08-03-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
En Güzel 5 Hamsi Tarifi!
Hepimizin sandığının aksine hamsili pilav yapmak zor değildir Önemli olan aldığınız balığın taze olmasıdır Hamsinin taze olduğunu anlamak için rengine ve gözlerine bakmak gerekir Canlı, parlak renkli ve gözlü hamsi tazedir Ayrıca hamsi bayatladığında baş kısmı üzerinde kanlı lekeler görülür Bu lekelerin oluşmadığı balık tazedir Hamsili pilav yaparken işinizi kolaylaştırmak için iri boy hamsi seçebilirsiniz İşte hamsi ile yapılan birbirinden güzel tarifler  
Hamsili Pilav tarifi

Malzemeler- 1 kg hamsi
- 2 su bardağı pirinç
- 2 soğan
- 1 kahve fincanı zeytin yağı
- 1 demet yeşil soğan
- Yarım demet taze nane
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- Kuşüzümü
- Dolmalık fıstık
- Tuz
- kara biber
Yapılışı
Hamsileri temizleyip mısır unuyla harmanlayın 10-15 dk bu halde bekletin Pirinci parlak ve güzel olması için bir tatlı kaşığı tuz ve limonlu suda bekletin
Soğanları kıyın, zeytinyağını ısıtıp tencerenin içine atın Kavurduktan sonra fıstıkları ve ardından pirinç ve suyu ekleyin
Kaynattıktan sonra pirinçlerin suyunu çekmesi için bekletin Ocaktan alıp içine tuz, şeker, kıyılmış yeşil soğan ve baharatları ekleyin Tencerenin kapağı kapalı bir biçimde dinlenmeye bırakın (15 dakika kadar)
Isıya dayanıklı derin kaselerin veya tek bir borcamın içini yağlayın Dibini hamsi filetolarıyla kaplayın Üzerine pilav yayın Ardından üzerine de hamsileri koyun 170 dereceye ayarlanmış fırında kızarana kadar pişirin Fırından aldıktan sonra ters çevirerek servis yapın
Hamsi Buğulama tarifi

Malzemeler- 1 kg hamsi
- 1 büyük soğan
- 2 domates
Sosu için:
2-3 kaşık sıvıyağ
2 domates
1 adet yeşil soğan
2 diş sarımsak
Bir tutam maydanoz
Yapılışı:
Hamsilerin kılçıklarını temizleyin ve iyice bol su ile yıkayın Sosu yapmak için doğranmış soğan ve sarımsağı yağda kavurun, ufak doğranmış domatesleri ekleyin, tuz ve karabiber serperek karıştırın
Sos hazır ise geniş bir tencerenin dibine biraz sostan yaydıktan sonra hamsileri dizin Hamsileri kaç kat yapmak istiyorsanız aralarına sos koyarak dizin En üste sırayla soğan dilimlerini, domates dilimlerini ve limonları koyun Üzerine sıvı yağ gezdirin 15-20 dakika süreyle pişirdiğinizde hamsi buğulama hazır olacaktır
Fırında Hamsi
Malzemeler
- 800 gr hamsi
- 4 domates
- Karabiber, tuz, limon suyu
- 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
- 2 adet taze soğan
- 1 diş sarımsak
- 2 sivri biber
- 2 tane defne yaprağı
Yapılışı
Hamsilerin kılçıklarını çıkarın Bir fırın tepsisine kuyrukları ortaya gelecek şekilde dizin Soğanları, yeşil biberleri ince ince doğrayın Domatesleri küp küp doğrayın Bir kabın içinde doğranmış soğanları, yeşil biberleri, domatesi, kıyılmış maydanozu, 1 diş sarımsağı ve karabiber, tuz, limon suyu ile karıştırın Hazırlanan bu malzemeyi balıkların üzerine yayın defne yapraklarını üzerine koyarak fırında 10-15 dk pişirin
Hamsi Köftesi

Malzemeler- 1/2 kg hamsi
- 2 kahve fincanı un
- 1 demet maydanoz
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet yumurta
- Sıvı yağ (yeterince)
- tuz , karabiber
- sumak
Yapılışı
Hamsilerin kafalarını kopararak fileto şeklinde ayıklayın Ufak parçalar şeklinde doğrayınız Maydonozları yıkayın, soğanları rendeleyin ve diğer malzemelerle birlikte hamsiyle karıştırıp harmanlayın Yumurtaları çırpın ve ilave edin Elde ettiğiniz harmanı ufak toplar şeklinde yuvarlayın ve kızgın yağda pişirin
KAYNAK
|
|
|