Kisrâ'nın Yemen Valisine Emri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kisrâ'nın Yemen Valisine EmriKisrâ, Efendimizin mübârek mektubunu yırtmakla da hiddet ve hırsını dindirememişti Yemen valisi Bazan�a şu emri verdi:�Duyduğuma göre, Kureyşten biri ortaya çıkmış, peygamberlik dâva ediyormuş Sen güçlü kuvvetli adamlarından ikisini gönder Onu bağlayıp getirsinler �Vali Bazan emri yerine getirmekte gecikmedi Peygamber Efendimize iki kişi gönderdi Ellerine de, Efendimizin gidip Kisrâya teslim olmasını emreden bir mektup verdi![]() Babeveyh ve Hurre Husre adındaki bu adamlar Medine�ye gelerek Resûl-i Ekrem Efendimizin huzuruna çıktılar Babeveyh, Efendimize hitaben şöyle dedi:�Kisrâ, vali Bazan�a yazı yazıp seni kendisine götürmek üzere sana adam göndermesini emretti Bazan da, beni sana gönderdi Eğer, benimle gelirsen Yemen valisi, Kisrâ�ya senin lehinde mektup yazar, seni bağışlatır![]() �Eğer, benimle gelmekten çekinirsen, Kisrâ seni de, kavmini de yok eder, memleketini de yıkar �Sonra da Bazan�ın mektubunu verdi![]() Resûl-i Ekrem Efendimiz Babeveyh�in anlattıklarını ve mektubun muhtevasını öğrendikten sonra gülümsedi Sonrada onları İslâmiyete dâvet etti![]() Elçiler, Efendimizin huzurunda manevî heybetinden dolayı tir tir titriyorlardı Fakat, bunu hissettirmemek için cesaretli konuşmaya çalışıyorlardı![]() Peygamber Efendimiz, �Ne yapmak istediğimi yarın size haber veririm� deyip onları huzurundan çıkardı ![]() Ertesi gün Resûl-i Kibriyâ Efendimiz vahiy ile gelen şu haberi onlara iletti: �Yüce Allah Kisrâya oğlu Şireveyh�i musallat kıldı Şireveyh, onu filan ayda, filan gecede ve gecenin de filan saatında öldürdü!�Bu haber karşısında elçiler, şaşırıp kaldılar ![]() Peygamber Efendimiz ayrıca onlara hitaben şöyle dedi: �Bazan�a deyiniz ki: Benim dinim ve hakimiyetim, Kisrânın mülk ve saltanatının ulaştığı yerlere kadar ulaşacaktır ![]() �Yine ona deyiniz ki: Eğer sen Müslüman olursan, şu anda idare etmekte olduğun yerleri sana vereceğim Seni Ebnalardan [Güney Arabistanda yerleşen İranlılar] meydana gelen kavme hükümdar yapacağım �Bunun üzerine Bazan�ın adamları Yemen�e döndüler Olup bitenleri anlatıp, Peygamberimizden görüp duyduklarını naklettiler Vali Bazan, �Vallahi, bu hükümdar sözü değildir Öyle sanıyorum ki, bu zât dediği gibi, bir peygamberdir� demekten kendini alamadı![]() Sonra da adamlarına, �Onu nasıl buldunuz?� diye sordu ![]() Onlar, �Biz, ondan daha heybetli, hiç bir şeyden korkmayan ve muhafızsız bulunan bir hükümdar görmedik Mütevazi ve yaya olarak halk arasında yürüyordu!� cevabını verdiler![]() Bazan, bir müddet daha beklemeyi uygun buldu �Kisrâ hakkında söylemiş olduğu sözün neticesini beklemeliyim Eğer sözü doğru çıkarsa, o gerçekten Allah tarafından insanlara gönderilmiş bir peygamberdir![]() �Şayet, dediği doğru çıkmazsa, o zaman gereğini düşünürüz � dedi![]() Aradan birkaç gün gibi kısa bir zaman geçmişti ki, Kisrânın oğlu Şivereyh�ten Bazan�a şu meâlde bir mektup geldi: �Ben Kisrâyı öldürdüm! Bu mektubum sana gelince, benim nâmıma halkın bîatını al! Kisrânın sana yazmış olduğu zât hakkında da, yeni bir emrim gelinceye kadar bekle ve hiç bir teşebbüse geçme!� Hesap ettiler: Gördüler ki, Perviz�in öldürülmesi, Fahr-i Âlem Efendimizin haber verdiği aynı günün gecesine ve gecenin de aynı saatine rastlıyordu ![]() Bazan�ın gönül âlemi bu apaçık mucize karşısında birden aydınlandı ![]() �Muhammed (a s m ), muhakkak, Allah tarafından insanlara gönderilmiş bir peygamberdir� diyerek Müslüman oldu Onu, Yemen�de oturan Ebnâların Müslüman olması takib etti![]() Bazan daha sonra da Müslüman olduklarını Resûl-i Ekrem Efendimize haber verdi Bu haberi alan Efendimiz, onu San�a valisi tayin etti Bu, Peygamberimizin tayin ettiği ilk vali idi ve İran valilerinden imâna gelen ilk zâttı![]() Salih SURUÇ |
|
|
|