![]() |
Cehennemden Kaçan Adam.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cehennemden Kaçan Adam..Sevgiliyi unutmak, ayrı durmak, gönül diyarını kendi haline terketmekti ![]() Gönül diyarını terk edemiyordu, Salebe -bin Abdurrahman- ![]() ![]() Ensar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() gönül erleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yurtları ise, Medine ![]() ![]() ![]() ![]() ve ahiretin denge taşlarının konulduğu şehirlerin anası Mekke'de doğan Allah Rasulü’nün müminlere bu dünyada son kez tebessüm ettiği kutlu şehir ![]() Medine ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kainatın en sevgilisini bağrına basmak için can atardı büyüğüyle, küçüğüyle ![]() İnsanları Nebi (A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanların gönül dünyasındaki hürriyet, bu tutsaklığın ardından geldi ![]() Medine'li müminler, kainatın serveri Efendimiz'i kalplerine yerleştirirken boyunlarını bükmüş, O’nun nazarlarının aydınlığında ağaçların meyveye durması gibi olgunlaşırlarken, Sevgili Peygamberimiz'in gönlünde de özel bir yer edinmişlerdi ![]() biliyor ki, ben sizi seviyorum ![]() Bakış ![]() ![]() ![]() İşte bu şehrin insanıydı, Salebe bin Abdurrahman ![]() (A ![]() ![]() ayrılmıyordu ![]() ![]() doldurmuş, sevgisini aşka boyamıştı ![]() Sevgiliyi unutmak, ayrı durmak, gönül diyarını kendi haline terketmekti ![]() Gönül diyarını terk edemiyordu, Salebe ![]() kusur etmiyordu ![]() İslâm, dünya ve ahiret hayatının toplamıydı ![]() çabalayan, ahirette ise bu çabaların karşılığını devşirendi ![]() ahiretin tarlasıydı ![]() ![]() Derken, birgün Sa'lebe bin Abdurrahman, komşusunun evinin önünden geçerken bir an istemeden gözü evde yıkanan bir kadına takıldı ![]() baktı ![]() ![]() bütün benliğini sarmıştı ![]() Cümle kapısı Gözler, sarayların cümle kapılarına benzer ![]() surların ardındaki bir şehrin de ilk göze çarpan görkemli mimari yapılarıdır ![]() kalır ![]() ![]() Bakışları çok görkemli insanlar vardır; saf, duru, akpak gönüllerini yansıtan ![]() ![]() oturttukları Yüce Sevgili, kalplerini tertemiz istemiştir: "Rasulüm! Mümin erkeklere, gözlerini harama dikmemelerini söyle ![]() "Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar ![]() (Nur/31) Medine'li Salebe bin Abdurrahman, kendi tertemiz gönül sarayının daha cümle kapısında, Allah’ın yasakladığı bakışı ile o an, kendini belki de yapayalnız hissetti ![]() sarayında sevgilisiz kaldığı, heva ve heveslerin hakimiyet kurduğu yalnızlığı doğurur ![]() İhtimal, Salebe bu yalnızlığın neticesinde Rasulü Ekrem (A ![]() ![]() gelmesinden korktu ![]() kaybetmek endişesinden kaynaklanıyordu ![]() ![]() artık ona dar gelmeye başlamıştı ![]() arasında büyümek ![]() ![]() ![]() ![]() Medine'den ayrıldı ![]() ![]() belki Efendimiz'in nazarından uzaklaşmıştı ama O'nun tasarrufatıyla günahını kendine dert edinmişti ![]() ![]() Sevmesine rağmen, günahkârdı ![]() tevbe kapısını açtı ![]() çözüleceğine inanmıştı bir kere ![]() ![]() "Allah, bir adamın içinde iki kalb yaratmadı ![]() Kalbin sahibi Allah, buna güç yetirirdi ![]() Nebi (A ![]() ![]() ![]() Salebe terketse bile O, sevdiğini bırakmazdı ![]() tutanların tek sahibi Cenab-ı Hak’tı: "Muhakkak ki, sana biat edenler, ancak Allah'a biat etmişlerdir ![]() eli onların elleri üzerindedir ![]() aleyhine bozmuş olur ![]() Dünya ve ahiret hayatında denge istiyordu, kainatı yaratan ![]() ![]() ![]() dengenin kilidini gözlerde gizlemişti ![]() ateşleyen Muhammedî nurun; bir türlü unutamadığı o bakışların derin manalarıyla boynunu Allahu Tealâ'ya büktü ![]() Allah'a boyun eğenler ne zaman yükselmedi ki?! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz’e durumu haber verdi: "Ey Nebi! Ümmetinden biri Medine dağlarında, Allah'ın azabından, yine Allah'a sığınıyor!" Sevgi ve muhabbet asla karşılıksız bırakılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ve Selman-ı Farisi'yi, Sa'lebe bin Abdurrahman 'ı bulup getirmekle görevlendirdi ![]() ![]() Salebe'yi bulup derdini çözmeliydiler ![]() verdikleri O Sevgili Resul: "Mümin, kardeşini zor durumda bırakmaz ![]() ![]() Züfafe Züfafe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sa'lebe'yi sordular: “Buralarda, dağlarda yaşayan bir genç biliyor musun?” “Herhalde siz cehennemden kaçanı soruyorsunuz ![]() “Cehennemden kaçtığını nereden biliyorsun?” “Gece yarısı olunca şu taraftan ağlayarak gelir ve ‘Keşke ruhum bu iki alemden ayrılmasaydı ![]() ![]() ![]() ![]() Züfafe kaç kere görmüstü Salebe'yi, Alemlerin Rabbi’ne yalvarırken ![]() ![]() ![]() yarısına doğru Salebe aynı sözleri söyleyerek geldi ![]() ![]() Hz ![]() “Rasulullah’a benim ne tür bir günah işlediğim bildirildi mi?! ![]() ![]() sordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bilmiyorum ![]() ![]() ![]() “Senden birsey istiyorum: Bilal kamet getirip, Resulullah tam namaza başladığında mescide girelim ![]() ![]() “Haydi gidelim ![]() ![]() ![]() Saf olmustu Mescid-i Nebi'de müminler ![]() ![]() ![]() kıraatini işitince bayılıverdi ![]() ![]() ![]() getirdiler ![]() “Benden niçin uzaklaşıyorsun?” “Ya RasulAllah! Senden çok utanıyorum ![]() “Allah hata ve günahları bağışlar ![]() ![]() ![]() Ve ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salebe gitti ama aradığı huzuru bir türlü bulamıyordu ![]() günler geçtikçe günahının ağırlığı artıyor gibiydi ![]() Sahabe-i Kiram'ın durumu haber vermesi üzerine, Nebi(A ![]() ![]() Abdurrahman'ın evini şereflendirdi ![]() O! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasullullah (A ![]() ![]() ![]() yasladı ![]() ![]() "Ey Allah'ın Rasulü, o baş günahlarla dolu ![]() değildir!" deyince Efendimiz: "Peki Salebe ![]() ![]() "Ey Allah'ın Rasulu! Sadece RABBİMin beni affetmesini istiyorum ![]() ![]() "Salebe! Cebrail sana RABBİMin selamını söylüyor ![]() dolusu hatayla bile bana kavuşursa, ben onu dünya dolusu mağfiretle karşılarım ![]() ![]() O anda Salebe sükûnete kavuştu ![]() ![]() günahlarından arınmış tertemiz bir mümin olarak Rabbine kavuştu ![]() Cenaze namazını, Efendimiz (A ![]() ![]() ![]() dönerken parmaklarının ucuna basarak yürüyordu ![]() sorunca: "Salabe'yi karşılayan melekler o kadar çok ki, onların kanadına basmamak için bu şekilde yürüyorum" buyurdu ![]() İşte günah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() olan Allah'ın verdiği karşılık: "Ey kendilerinin aleyhinde (günahta) haddi aşan kullarım! Allahın rahmetinden ümit kesmeyin ![]() ![]() O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir" (Zümer/53) "Ey iman edenler! Samimi bir tevbe ile Allah’a dönün ![]() sizin kötülüklerinizi örter; Peygamber’i ve iman edenleri utandırmayacaği günde, Allah sizi içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyar ![]() nurları, önlerinden ve yanlarından koşar da, ‘Ey RABBİMiz! Nurumuzu tamamla, bizi bağışla ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|