezilmiş salçayla beraber zeytinyağını da ekleyelim ![]() Böylece çorbayı hazırlamış olduk Ama malzemelerin birbirine iyice karışması içinde çok iyi karıştırmanız gerekir En sonunda üzerini ince kıyılmış maydanoz ve kruton ekmekle süsleyip servise sunabilirsiniz ![]() afiyet olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#18 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiPeynirli Patlıcan (Berenjenas Con Queso) MALZEMESİ 3 adet orta boy patlıcan 1 tatlı kaşığı tuz 3 yemek kaşığı un Kızartmak için: Yarım su bardağı ayçiçek yağı 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri veya krem peynir SOSUN MALZEMESİ 2 adet yumurta 1 çay bardağı süt 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı nutmeg (varsa eğer) TARİF: Patlıcanları tamamen soyalım ve boylamasına dörde bölüp, sonrada 1 cm kalınlığında dilimleyelim ![]() Üzerine çıkacak kadar suyun içine yerleştirip, içine de tuzu serpiştirelim En az 30 dakika patlıcanların acı suyunun çıkması için bekleyelim ![]() Sonra süzüp, kağıt peçete arasında patlıcanları kurulayalım Bir tarafta tavada sıvıyağı kızdırıp, patlıcanları çevirerek iyice kızartalım![]() Kızarttığımız patlıcanların yarısını, orta büyüklükte, kenarları yüksek bir fırın kabının içine yerleştirelim ![]() Üzerine peynirin yarısını ekleyip, tekrar bir sıra patlıcanların öbür yarısını serelim Kalan peyniri de üzerine ilave edelim Hazırladığımız sosu patlıcanların üzerine gezdirelim Fırınımızı 175 dereceye ayarlayıp, yumurtalar pişinceye kadar, 10-12 dakika fırında tutalım Sıcak olarak servis yapalım ![]() SOSUN TARİFİ: bir kasenin içinde yumurtalarla sütü iyice çırpalım Tuzunu ve varsa nutmegi de katalım
|
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#19 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiPeynirli ve Jambonlu Kiş MALZEMESİ: 8 adet hazır, dondurulmuş milföy hamuru (10x10 cm lik kare parçalar halinde satılır)Yarım yemek kaşığı margarin (oda sıcaklığında yumuşamış) 10-15 dilim jambon 10-15 dilim ince kesilmiş tost kaşar SOSUN MALZEMESİ Üztünün sosu için: Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri 4 adet yumurta Yarım su bardağı hazır çiğ süt kreması yapılışı: 30-35 cm büyüklüğündeki, dikdörtgen ve kenarları yüksek bir fırın kabının içini yumuşamış margarinle iyice yağlayalım ![]() Bu arada milföy hamurlarını 15-20 dakika oda sıcaklığında bekleterek, donunu çözüp, yumuşatalım ![]() Sonra da bu hamurları yanyana, uçları da üst üste gelecek şekilde ve hatta iki parmakta kalıbın kenarlarına doğru yükselterek yayalım Üzerine jambon dilimlerini, onunda üzerine peynir dilimlerini yerleştirelim ![]() Şimdi sosu hazırlamak üzere derin bir kasenin içinde yumurtaları çırpıp, kremayı ve rende kaşarı ekleyip, iyice karıştıralım ![]() Sonra da bu karışımı kalıbın içine yavaşça boşaltalım Bu arada fırını 175 dereceye ayarlayıp, kalıbı orta gözüne koyup, en az 30 dakika pişirelim Artık fırından alalım, biraz ılınmasını bekleyip, dilimleyip servise sunalım ![]() afiyet olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|