Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
allah’a, dünyayı, etmeyelim, tercih

Dünyayı Allah’A Tercih Etmeyelim

Eski 08-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dünyayı Allah’A Tercih Etmeyelim

Mü’minin olarak görevlerimizden birisi de, Muhsin olan Allah’ın ihsan ettiği malın fazlasından mü'min kardeşimizin ihtiyacını gidermektir

Bir kimsenin malı fazla olur, bir mü'min kardeşinin de o mala ihtiyacı olursa, o malı o kişiye vermek lazımdır Eğer o mü'min kardeşini istemek zorunda bırakırsa, bu ayıp olarak o kimseye yeterlidir

Rivayet edilmiştir ki: Bir arkadaşı, Abdullah bin Mübarek’e (ks) gelerek dört yüz dirheme ihtiyacı olduğunu söyledi Abdullah bin Mübarek, hemen içeri girip dört yüz dirhemi aldı ve getirip arkadaşına verdi Arkadaşı gidince,oturup ağlamaya başladı Hanımı ona dedi ki:

"Sen ne biçim bir adamsın? Madem bu kadar zoruna gidecekti niçin ona o parayı verdin?" Abdullah bin Mübarek dedi ki:

"Ey gafil! Ben verdiğim paraya değil, niçin bu güne kadar arkadaşımın ihtiyacından haberdar olmadım da, benden isteme mecburiyetinde bıraktım, diye ağlıyorum"

İşte onların ahlakı böyleydi Böyle davranarak bize de çok güzel bir yol göstermişlerdir Onların gösterdiği bu yoldan kim giderse, kıyamet gününde çok rahat eder
Bunun da edebini şu iki şekilde çerçeveleyebiliriz

a- Mü'min kardeşini kendi yerine koymak ve ihtiyacı olduğu zaman ona mal vermek, hatta malını mü'min kardeşiyle paylaşmaktır,

b- Mü'min kardeşini, kendi nefsine tercih edip, onun ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarından önce karşılamaktır

Bu, Allah için kardeşliğin en üst derecesidir ve sıddıkların mertebesidir Rivayet edilmiştir ki:
Utbet'ül Gulam (ks) Allah için kardeş olduğu bir adamın evine geldi ve:

"Senin malından dört bin dirheme ihtiyacım var" dedi Adam: "İki bin dirhem al" diyince Utbe parayı almadı ve:

"Dünyayı Allah'a tercih ettin Utanmadan hem Allah için kardeşlik iddiasında bulunuyorsun, hem de böyle söylüyorsun" diyerek adamı azarladı ve ondan yüz çevirdi

Mü'min kardeşler arasında senin malın, benim malım gibi konuşmalar olmamalıdır

Onun içindir ki, İbrahim bin Şeyban (ks): "Biz 'benim ayakkabılarım' diyenlerle arkadaşlık yapmazdık" demiştir

Ebu Ahmed de (ks) demiştir ki: "Basra'da birkaç kişi ile arkadaşlık yaptım Bana bir çok ikramda bulundular Bir gün:

"Benim kuşağım nerede" dedim Hepsinin gözünden düştüm"

Allah için birbirlerini sevenler arasında teklif olamaz Çünkü onlar birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için adeta yarışırlar Salih zatlardan birisi, bir adama:
"Sizden biriniz kardeşinin cebine yada cüzdanına elini sokup istediği kadarını alabiliyor mu?" diye sormuş, adam:

"Hayır alamaz" deyince o salih zat: "O halde siz kardeş değilsiniz" demiştir

AHMET YALÇIN KOCABAŞ

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com