İspanyol Mutfagi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiIspanyol Mutfagi ISPANYOL KARIDESI Malzemeler: 1 kg karides 2 ince dilimlenmis sogan 2 su bardagi bira 1 dis sarmisak 1 defne yapragi 3 adet tane karabiber 2 adet kereviz yapragi 2 çay kasigi tuz 1/2 limon Yapilisi: Birayi genis bir kaba bosalttiktan sonra sarimsak, sogan dilimleri, defne yapragi, kereviz, biber ve tuzu ekleyin Yaklasik 10 dakika kaynatin Limon ve karidesleri de katarak 12 dakika daha kaynatin Atesten alin, ilinmaya birakin Kabuklarini soyun ve iyice sogutun Zevkinize göre süsleyip servis yapin
|
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiKarides Kokteyl Malzemeler: 2 çorba kasigi mayonez 1 çorba kasigi ketçap 1 tatli kasigi konyak 1 tutam tuz 1 tutam karabiber 8 adet haslanmis orta boy karides 1 dilim limon Yapilisi: 2 çorba kasigi mayonez ve 1 çorba kasigi ketçabi bir kapta iyice karistirin 1 çorba kasigi konyagi ekleyin Bir tutam tuz ve karabiberle tatlandirin 8 adet orta boy haslanmis karidesi küçük küpler halinde kesin ![]() Karisimin içine ekleyin Limon dilimiyle ve karideslerle süsleyerek servis yapin |
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiPeynir Soslu Balik Izgara Malzemeler: 1kg morina yada mersin baligi yada kiliç filetosu ayçiçek yagi peynir sosu 3 su bardagi rendelenmis ekmek kirintisi Peynir sosu için: 200 gr ince kesilmis kasar peyniri 2 çay kasigi hardal 2 çay kasigi acisiz kirmizi biber 4 çay kasigi acili sos 1 su bardagi bira Yapilisi: Sos malzemelerini bir tencerede peynir eriyene kadar karistirarak pisirin Balik filetolarini küçük parçalara ayirin Her iki tarafina da yag sürün Ekmek kirintilarina bulayin 15 dakika izgarada pisirin Peynir sosu ile birlikte servis yapin
|
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiPirasa Köftesi Malzemeler: 2 kg pirasa 250 gr kiyma 2 yumurta tuz 2 çay kasigi karabiber Yapilisi: Pirasa çok ince dogranir ve çok iyi pisene dek haslanir Haslandiktan sonra iyice sIkilir sulu kalmamasina dikkat edilir Içine yumurta, kiyma, tuz, karabiber eklenir Iyice karistirilir Sonra elinizle izgara köfte sekli verilir Köftelerin tümü hazirlaninca diger yerde 2 yumurta çirpilir Köfteler tek tek önce yumurtaya sonra una bulanarak misir özü yaginda kizartilir, sicak servis yapilir |
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#5 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiBanana Fritter (Muzlu Tatli) Malzemeler: Un 11 çorba kaşığı (100 gr ) Tuz 1 çimdik Yumurta 1 adet Yumurta akı 1 adet Süt 6 çorba kaşığı Toz şeker 1 çorba kaşığı Rom (Kanyak da olabilir) 3 çorba kaşığı Muz (Olgun, dörde bölünmüş) 6 adet Yağ (Kızartma için) Tereyağı (Erimiş) 1 kaşık Pudra şekeri (Servis için) Yapilisi: Unla tuzu derin bir kaba eleyin Yumurta ve erimiş tereyağını una katarak sütle karıştırın Düzgün bir sıvı elde edinceye kadar çırpın Başka bir kapta toz şekerle rom veya kanyağı karıştırıp içine muz parçalarını atın Bir kenara koyarak 30 dakika dinlendirin Derin bir kaba kızartma yağını koyun ve kızdırın Kızartmadan önce muzları süzün ve fazladan ayırdığınız una bulayın Yumurta sarısını katılaşıncaya kadar çırpın Ve hamurun içine katın Muz parçalarını bu hamura bulayın ve nar gibi oluncaya kadar kızartın Kızarmış muzları bir kâğıt peçete üzerine alarak yağını süzün ve üzerine pudra şekeri serperek soğutmadan servis yapın
|
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#6 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiBari Usulü Katli Güvec -------------------------------------------------------------------------------- Malzemeler: 1 kat için:3 adet orta boy domates 1 demet maydanoz 1 çay kasigi tuz 1 çay kasigi karabiber 2 kat için:2 adet orta boy kabak (soyulmadan 1 parmak eninde halka dogranmis) 3 kat için: 2 su bardagi temizlenmis, yikanmis kabuksuz midye (ya da dondurulmus midye) 4 kat için: 1 su bardagi pirinç 10-12 adet kiraz domates (varsa) Ayrica: Yarim su bardagi zeytinyagi Yarim su bardagi et suyu (yada yarim su bardagi sicak su içine 1 adet et suyu tabletini atip, kullanabilirsiniz) ![]() Yapilisi: Genis bir güveç veya derin ve genis bir kabin altina küp dogranmis domates ve ince kiyilmis maydanozlari yerlestirelim Tuz ve karabiberini serpistirelim Sonra üzerine ikinci kat olan yuvarlak dogranmis kabaklari yerlestirelim Simdi sira, yikanmis midyeleri üçüncü kat olarak siralamaya geldi Isterseniz her kat malzemeyi yerlestirirken hafifçe tuz ve karabiberi de serpistirin Artik son kat olarak, yikanmis kiraz domatesleri de koyalim En sonunda zeytinyagini gezdirip, et suyunu ilave edelim 175 dereceye ayarli firinda 35-40 dakika pisirip, ilik olarak servise sunalim
|
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#7 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiJambonlu Enginar (Alcachofas Com Ja) Malzemeler: 5-6 adet ayiklanmis enginar 1 adet limon suyu 1 çay kasigi tuz 10-12 dilim herhangi bir cins janbon 1 adet büyük boy kuru sogan (ince yemeklik dogranmis) 4 yemek kasigi zeytinyagi 2 su bardagi konserve bezelye (ya da haslanmis bezelye) 1 çay kasigi tuz 2 adet haslanmis kati yumurta Yapilisi: Önce enginarlari dörde bölelim ve üzerine çikacak kadar su ilavesiyle bir tencereye yerlestirip, orta isidaki atesin üzerine oturtalim Içine enginarlar kararmasin diye limon suyunu ve tuzunu da ekleyip, haslanmaya birakalim En fazla 20-25 dakika sonra pisip, iyice yumusayan enginarlari süzüp, bir kenarda beklemeye alalim Bu arada genis bir tavaya zeytinyagini koyup, ince kiyilmis soganlari ekleyip 1-2 dakika kadar kavuralim Hemen üzerine küp küp yani kusbasi et formunda dogranmis salamlari katalim ve 1-2 dakika daha birlikte soteleyelim Haslanmis ya da konserve bezelyeyle beraber haslanmis enginarlari ekleyip, 2-3 dakika karistiralim ve altini söndürelim Tuzunu serpistirip, servis tabagina alalim Yanina dilimlenmis kati yumurtayla süs yapip servise sunalim
|
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#8 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol Mutfagiİspanyol omleti (4 kişilik) Malzemeler: 2-3 büyük domates 4 yumurta Kaşar peyniri Kekik Tuz Tereyağı HAZIRLANIŞI : Domatesler soyulduktan sonra, yuvarlak dilimler halinde kesilir Kızdırılmış tereyağında, domates halkaları her iki yüzü de pişecek şekilde sotelenir Üzerine yumurtalar sarıları tercihen dağıtılmayaak şekilde kırılır Hafif tuz ilavesi yapılır Kapağı kapalı şekilde, yumurtanın içi iyice piştikten sonra bütün tavayı kaplayacak kadar ince bir kat kaşar, yumurtanın üzerine konur Kaşarlar eridikten sonra üzerine bol kekik ilavesi yapılır Sıcak servis yapılır Afiyet olsun
|
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#9 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiKuru Üzümlü & Kiymali Börek Malzemeler: 16 dilim 350 gr kiyma 300 gr un 30 gr kuru üzüm 40 gr kiyilmis iç badem 4 adet kirmizi biber 1 adet sogan 1 dis sarmisak 3 yemek kasigi domates salçasi 1 adet yumurta sarisi 6 yemek kasigi kirmizi sarap 9 yemek kasigi zeytinyagi Toz kirmizi biber ½ tatli kasigi kimyon 2 tatli kasigi kuru maya Toz seker Tuz Yapilisi: Kirmizi biberleri temizleyin, kuru üzümlerle birlikte kiyin Kirmizi sarapla karistirip, sarap buharlasincaya kadar pisirin![]() Sarmisagi ezin, sogani küp seklinde dograyin bademlerle birlikte 4 yemek kasigi zeytinyaginda kavurun Sonra kiymayi ekleyip, kavurmaya devam edin 3 yemek kasigi domates salçasi katin Tuz, seker, toz kirmizi biber ve kimyon ile tatlandirin Kiyma iyice kavrulunca biber ve kuru üzüm karisimini ekleyip sogumaya birakin![]() Hamur için un ve mayayi karistirin 3 çay bardagi ilik su ve 4 yemek kasigi zeytinyagi ekleyerek mutfak robotu'nda yogurun 20 dakika üzeri örtülü olarak mayalanmaya birakin Tekrar yogurup unlanmis tezgahta 3 mm kalinliginda 30x45 cm 'lik bir dikdörtgen seklinde açin![]() Kiymali içi, hamurun üzerine yayin Uzun kenarindan rulo yapip, birlesme yeri alta gelecek sekilde tepsiye yerlestirin Uçlarini alta kivirin Yumurta sarisini kalan zeytinyagi ve domates salçasi ile karistirip, hazirladiginiz rulonun üzerine sürün Daha sonra birkaç yerinden çatalla delin![]() Önceden 200º isitilmis firinin alttan ikinci rafinda 30 dakika pisirin Dilimledikten sonra ilik ya da soguk olarak servis yapin
|
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#10 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiPortakalli Krem Karamel Malzemeler: 10 kisilik 5 adet portakal 300 gr toz seker 15 gr tereyagi 3 su bardagi süt 2 adet kivi 4 adet yumurta 4 adet yumurta sarisi 150'ser gr yesil ve siyah üzüm 1 paket vanilya Yapilisi: 1 5 litrelik dikdörtgen bir kalibi yaglayin 1 su bardagi sekeri tavada eritip, karamelize edin 6 yemek kasigi sicak su ilave edip, karamel eriyene kadar isitin Hemen kaliba dökün, katilasmaya birakin Sütü kaynatin Vanilya, yumurta, yumurta sarisi ve kalan sekeri çirpin Sicak sütü karisima katip, süzgeçten geçirin![]() Portakallari iyice yikayin Ikisinin kabugunu rendeleyip, süte katin Sütü kaliba dökün Derin bir firin tepsisine sicak su koyun Kalibi tepsiye oturtun, 160º sicakliktaki firinin alttan 2 rafinda 1 saat pisirin![]() Portakallarin filetosunu çikartin Kivileri dilimleyin, üzümleri yikayin Tatliyi ters çevirip tabaga alin ve meyvalarla süsleyin
|
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#11 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiDENIZ MAHSÜLLÜ SPAGETTI MALZEMELER 100 gr konserve ton balığı 400 gr çubuk makarna 800 gr midye 3 diş sarmısak 1 adet sivribiber 1 çorbakaşığı kıyılmış maydanoz 300 gr süzgeçten geçirilmiş domates 1 çaykaşığı iri yapraklı frenk fesleğeni zeytinyağı tuz 1 fincan sıcak su 4 Kişilik HAZIRLANIŞI Teflon bir tavaya dört çorbakaşığı zeytinyağ koyup soyulmuş sarımsakları çevirin Biber ve süzgeçten geçirilmiş domatesleri katıp kısık ateşte, 5-10 dakikada bir karıştırarak pişirin Bir tutam tuz ekleyin Konserve suyu süzülmüş ton balığını ufalayıp ilave edin Sonra bir tencereye biraz zeytinyağı koyup midyeleri katın Tencerinin ağzını kapatıp kısık ateşte midyelerin açılmalarını bekleyin midyeleri içinden çıkarın spagettiyi dirice haşlayın![]() tüm malzemeyi spagettinin üzerine dökün yavaş yavaş harmanlayın![]() servis yapın ![]() afiyet olsun ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#12 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiSEBZELI LOKMA MALZEMELER 25 adet için 1 adet rulo katlı hamur 2 adet yumurta sarısı (çırpılmış) harcı için: 2 adet havuç 5 adet dilimlenmiş mantar 2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri 2 yemek kaşığı pırasa (ince kıyılmış) 2 yemek kaşığı haşlanmış kıyılmış ıspanak 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz 2 yemek kaşığı tereyağı karabiber tuz 2 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için) yapılışı: havucu rendeleyin tavaya 2 kaşık tereyağı koyun sırayla pırasa, az sonra mantar şöle bir karıştır havuç rendesini koy biraz çevir içine haşlanmış ıspanak koy ve kalan malzemeyi dökün tavanın içinde harmanlayarak karıştırınız ve ateşten indirin![]() Rulo hamuru tahmini 25 dilim olarak kesin hamur toplarını elinizde açınız içine malzemeden koyup düzgün toplar haline getiriniz mazemeyi bezelerin sayısına göre eşit paylaştırın![]() bir tavada kızdırdığınız 2 bardak sıvı yağda delikli kepçe ile itinalı kızartınız altın sarısı olunca servise çekiniz![]() afiyet olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#13 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiSOS VINIGRET MALZEMELER 15 kişi 6 kahve fincanı zeytinyağı (300 gr )2 kahve fincanı sirke (100 gr) 1 çay kaşığı toz hardal ¼ çorba kaşığı tuz 1 tutam karabiber 2 çorba kaşığı ince kıyılmış kornişon veya salatalık turşusu 1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz 2 çorba kaşığı ince kıyılmış kırmızı dolma biber ![]() HAZIRLANIŞI Bütün malzemeyi bir kapta karıştırınız Arzu edildiği zaman kullanılabilir
|
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#14 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiSalmohero - Meze MALZEMESİ: 4 adet orta boy havuç (çok ince rendelenecek) Yarım su bardağı iç badem (çok ince çekilecek) 1 adet büyük boy kuru soğan (yemeklik ince kıyılacak) 3 diş sarmısak (dövülecek) 1 dilim bayat ekmek (ıslatılacak) 1 adet orta boy domates (tavla zarı şeklinde küp doğranacak) 1 adet yeşil sivri biber (ince halka şeklinde dilimlenecek) Süslemek İçin; 2 adet haşlanmış katı yumurta SOSUN MALZEMESİ Sos İçin; Yarım su bardağı sızma zeytinyağı 3 yemek kaşığı sirke 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber TARİF Öncelikle havuçları rendenin en ince gözünde rendeleyelim Kabukları soyulmuş iç bademi çok incecik dövelim ya da çekelim![]() Şimdi de bir mutfak robotunun içine doğranmış kuru soğan, dövülmüş sarmısak, ıslatılmış ve suyu sıkılmış ekmek, ince kıyılmış domates ve biber koyarak 1-2 dakika kadar çekelim Çok ince taneli bir karışım elde edelim Sonra içine sos malzemeleri olan zeytinyağı, sirke, tuz, karabiberi ekleyerek, tekrar robotto 1 dakika kadar çekelim![]() Öte yandan derin bir karıştırma kabının içinde rende havuç ve çekilmiş bademleri karıştıralım Üzerine robotta hazırladığımız sosu gezdirerek iyice harmanlayalım Servis tabağına düzgünce yerleştirilip, dilimlenmiş katı yumurtalarla süsleme yapalım ve servise sunalım
|
|
İspanyol Mutfagi |
|
|
#15 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanyol MutfagiSoğanlı Omlet (Tortilla de Cebolla) 2 Kişi 10 MALZEMESİ 5 adet orta boy soğan (yemeklik, çok incecik kıyılmış) 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 10-12 dilim jambon (kibrit çöpü gibi dilimlenmiş) 1 çay kaşığı tuz 8 adet yumurta TARİF Önce soğanları çok incecik kıyalım ve 20-25 cm çapındaki bir tavaya zeytinyağını koyup, ateşin üzerine oturtalım Sürekli karıştırarak soğanların rengi iyice sararıncaya kadar kavuralım Sonra jambonları ekleyip, 1 dakika kadar soteleyelim Hemen üzerine bir kabın içinde önceden çırpılmış yumurtaları ve tuzu aktaralım Omlet iyice toparlanıp, pişince, diğer yüzünü bir kapakla çevirip, kızartalım![]() İki yüzünü de iyice kızarttığımız omleti sıcak olarak servise sunalım afiyet olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|