![]() |
Dünyayı Allah’A Tercih Etmeyelim |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dünyayı Allah’A Tercih EtmeyelimMü’minin olarak görevlerimizden birisi de, Muhsin olan Allah’ın ihsan ettiği malın fazlasından mü'min kardeşimizin ihtiyacını gidermektir ![]() ![]() Bir kimsenin malı fazla olur, bir mü'min kardeşinin de o mala ihtiyacı olursa, o malı o kişiye vermek lazımdır ![]() ![]() Rivayet edilmiştir ki: Bir arkadaşı, Abdullah bin Mübarek’e (ks) gelerek dört yüz dirheme ihtiyacı olduğunu söyledi ![]() ![]() ![]() "Sen ne biçim bir adamsın? Madem bu kadar zoruna gidecekti niçin ona o parayı verdin?" Abdullah bin Mübarek dedi ki: "Ey gafil! Ben verdiğim paraya değil, niçin bu güne kadar arkadaşımın ihtiyacından haberdar olmadım da, benden isteme mecburiyetinde bıraktım, diye ağlıyorum ![]() İşte onların ahlakı böyleydi ![]() ![]() ![]() Bunun da edebini şu iki şekilde çerçeveleyebiliriz ![]() a- Mü'min kardeşini kendi yerine koymak ve ihtiyacı olduğu zaman ona mal vermek, hatta malını mü'min kardeşiyle paylaşmaktır, b- Mü'min kardeşini, kendi nefsine tercih edip, onun ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarından önce karşılamaktır ![]() Bu, Allah için kardeşliğin en üst derecesidir ve sıddıkların mertebesidir ![]() Utbet'ül Gulam (ks) Allah için kardeş olduğu bir adamın evine geldi ve: "Senin malından dört bin dirheme ihtiyacım var" dedi ![]() "Dünyayı Allah'a tercih ettin ![]() ![]() Mü'min kardeşler arasında senin malın, benim malım gibi konuşmalar olmamalıdır ![]() Onun içindir ki, İbrahim bin Şeyban (ks): "Biz 'benim ayakkabılarım' diyenlerle arkadaşlık yapmazdık" demiştir ![]() Ebu Ahmed de (ks) demiştir ki: "Basra'da birkaç kişi ile arkadaşlık yaptım ![]() ![]() "Benim kuşağım nerede" dedim ![]() ![]() Allah için birbirlerini sevenler arasında teklif olamaz ![]() ![]() "Sizden biriniz kardeşinin cebine yada cüzdanına elini sokup istediği kadarını alabiliyor mu?" diye sormuş, adam: "Hayır alamaz" deyince o salih zat: "O halde siz kardeş değilsiniz" demiştir ![]() AHMET YALÇIN KOCABAŞ |
![]() |
![]() |
|