|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alınacak, ibretler, israiloğulları, tarihinden |
![]() |
İsrailoğulları Tarihinden Alınacak İbretler: |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsrailoğulları Tarihinden Alınacak İbretler:İsrailoğulları Tarihinden Alınacak İbretler: Kur'ân-ı Kerîm, Allah'ın kendilerine verdiği nimetlere inkarla, lütuf ve ihsana isyanla karşılık veren bu azgın ve asi topluluğun hayatım daha sonra gelen insanların ibret alması için onlardan çokça bahsetmiş ve onların başından geçen hadiselere ve olaylara geniş yer vermiştir ![]() Bunların yanı sıra Yüce Allah; onların üzerine nimetlerini çoğaltmış, onları düşmanlarının tuzağından kurtarmış ve düşmanları olan Firavun ile askerlerini de denizin dalgalan arasında helak etmiştir ![]() Fakat İsrail oğullan, Allah'ın kendilerine vermiş olduğu sayılamayacak kadar çok olan güzellikler ve ihsanlardan sonra buzağıya tapmışlar, peygamberleri olan Hz ![]() ![]() ![]() Sonunda ise Allah, İsrail oğullarını maymunlara ve domuzlara çevirmiş, onlara gazap etmiş, onlara lanet etmiş ve onlara horluk ile yoksulluk damgasın! vurmuştur ![]() Nitekim Yüce Allah, bunun sebebini şöyle anlatmaktadır: "israil oğullarının üstüne horluk ve yoksulluk damgası vuruldu ve Allah'ın gazabına uğradılar ![]() ![]() ![]() Yine Yüce Allah, onların bu durumunu şöyle anlatmaktadır; "Allah onlara zulmetmedi ![]() ![]() Eğer biz, İsrail oğullarının işlemiş oldukları günahları ve suçları genişçe anlatmaya kalksak, (diğer anlatmamız gereken şeyler için) bize yer kalmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim Yüce Allah, İsrail oğullarının bu durumunu şöyle anlatmaktadır: "Yahudiler: 'Allah'ın eli bağlıdır (cimridir)' dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsrail oğullanılın hayatında görülen başka tarihi olaylar ve hadiseler daha vardır ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Kur'ân-ı Kerîrri, bize, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kıssa, ilim talep etme yolunda alçakgönüllülüğü gösteren bir kıssadır ![]() Bu kıssa, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüce Allah, gayb ve garip gibi görünen haberleri bu salih kula yani Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazen Şam Yüce Allah'ın yarattığı birisinde, önemli işler olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kıssalar; geminin delinmesi olayı, çocuğun öldürülmesi olayı ve yıkılan duvarın yapılması olayıdır ![]() Bu kıssaların hepsi, Kur'an ile sünnette açıklanmış haberlerden ve normalde garip gibi görünen işlerdendir ![]() Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhârî ile Müslim, Übey b ![]() ![]() ![]() ![]() "Mûsâ, İsrail oğullan içinde bir gün hutbe anlatmaya kalktığı sırada kendisine: - "İnsanların bilgi yönünden en bilgilisi hangisidir?" diye sordular ![]() - "Benim" dedi ![]() Mûsâ, bu konudaki bilgiyi Allah'a havale etmedi ![]() - "İki denizin bitiştiği yerde benim bir kulum vardır ki o, (bilgi yönünden) senden daha bilgilidir" diye vahyetti ![]() - "Ya Rab! Ben onunla nasıl buluşabilirim?" diye sordu ![]() - "Bir balık al ve onu içerisinde su bulunan bir kovanın i-çine koy ![]() ![]() ![]() (Bunun üzerine Mûsâ, bir balık alıp kovanın içine koydu ve yanındaki genç arkadaşına[89] - "Balığı nerede kaybedersen, onu bana haber ver" diye tembih etti ![]() Mûsâ, beraberinde genç bir arkadaşı olduğu halde yola koyuldu ![]() ![]() ![]() ![]() Genç uyandığında balığın denizin içine düştüğünü gördü ![]() ![]() ![]() - 'Kuşluk yemeğimizi bize getir (de yiyelim) ![]() ![]() Halbuki Mûsâ, Allah tarafından kendisine emir olunan yerin ötesine geçmedikçe yorgunluk duymamıştı ![]() - Gördün mü? Kayaya sığındığımız vakit balığı (n denize düştüğünü sana haber vermeyi) unuttum ![]() ![]() ![]() Balığın şaşılacak bir şekilde denizin içinde yolunu tutup gitmesi Musa'yı ve genç arkadaşını şaşkına çevirmişti ![]() - "İşte aradığımız (yer) orasıdır (Kehf: 18/64) dedi ![]() Tekrar izlerini takip ederek geldikleri yere geri döndüler ![]() ![]() ![]() - (Kimsenin bulunmadığı) bu yerde (Allah'ın) selamı ha! Kimsin sen?' diye sordu ![]() - Ben, (Allah'ın sana gönderdiği) Musa'yım!' dedi ![]() - İsrail oğullarının Musa'sı mısın?' diye sordu ![]() - Evet! (İsrail oğullarının Mûsâ'sıyım ![]() ![]() ![]() - Sen benimle (beraber bulunmaya) sabredemezsin' (Kehf: 18/67) dedi ![]() ![]() ![]() - inşallah' sen, benim, sabrettiğimi göreceksin ![]() ![]() - Eğer bana uyarsan, sana bilgi verinceye kadar hiçbir şey hakkında bana soru sorma' (Kehf: 18/70) dedi ![]() Bunun üzerine sahile doğru yürüyüp gittiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bunlar, bizi, ücretsiz olarak gemiye alan bir topluluk ![]() ![]() ![]() Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O sırada bir serçe, geminin kenarına konup denizden bir yudum su almıştı ![]() - Hızır, Musa'ya: ü 'Senin ilmin ve benim ilmim, Allah'ın ilminin yanında, şu serçenin (gagasıyla) denizden aldığı bir yudum su kadar!' dedi ![]() Daha sonra gemiden çıktılar ![]() ![]() ![]() - 'Tertemiz bir canı, hiç bir kimseyi öldürmediği halde katlettin ha!' (Kehf: 18/74) dedi ![]() - 'Ben,, sana, benimle beraberliğe sabredemedin, demedim mi?' (Kehf: 18/75) dedi ![]() Süfyan derki: 'Bu, birinci tepkisinden daha ağır idi ![]() - 'Eğer bundan sonra sana bir şey sorarsam, artık bana arkadaşlık etme ![]() ![]() Bunun üzerine (yine yola koyulup) gittiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - 'Bunlar, yanlarına geldiğimiz halde bizi misafir etmeyen ve bize yemek vermeyen bir topluluk ![]() ![]() - 'İşte bu, benimle senin aramızın ayrılmasıdır ![]() ![]() Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hadisi, Buhârî ile Müslim rivayet etmiştir ![]() Bir İkaz: Allame Kurtubi derki: "Allah'ın veli kullarının kerametleri, mütevatir ayetler ile haberlerin gösterdiğiyle sabittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [85] Maİde: 5/64 ![]() [86] Yazarımız Sabûnî'nin de belirttiği gibi İsrail oğullarının talihleri çok geniş ve uzundur ![]() [87] Muhammed Ali Sâbûnî, Peygamberler Tarihî, Ahsen Yayınları: 435-436 ![]() [88] Alimler arasında Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [89] Kuran-i Kerîm'de bu şahsın ismi açık bir şekilde geçmemektedir ![]() ![]() ![]() [90] Yani dosdoğru görüşlülük, doğru görüş, bilgi vb şey demektir, (ç) ![]() [91] Buhârî, İlm 44, Enbiyâ 27, Tefsirü Sure-i Kehf 2 ![]() ![]() ![]() [92] Kurtubt, el-Camîu li Ahkâmi'1-Kur an, 11/ 28 (ç) ![]() ![]() Muhammed Ali Sâbûnî, Peygamberler Tarihî, Ahsen Yayınları: 437-442 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İsrailoğulları Tarihinden Alınacak İbretler: |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsrailoğulları Tarihinden Alınacak İbretler:hanı derımya israil demek yahudi demek yahudı dunya yönetımını zaten eline geçirmiş israilin kendisi olmadığı israilin kendisi yahudıdir bir avuç israile neden dünya o kadar zülmüne sesız kalıyor sesız kalanlar zaten yahudidir dünya devletlerinin yönetımı elınde olduğu için halk ayaklansa ne olur yahudi toplum kendı hakına bile acımaz bu lanetlık nesıl dünya yönetimini kaybetmedıkleri sureçte bu dünyanın daha çok ve bundan sonra hemde çok sert yahudıler tarafından zülüm göreceğı hiç unutulmamalı yapacağımız tek bir şey var oda allah (cc) ne özümüzü dönmek ibadetlerimizi iyi bir şekılde yapmak başka yolu yok savaş nereyle israille iyide çevre komşulardakı ülkeler zaten yahudini yönetımınde israile bir yumruk atan olsun bak çevre ulkelerden neler görülüyor görün bu işin tek çözümü var allah (cc) ne en güzel ibadet etmek bunula bu iş çözülmüyor diyorsanız vay halimize iş allah (cc) kaldıysa ne olur düşünebiliyormusunuz depremler tusınamıler sel pelaketlerı olmadık felaketler o zaman ne yahudı devleti kalır ne yahudinın dünya yönetimide biter müslüman toplumun pek bir şeyı kalmaz şer şey biranda biter müslüman gurup şeytanın süslerinden kendilerini kurtamaları gerekıyor tabiki bunada hanımlar izin verirlerse böyle bir şey yapmaya kakltığın zaman ilk huzurun evinde bozulacak önce hanımların görüşünü almak gerekıyor bunada izin vermeyecekleri kesın hey müslüman işimiz gerçekten çok ve çok zor allah (cc) yardımcımız olsun AMİİN |
![]() |
![]() |
|