08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yörelerine Göre Kelecoş Tarifi | Malzemeleri Ve Yapılışı
Kelecoş Tarifi
Kelecoş, Ardahan,Posof,Artvin,Iğdır şehirlerinin yöresel yemeğidir Ancak bazı Doğu Anadolu şehirlerinde de mevcuttur

Malzemeler
- 1 Çay bardağı bulgur,
- 1 Su bardağı lepe,
- 1 Orta boy patates ve soğan,
- 5 Tane kurut,
- 2 Yarım kaşık margarin,
- Tuz(1 tatlı kaşığı pul biber)
Yapılışı
Tencereye bulgur, lepe konularak pişirilir Patates kare şeklinde küçük küçük doğranıp bulgur ve lepe(nohutun kırılmışı) eklenir Daha sonra kurut(lor peyniriyle yoğurdun karışımı) bu karışıma eklenerek kaynatılır Diğer yanda soğan küçük küçük kıyılıp yağda kavrulur Pul biber eklenerek pişen çorbanın üstüne gezdirilir
Afiyet Olsun

Kelecoş Tarifi
(Iğdır)

Malzemeler
- Evde kalan bayat ekmekler
- Bir miktar kıyma
- Kuşbaşı et
- Soğan
- Yoğurt
- Sarmısak
- Tuz
Yapılışı
Soğan, yoğurt, sarmısak, tuz az yağla karıştırılır Ekmekler ufak ufak doğranır ve fırına verilerek kızartılır Etler, soğanlarla kavrulur Fırından çıkan ekmeklerin üstüne sarımsaklı yoğurt konur En üstüne de etler serilip servis yapılır

Kelecoş Tarifi
(Erzincan)

Malzemeler
- 3 kase yeşil mercimek
- 15 adet iri soğan
- Yarım kilo kuşbaşı et
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz karabiber reyhan pulbiber
- Kurut (kurutulmuş suyu alınmış çökelek)
Yapılışı
İlk önce kurutu güvecin içinde sıcak suyla eziyoruz Bekletiyoruz Mercimekleri iyice haşlıyoruz Daha sonra soğanlarımızı ince ince kıyıp yağda kavuruyoruz İçine arzuya göre pul biber kara biber ve tuz ilave ediyoruz Bu sos hazır olduktan sonra reyhanları ilave ediyoruz Daha sonra kuşbaşı etleri haşlıyoruz ve soğanın içine ilave ediyoruz Servis tabağına kurutu döküyoruz Üzerine mercimekleri ilave ediyoruz En üstüne de sosumuzdan koyuyoruz Arzuya göre üstüne yeniden baharat ya da reyhan koyabilirsiniz
Afiyet olsun

|
|
|