![]() |
Nefse Ceza Vermek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nefse Ceza VermekNefse ceza vermek; Tamim’i Dari (r ![]() ![]() ![]() ![]() Talha (r ![]() ![]() -“Birisi soyunmuş kızgın kumlar üzerinde dönüyor ve “Ey murdar sabaha kadar geceyi boş geçirdin senin elinden ne zaman kurtulacağım ![]() ![]() Resulullah (Sallallahu aleyhi ve selem) oradan geçiyordu: -“Niçin böyle yapıyorsun?” buyurunca: Adam: -“Nefsim bana hakim olmak istiyor ![]() ![]() Resulullah (Sallallahu aleyhi ve selem) buyurdu ki; -“Gök kapıları senin için açıldı ![]() ![]() Sonra eshabına: -“Gidin nasibinizi ondan alın ![]() ![]() Hepsi gidip; -“Bize dua edin efendim ![]() ![]() Adam hepsine tek tek dua eyledi ![]() -“Hepsine birden dua eyle ![]() ![]() Adam: -“Yarabbi onların azığını Takva eyle ve hepsini doğru yolda bulundur ![]() ![]() Resulullah (Sallallahu aleyhi ve selem) da : -“Ya Rabbi onu tasdik eyle, yanı diline daha iyi dua ihsan et ![]() Adam: -“Ya Rabbi hepsinin yerini cennet eyle ![]() ![]() Ahnef bin Kays (r ![]() ![]() -“Falan gün niçin öyle yaptın, filan şeyi niçin yedin ![]() ![]() Dinini kayıran büyükler böyle yapmışlar ![]() Mucahede: Bazıları nefisleri gevşeklik ve kabahat yapınca ceza olarak çok ibadet ederlerdi ![]() Abdullah bin Ömer (r ![]() ![]() ![]() Abdullah bin Ömer (r ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle yapanlar çoktur ![]() Nefsine ibadetleri seve seve yaptırmayan kimseye en iyi ilaç çok ve seve seve ibadet eden kimsenin yanında bulunmaktır ![]() ![]() Birisi diyor ki; -“İbadet yapmak için nefsime tembellik gördüğüm zaman Muhammed bin Vasi (r ![]() ![]() ![]() Bilgili, akıllı ve ihlaslı böyle bir Allah adamını bulamiyanlar Allah adamlarının, Salih insanların hayatını okumalıdırler ![]() Bir kimse Davud el Tai (r ![]() ![]() -“Evinizin çatısının direği kırılmış ![]() Davu El Tai (r ![]() ![]() -“Yirmi senedir buradayım bir kere ona bakmış değilim ![]() ![]() Ahmed bin Zerrin (r ![]() ![]() ![]() -“Allah-u Teala gözleri dünyadaki intizama, zerreden göklere kadar her şeydeki inceliklere, ve onun kudret ve azamatine, ibret ile bakmak için yarattı ![]() ![]() ![]() Ebu Derda (r ![]() ![]() -“DÜNYADA ÜÇ ŞEY İÇİN YAŞAMAK İSTERİM ![]() -“Uzun gecelerde namaz kılmak için, -“Uzun günlerde oruç tutmak için, -“Sözleri kalblere deva olan Salih kimselerin yanında oturmak için ![]() Aklama bin Kays (r ![]() ![]() -“Nefsine neden bu kadar azap ediyordun ?” diye sorduklarında; -“Onu çok sevdiğim için, onu cehennemden korumak için ![]() ![]() -“Sana bu kadar sıkıntı emrlolunmadı? Dediklerinde; -“Yarın başını dövüp, niçin yapmadın dememek için ![]() ![]() ![]() Cüneyd El Bağdadi (r ![]() ![]() -“Sırrı el sakatı (r ![]() ![]() ![]() ![]() Süfyan-e Servi (r ![]() ![]() -“Bir gece Rabia-til adaviye (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisine: -“Sabaha kadar namaz kılmamızın şükrünü ne ile yapalım deyince ![]() Rabia-til Adaviye (r ![]() ![]() -“Yarın o’nun için oruc tutmak olacak ![]() ![]() Kimya-yı Saadet (İmam-i Ğazali) Allah-u Teâla hazretleri; bizleri ve sizleri bu mubarek veli zatların yüzü suyu hurmetine, afv eylesin ![]() ![]() Fuad Yusufoğlu |
![]() |
![]() |
![]() |
Nefse Ceza Vermek |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nefse Ceza Vermekİmam buyuruyor ki Kimya-yı saadet’te: (Nefse, ceza vermeli her günahta elbette ![]() Hiç affetmemelidir onun bir hatasını ![]() Her günah işledikte, vermeli cezasını ![]() Eğer göz yumulursa, daha azar, şımarır ![]() Önüne geçilemez tehlikeli hal alır ![]() Mesela haram yerse, aç bırakmalı biraz ![]() Harama baktı ise, mubaha baktırılmaz ![]() Biri, cünüb olmuştu rüyasında bir gece ![]() Ve lakin tembellikten, gusl etmedi hemence ![]() Çünkü nefsi dedi ki: (Hava soğuk bu vakit ![]() Sabret, sabah olsun da, o zaman hamama git ![]() Nefsi, bu vesveseyi verince kendisine, Fırladı yatağından inad için nefsine ![]() Gusledip, hem nefsine ceza olsun diyerek, İbadetle geçirdi geceyi sabaha dek ![]() Ve dedi ki: (Rabbinin emrettiği bir işte, Gevşek davranan nefsin cezası budur işte ![]() Ebu Talha vardı ki Sahabe-i kiramdan, Namaz kılıyor idi bağ içinde bir zaman ![]() O ara, güzel bir kuş gelip kondu yanına ![]() Kaç rekat kıldığını şaşırdı bakıp ona ![]() O da, kendi kendine dedi ki: (Bak ey nefsim! Benim, dünya malında, asla yok bir hevesim ![]() Rabbimin huzurunda ederken Ona taat, Ondan gayri bir şeye edilir mi iltifat? Madem ki düşüyorsun sen böyle bir hataya, Ben de tasadduk ettim bu bağı fukaraya ![]() Biri de anlatır ki: Babamız uyuyordu ![]() O sırada birisi, geldi ve onu sordu ![]() Ben de, (Babam uyuyor) deyince o kimseye, (Bu zaman uyunur mu?) deyip döndü geriye ![]() Merak edip, ardından gidince onun biraz, Baktım, kendi kendine diyor ki: (Ey boşboğaz! Nene gerek, gayrinin işine karışırsın ![]() Niçin bir başkasının haliyle uğraşırsın? Eğer uygun değilse akşama yakın yatmak, Zararı ona olur, sana ne behey ahmak! Bu günden itibaren bir sene müddet ile, Her gecen, uyumadan geçecek ibadetle ![]() Temim-i Dari vardı, Sahabedendi o da ![]() Bir akşam namazını, kaçırmıştı uykuda ![]() Uyanıp, çok üzüldü ve dedi ki nefsine: (Sana, ceza olarak uyku yok tam bir sene ![]() Yine Mecma adında bir kimse vardı ki hem, Bir gün, bir pencerede kadın gördü namahrem ![]() O andan itibaren ahd etti ki o dahi: (Artık bakmayacağım yukarıya Vallahi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nefse Ceza Vermek |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nefse Ceza VermekRüyada Verilen Ceza Mağripte, itibârlı bir âlim olan Ebü'l-Hasan; İmâm-ı Gazâlî Hazretleri’nin İhyâ kitabını okuyunca “Sünnete muhâlif” diye beğenmemiş ve müslümanların elindeki İhyâ kitaplarının toplanıp yakılmasını emretmiş ![]() ![]() Ebü'l-Hasan cumâ gecesi rüyâsında ders okuttuğu câmie girmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey Allâh'ın Resûlü! Şu kimse benim hasmımdır ![]() “Yâ Resûlallâh, şu kitaba bakınız, eğer bu kimsenin dediği gibi bunda sünnete muhâlif bir şey varsa, ben Allâhü Teâlâ’ya tevbe ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Vallâhi bu çok güzel bir şeydir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Seni hak peygamber olarak gönderen Allah’a yemin ederim ki bu kitap güzeldir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ebü'l-Hasan'ın elbisesini soyun, iftirâ edenlere vurulduğu gibi had vurun ![]() ![]() ![]() “Yâ Resûlallâh böyle yapması yine senin sünnetini tâzîm içindi, af buyur ![]() ![]() ![]() Ebü'l-Hasan uyanınca gördüklerini halka anlatıp tevbe etti ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|