![]() |
Hekimoğlu İsmail, |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hekimoğlu İsmail,Ölümden dönen Ömer Okçu, nam-ı diğer Hekimoğlu İsmail, konferanslara koşacağı günlerin özlemini duyuyor: Leylâmız İslâm’dır “İslâmiyet yoksa ben de yokum’ diyebilecek adam lazım ![]() yansın ![]() ![]() yaşamışsın, ha yaşamamışsın ne önemi var? ‘Böyle Mecnun gezenin elbet bir Leyla’sı var ![]() ![]() Leyla’sı var ama başka başka ![]() ![]() “Eyüpsultan Camii’ndeydim ![]() ![]() ![]() Hayal meyal hatırlıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ‘Konferansa giderken, Eyüpsultan’da sabah namazı kılarken ölmek çok güzel’ diye düşündüm ![]() ![]() can Senin en iyiyi bilen Sensin! İçimden şu mısraı okudum: ‘Canan canı dilemiş vermemek olmaz ey dil/Ne nisa eyleyelim kul ne senindir ne benim’ Allah canandır ![]() ![]() “Ağlayarak yazmayan okuyucuyu ağlatamaz ![]() yakamaz ![]() ![]() Dinim, imanım, milletim vatanım diye feryat edecek ![]() kitap yazılmışsa okunur ![]() ADEM DEMİR “Pazar sohbetimizin” bu haftaki konuğu, davası uğruna canını seve seve vermeye hazır büyük mücadele adamı Ömer Okçu ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah başta olmak üzere 30’u aşkın kitabın yazarı ![]() daha çok Hekimoğlu İsmail’i konuştuk ![]() ![]() emeklisi olan yazar, 3 Şubat 2002 tarihinde bir konferansa giderken Eyüpsultan Camii’nde sabah namazını eda etmeye çalışırken beyin kanaması geçirdi ![]() O tarihten bu yana geçirdiği ciddi rahatsızlığı yenmeğe çalışıyor ![]() kurtulup evine getirilen Ömer Okçu, 1 Mart 2002 tarihinde ikinci defa beyin kanaması geçirdi ![]() müdahale eden doktorlar yüzde 5 yaşama şansı veriyorlardı ![]() boyunca İslâm için çalışan ve bu yolda hapishanelere girip çıkan Ömer Okçu’dan Allah-û Teâlâ yardımını esirgemedi ![]() ölümden döndü ![]() ![]() ![]() ![]() kendisine gelen Ömer Okçu ile konuştuk ![]() ölümle burun buruna geldiğini öğreniyoruz ![]() “TAM BANA GÖRE BİR ÖLÜM ŞEKLİ” Birincisinde 7-8 yaşlarında iken 1941 yılında Erzincan’ı yerle bir eden ve yaklaşık 40 bin kişinin ölümüne sebep olan depremden sağ kurtuluyor ![]() ablasını depremde kaybeden Okçu, ikinci ölüm tehlikesini de Atlas Okyanusu’nun üzerinde geçerken atlatıyor ![]() üç matoru çalışmıyor ve düşme tehlikesi yaşanıyor ![]() “büyük adamın mezarı da büyük olur” gibisinden espiriler yapıyor ![]() tehlikesi ile karşı karşıya kalınca seviniyor ![]() diyor ![]() yönü Müslümanlar arasında hiçbir ayrım yapmamasıdır ![]() çağırdıysa koşarak davetlerine icabet etti ![]() bir ömrü koşuşturma ile geride bırakan Okçu, yine Müslümanların konferans teklifine olumlu cevap vermek için hareket ederken camide beyin kanaması geçirmişti ![]() kaybetmeden bu defa da bize konuştu ![]() Söyleşi sırasında bir an önce ayağa kalkıp kendi işlerini kendi görmeyi ve konferanstan konferansa koşmayı çok özlediğini ifade etti ![]() ![]() sohbetimiz boyunca nam-ı diğer Hekimoğlu İsmail, bir çağlayan gibi çoştu ![]() Günümüz Müslümanlarının durumunu anlattı ![]() ![]() çoşkusu sebebiyle biz de sorularımızla konuşmalarını bölmek istemedik kendisi ile gerçekleştirdiğimiz sohbeti soru-cevap formatının dışında size sunmak istedik ![]() “AZİZ NESİN HİÇ DURMADI BEN NİYE DURACAKMIŞIM?” Şu anda sol bacağını ve sol elini kullanmakta zorluk çeken Yazar Ömer Okçu: “Her şey zıddıyla bilinir ![]() ![]() budur ![]() ![]() onu severim ![]() ![]() örnekler dururken ben nasıl rahat otururum? Hayır durmak yok ![]() çalışacağız ![]() ![]() ‘Bir daha kanama olursa gittin ![]() dediler ![]() ![]() ![]() Zaten bir konferansa gitmek için yola çıkmıştım ![]() ![]() kanaması geçirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ‘İyi’ dedim ![]() ![]() Eyüpsultan’da sabah namazı kılarken ölmek çok güzel’ diye düşündüm ![]() Sana şükürler olsun ![]() bilen Sensin! İçimden şu mısraı okudum: ‘Canan canı dilemiş vermemek olmaz ey dil/Ne nisa eyleyelim kul ne senindir ne benim’ Allah canandır ![]() vermemek olmaz” dedi ![]() “İYİ TOHUM ATILDI MEYVELERİ DE İYİ Şu anki İslâmî bilincin iyi olduğunu belirten Okçu, Bir gün Bediüzzaman Said-i Nursi’nin; “Kardeşlerim küfrün belini kırdık” dediğini ancak o günün şartları altında buna bir anlam vermedeğini ifade etti ![]() haklılığına inandığını vurgulayan Okçu, “Üstadın bu sözünden yıllar sonra anladım ki büyük bir nesil yetişmiş ![]() söylüyorlar ![]() ![]() meyveler alınıyor ![]() “Şimdikilerin sanki sizin kadar mücadele etmediği gözleniyor ![]() takan öğrenciler okuyamıyor ![]() ![]() Hatip liselerinin kapısına kilit vurulmak isteniyor fakat ciddi tepkiler verilmiyor gibi yanılıyor muyum?” şeklindeki sorumuza Okçu: “Düşmanımız bizim hızımızdır ![]() göze alarak yürüyeceğim ![]() ![]() Kanuni Sultan Süleyman döneminde dünyaya gelmiş olsaydım, hasta yatağından bir an önce ayağa kalkmak için kendimi yiyip bitirmezdim ![]() diyorlar ![]() ![]() ![]() Anlayış değişikliği oldu ![]() evlat katili yapma başını ört yoksa vururum seni’ derdi ![]() çünkü ilim yoktu ![]() ![]() ![]() yaygınlaştı, umuma mal oldu ![]() gibi ![]() ![]() demek yasaktı ![]() ![]() ‘Kula kul olmak için atılmadık meydana’ diyordu ![]() vardı ki vatandaşları kendilerine kul yapmak istiyorlardı ![]() olduklarını ilan edeceklerdi ![]() ‘Kula kul olmak için atılmadık meydana/Biz yalnız hakikat-ı Hakk’a secde ederiz/Nasıl girdiyse dava adamları zindana/Bilsin ki kahpe devir biz öyle gireriz ![]() ![]() ![]() ![]() çikolata yemek için yola çıkmadık ![]() ![]() Ağabeylerimiz bize şöyle söylerlerdi: ‘Sofraya gider gibi sehpaya gitmeyen dava adamı değildir’ ![]() HERKESİN BİR “LEYLA’SI” VAR AMA BAŞKA BAŞKA Okçu engellemelerin Müslümanların direncini arttırması gerektiğini hatırlatıyor ve şu örneği veriyor: “Aziz Nesin’e Bu Nurcular çok çalışıyorlar önlerine geçmek için ne yapmak lazım?” diye sormuşlar ![]() ![]() Çünkü o zaman davaları biter” şeklinde cevap vermiş ![]() adamın dava adamı olması çok zor ![]() ![]() davayı da bir ölçüde bıraktılar ![]() ![]() diye korkmaya başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() diyebilecek adam lazım ![]() ![]() ‘Leyla’mız İslâmiyettir ![]() var? Böyle Mecnun gezenin elbet bir Leyla’sı var ![]() insanlar yaşadı Türkiye’de ![]() ![]() orada ![]() diyor ![]() aşktır” dedim ![]() ![]() ![]() “Hekimoğlu İsmail günümüz Türkiyesi’nde şimdiki şartları altında yeniden Minyeli Abdullah’ı yazabilir mi?” sorumuza “Bir daha yazamam ![]() yazıldı ve bitti ![]() kalır ![]() dünyada varsa herkesin bir yeri/Ben de bu dünya benimdir derim’ diyor büyük şair Necip Fazıl ![]() şair gibi yanmak lazım ![]() ![]() ![]() Üstadım neden bir şeyler yapamıyoruz?’ diye soruyorlar ![]() evlad-ı yal var’ diyor ![]() bittik tükendik ![]() ![]() Emekli askerliğin yanı sıra kitapları çok satan Ömer Okçu, dünya malına hiçbir zaman tamah etmemiş ![]() ![]() evinde ise hiçbir lüks eşyası yok ![]() soruduğumuzda şu cevabı veriyor: ‘1962 yılında Ümraniye’de oturuyorum ![]() ![]() sünnet olacak ![]() ![]() edecekler bunu çok iyi biliyorum ![]() geliyorlar ![]() ![]() arayacağız deyince hanım kenara çıkmış ![]() ‘Bir yazarın evine gidiyorum ![]() televizyonlar, çamaşır ve bulaşık makinelerinin olması lazım’ diye düşünmüş ![]() Tabi o arada Türkiye’nin en büyük gazetelerinde dergilerinde yazdığım için adamın kafasında muhteşem bir ev var ![]() ![]() kırık sandalye ve bir halı ![]() ![]() takır bir ev ![]() sormuşlar ![]() ![]() Buyurun siz arayın!’ demiş ![]() gitmişler ![]() Risale-i Nurlar meydandaydı ![]() yeterdi ![]() ![]() etmez ![]() ![]() yatıyor ve davasının çilesini çekiyordu ![]() düşüncesine sahiptik ![]() Ömer Okçu’nun başka özellikleri de var ![]() ismiyle değil Hekimoğlu İsmail müstearıyla tanıyor ![]() başta olmak üzere “Müslüman ve Para”, “Maznun”, “Derdimi Seviyorum(5 çilt)”, “Menan Cinleri” gibi 30’u aşkın eserinde hep Hekimoğlu İsmail’in imzası bulunuyor ![]() “Ömer Okçu’yu kimse tanımıyor ![]() sorumuza Ömer Okçu: “Hekimoğlu İsmail, dedemin ismidir ![]() yapmış bir insandır ![]() ömrümü de her halde cezaevlerinde geçirirdim ![]() hem kendimi gizledim, hem de kitaplarımı korudum ![]() ait olduğunu tespit ettiler ![]() ![]() 1994 yılında savcı 15 yıl ağır hapsimi istedi fakat delil yetersizliğinden beraat ettim ![]() ![]() Minyeli Abdullah benim eserim değil’ diye cevap veriyorum ![]() cezalandırmak istiyorlar beni ![]() ![]() neresinde görülmüş ![]() ![]() getirdiği halde kimse ceza vermedi ![]() ![]() Düşünceye şok cezalar verildi ve verilmeye devam ediyor ![]() bırakmanın vakti geçti ![]() yazmalıdır ![]() “DERDİMİ YAZDIM” “Minyeli Abdullah’la birlikte İslâmî kesimde 1970’li yıllarda bir roman furyası başladı ![]() denildi ![]() romanın yaygınlaşmasına yol açtınız” şeklindeki hatırlatmamıza Ömer Okçu biraz içerlenerek cevap veriyor: “Ben roman yazmadım ![]() ![]() ![]() Yüreği yanmayan başkasının yüreğini yakamaz ![]() atarak roman yazılmaz ![]() bıraksın ![]() ![]() şevkle bir kitap yazılmışsa okunur ![]() rahatım iyi ![]() ![]() ![]() gittim, yedim içtim’ diye yazılan kitapların hiçbiri tutuldu mu? Hayır ![]() Minyeli’yi yazdığım zaman Nurcular ‘Sen deli misin?’ diye soruyorlardı ![]() Minyeli yürüdü gitti ![]() ![]() ağlıyorum ![]() MÜSLÜMAN “DİNİM, İMANIM” DEYİP YANMALI “Müslüman yanmalı ![]() ![]() adam deli’ desin ![]() Okçu ![]() gözüyle bakmış ![]() ![]() çağlayan gibi coşuyor ![]() ![]() zamanda bir şair ![]() ![]() Hekimoğlu İsmail orduda görev yapmasına rağmen büyük tehlikeleri göze alarak İslâm’a hizmet etmeyi sonuna kadar sürdürüyor ![]() olarak görülen Risale-i Nur hareketinin içinde yer alıyor ![]() Nursi’nin talebesi olmayı tercih ederken Necip Fazıl Kısakürek’in yanında da yer alarak mücadeleyi farklı boyutlarda sürdürüyor ![]() Said-i Nursi, gerekse Necip Fazıl Kısakürek’le birçok ilginç anıları var: “Bediüzzaman Said-i Nursi hayatıyla bizleri fethetti” diyen Ömer Okçu’nun Bediüzzaman’la tanışması da ilginç oluyor ![]() imkânı bulan Okçu, onun ömrünün hapislerde geçmesine isyan ediyor ![]() otobüsle hemen Emirdağ’a gidiyor ![]() ağlayan kimse olmayacaksa gel’ diyor ![]() il dolaşmaya başlıyor ![]() taşıyor ![]() ABD’ye götürüyor ![]() “Tevkif olacağımı yüzde yüz biliyorum ![]() ![]() okuyan, irtibat kuran cezaevine atılıyordu ![]() herkesi tevkif ediyorlardı ![]() Amerika’ya götürdüm ![]() bavulum aranmadı ![]() ![]() Risale-i Nurlar Kongre Kütüphanesi’nde duruyor ![]() HEKİMOĞLU İSMAİL |
![]() |
![]() |
|