![]() |
Kisrâ'nın Yemen Valisine Emri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kisrâ'nın Yemen Valisine EmriKisrâ, Efendimizin mübârek mektubunu yırtmakla da hiddet ve hırsını dindirememişti ![]() �Duyduğuma göre, Kureyşten biri ortaya çıkmış, peygamberlik dâva ediyormuş ![]() ![]() ![]() Vali Bazan emri yerine getirmekte gecikmedi ![]() ![]() ![]() Babeveyh ve Hurre Husre adındaki bu adamlar Medine�ye gelerek Resûl-i Ekrem Efendimizin huzuruna çıktılar ![]() �Kisrâ, vali Bazan�a yazı yazıp seni kendisine götürmek üzere sana adam göndermesini emretti ![]() ![]() ![]() �Eğer, benimle gelmekten çekinirsen, Kisrâ seni de, kavmini de yok eder, memleketini de yıkar ![]() ![]() Resûl-i Ekrem Efendimiz Babeveyh�in anlattıklarını ve mektubun muhtevasını öğrendikten sonra gülümsedi ![]() ![]() Elçiler, Efendimizin huzurunda manevî heybetinden dolayı tir tir titriyorlardı ![]() ![]() Peygamber Efendimiz, �Ne yapmak istediğimi yarın size haber veririm� deyip onları huzurundan çıkardı ![]() Ertesi gün Resûl-i Kibriyâ Efendimiz vahiy ile gelen şu haberi onlara iletti: �Yüce Allah Kisrâya oğlu Şireveyh�i musallat kıldı ![]() Bu haber karşısında elçiler, şaşırıp kaldılar ![]() Peygamber Efendimiz ayrıca onlara hitaben şöyle dedi: �Bazan�a deyiniz ki: Benim dinim ve hakimiyetim, Kisrânın mülk ve saltanatının ulaştığı yerlere kadar ulaşacaktır ![]() �Yine ona deyiniz ki: Eğer sen Müslüman olursan, şu anda idare etmekte olduğun yerleri sana vereceğim ![]() ![]() Bunun üzerine Bazan�ın adamları Yemen�e döndüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra da adamlarına, �Onu nasıl buldunuz?� diye sordu ![]() Onlar, �Biz, ondan daha heybetli, hiç bir şeyden korkmayan ve muhafızsız bulunan bir hükümdar görmedik ![]() ![]() Bazan, bir müddet daha beklemeyi uygun buldu ![]() ![]() ![]() �Şayet, dediği doğru çıkmazsa, o zaman gereğini düşünürüz ![]() ![]() Aradan birkaç gün gibi kısa bir zaman geçmişti ki, Kisrânın oğlu Şivereyh�ten Bazan�a şu meâlde bir mektup geldi: �Ben Kisrâyı öldürdüm! Bu mektubum sana gelince, benim nâmıma halkın bîatını al! Kisrânın sana yazmış olduğu zât hakkında da, yeni bir emrim gelinceye kadar bekle ve hiç bir teşebbüse geçme!� Hesap ettiler: Gördüler ki, Perviz�in öldürülmesi, Fahr-i Âlem Efendimizin haber verdiği aynı günün gecesine ve gecenin de aynı saatine rastlıyordu ![]() Bazan�ın gönül âlemi bu apaçık mucize karşısında birden aydınlandı ![]() �Muhammed (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazan daha sonra da Müslüman olduklarını Resûl-i Ekrem Efendimize haber verdi ![]() ![]() ![]() Salih SURUÇ |
![]() |
![]() |
|