Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alınacak, ibretler, israiloğulları, tarihinden

İsrailoğulları Tarihinden Alınacak İbretler:

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kur'ân-ı Kerîm, Allah'ın kendilerine verdiği nimetlere inkarla, lütuf ve ihsana isyanla karşılık veren bu azgın ve asi topluluğun hayatım daha sonra gelen insanların ibret alması için onlardan çokça bahsetmiş ve onların başından geçen hadiselere ve olaylara geniş yer vermiştir

Bunların yanı sıra Yüce Allah; onların üzerine nimetlerini çoğaltmış, onları düşmanlarının tuzağından kurtarmış ve düşmanları olan Firavun ile askerlerini de denizin dalgalan arasında helak etmiştir

Fakat İsrail oğullan, Allah'ın kendilerine vermiş olduğu sayılamayacak kadar çok olan güzellikler ve ihsanlardan sonra buzağıya tapmışlar, peygamberleri olan Hz Mûsâ (as)'m davetinden yüz çevirmişler, kendilerine gönderilen birçok peygamberi öldürmüşler, iyi kimselerin kanlarını dökmüşler ve daha birçok tüyler ürpertici işler yapmışlardır

Sonunda ise Allah, İsrail oğullarını maymunlara ve domuzlara çevirmiş, onlara gazap etmiş, onlara lanet etmiş ve onlara horluk ile yoksulluk damgasın! vurmuştur

Nitekim Yüce Allah, bunun sebebini şöyle anlatmaktadır:

"israil oğullarının üstüne horluk ve yoksulluk damgası vuruldu ve Allah'ın gazabına uğradılar (Allah, İsrail oğullarına verilen bu cezaların sebebini şöyle açıklıyor) İşte bu, (onlara verilen cezalar) Şüphesiz ki Allah'ın ayetlerini inkar ettiklerinden ve (kendilerine gönderilen) peygamberleri de haksız yere öldürdüklerinden dolayı idi İşte bu (nları yapmalarının sebebi ise) isyan etmelerinden ve aşırı gitmelerinden dolayı idi" (Bakara: 2/61)

Yine Yüce Allah, onların bu durumunu şöyle anlatmaktadır;

"Allah onlara zulmetmedi Ama onlar kendilerine (çeşitli şekillerde) zulmediyorlar" (Âl-i Imrân: 3/117)

Eğer biz, İsrail oğullarının işlemiş oldukları günahları ve suçları genişçe anlatmaya kalksak, (diğer anlatmamız gereken şeyler için) bize yer kalmaz Üstelik büyük bir cilt kitap yazmak gerekir Çünkü onların hayatları, insanlık hakkında işledikleri günahlar bir yana, sadece peygamberler ile Yüce Allah hakkında işledikleri sürekli günahlar ile doludur Zira onlar, Şanı Yüce Allah'a çeşitli iftiralarda bulunmuşlardır Örneğin; Allah'ı cimrilikle ve aşırı cimrilikle suçlamışlar, yine Allah'a acizliği ve zulmü isnat etmişlerdir

Nitekim Yüce Allah, İsrail oğullarının bu durumunu şöyle anlatmaktadır:

"Yahudiler: 'Allah'ın eli bağlıdır (cimridir)' dediler (Böyle) söylediklerinden dolayı (Yüce Allah'ın zatına yakışmayan bir nitelemede bulunmalarından ötürü) onların elleri bağlansın ve onlara lanet olsun Hayır, Onun iki elide açıktır Nasil dilerse (cömertliğinden) öyle infak eder "[85]

İsrail oğullanılın hayatında görülen başka tarihi olaylar ve hadiseler daha vardır Fa'kat onların hayatlarının uzun ve geniş olması itibariyle sadece bir kısmını anlatmayı uygun bulduk[86] Allah, doğru yola ileten ve başarılı kılandır [87]

Hz Mûsâ (as) ile Hz Hızır (as)'in Kıssası:

Kur'ân-ı Kerîrri, bize, Hz Mûsâ (as) ile Hz Hızır (as)[88] arasında geçen kıssayı anlatmıştır

Bu kıssa, ilim talep etme yolunda alçakgönüllülüğü gösteren bir kıssadır

Bu kıssa, Hz Mûsâ (as) ile Hz Hızır (as) arasında gayb ve garip gibi görünen haberlere dair geçmiş bir kıssadır

Yüce Allah, gayb ve garip gibi görünen haberleri bu salih kula yani Hz Hızır'a bildirmiştir Fakat Ulu'1-azm peygamberlerinden biri olan Hz Mûsâ (as), gayb ve garip gibi görünen haberleri tanıyıp anlayamamıştır

Bazen Şam Yüce Allah'ın yarattığı birisinde, önemli işler olabilir Çünkü bazen ikinci derecede olan, birinci derecede olanın bilmediği şeyi bilebilir

Bu kıssalar; geminin delinmesi olayı, çocuğun öldürülmesi olayı ve yıkılan duvarın yapılması olayıdır

Bu kıssaların hepsi, Kur'an ile sünnette açıklanmış haberlerden ve normalde garip gibi görünen işlerdendir

Resulullah (sav) gözetici ve faydalı üslubuyla, Hz Mûsâ (as) ile Hz Hızır (as) arasında geçen kıssayı bize haber vermiştir

Buhârî ile Müslim, Übey b Ka'b yoluyla Resulullah (sav)'in şöyle buyurduğunu nakletmişlerdir:

"Mûsâ, İsrail oğullan içinde bir gün hutbe anlatmaya kalktığı sırada kendisine:

- "İnsanların bilgi yönünden en bilgilisi hangisidir?" diye sordular Musa'da:

- "Benim" dedi

Mûsâ, bu konudaki bilgiyi Allah'a havale etmedi Bundan dolayı da Allah, onu, (böyle cevap vermesinden ötürü) kınamış ve ona:

- "İki denizin bitiştiği yerde benim bir kulum vardır ki o, (bilgi yönünden) senden daha bilgilidir" diye vahyetti Mûsâ'da, Allah'a:

- "Ya Rab! Ben onunla nasıl buluşabilirim?" diye sordu Allah:

- "Bir balık al ve onu içerisinde su bulunan bir kovanın i-çine koy Onu yanında taşı Onu nerede kaybedersen, işte o kulum orada (demek)tir" buyurdu

(Bunun üzerine Mûsâ, bir balık alıp kovanın içine koydu ve yanındaki genç arkadaşına[89]

- "Balığı nerede kaybedersen, onu bana haber ver" diye tembih etti)

Mûsâ, beraberinde genç bir arkadaşı olduğu halde yola koyuldu İki denizin bitiştiği yerde bulunan büyük bir kaya parçasının yanma varıp orada başlarını yere koyup uyudular Kovanın içindeki balık, kımıldayarak kovadan sıçrayıp denize düştü Fakat Allah, balık için denizin akışını tuttu ve denizin yüzeyinde bir halka oluşturup balığın ondan gizli bir yol bularak denizin içerisine doğru girmesini sağladı

Genç uyandığında balığın denizin içine düştüğünü gördü -paha sonra uyanan Musa'ya haber vermeyi unuttu Sonra ikisi de, o günün geri kalanı ve bütün gece boyunca yürüdüler Ertesi gün olduğunda, Mûsâ, genç arkadaşına:

- 'Kuşluk yemeğimizi bize getir (de yiyelim) Doğrusu bu yolculuğumuzdan epey bir yorgunluk çektik' (Kehf: 18/62) dedi

Halbuki Mûsâ, Allah tarafından kendisine emir olunan yerin ötesine geçmedikçe yorgunluk duymamıştı Genç arkadaşı, Musa'ya:

- Gördün mü? Kayaya sığındığımız vakit balığı (n denize düştüğünü sana haber vermeyi) unuttum Onu sana söylememi bana ancak şeytan unutturdu (Doğrusu balık) şaşılacak şekilde denizin içinde yolunu tut(up git)ti' (Kehf: 18/63) dedi

Balığın şaşılacak bir şekilde denizin içinde yolunu tutup gitmesi Musa'yı ve genç arkadaşını şaşkına çevirmişti Mûsâ:

- "İşte aradığımız (yer) orasıdır (Kehf: 18/64) dedi

Tekrar izlerini takip ederek geldikleri yere geri döndüler Büyük kaya parçasının yanma vardıklarında, bir elbiseye bürünmüş (ve elbisenin bir tarafını ayaklarının altına, bir tarafını da başının altına sermiş ve arkasının üzerine dümdüz yatmış olan) Hızır'ı gördüler Mûsâ, ona selam verdi Hızır' da:

- (Kimsenin bulunmadığı) bu yerde (Allah'ın) selamı ha! Kimsin sen?' diye sordu Musa'da:

- Ben, (Allah'ın sana gönderdiği) Musa'yım!' dedi Hızır:

- İsrail oğullarının Musa'sı mısın?' diye sordu Mûsâ:

- Evet! (İsrail oğullarının Mûsâ'sıyım Sende bir ilim bulunduğu bana haber verildi) Sana öğretilen rüşdü[90] bana öğretmen için sana geldim' dedi Hızır:

- Sen benimle (beraber bulunmaya) sabredemezsin' (Kehf: 18/67) dedi Çünkü Ey Mûsâ! Ben, Allah'ın kendi ilminden bana öğrettiği öyle bir ilme sahibim ki, sen, onu bilemezsin Sen ise, Allah'ın kendi ilminden sana öğrettiği öyle bir ilim vardır ki, onu da, ben bilemem' dedi Mûsâ:

- inşallah' sen, benim, sabrettiğimi göreceksin Senin (yaptığın) iş (lere) de karşı gelmem' (Kehf: 18/69) dedi Hızır, Musa'ya:

- Eğer bana uyarsan, sana bilgi verinceye kadar hiçbir şey hakkında bana soru sorma' (Kehf: 18/70) dedi

Bunun üzerine sahile doğru yürüyüp gittiler Sahilde bir gemiye rastladılar Kendilerini gemiye almaları için, gemi sahipleriyle konuştular Gemi sahipleri, Hızır'ı tanıdılar Hızır ile Musa'yı, ücretsiz olarak gemiye aldılar Bunun üzerine Hızır ile Mûsâ, gemiye bindiler Hızır, Musa'nın beklemediği bir anda ansızın ayağıyla geminin bir tahtasını söktü Mûsâ, Hızır'a:

- Bunlar, bizi, ücretsiz olarak gemiye alan bir topluluk Sen ise onların gemisini delmeye çalışıp batırmak istiyorsun (Yoksa sen,) 'gemi halkını boğmak için mi deldin? Gerçekten sen, (zararı) büyük bir iş yaptın' (Kehf: 18/71) dedi

Resulullah (sav) sözüne devamla şöyle dedi: "Musa'nın, Hızır'a karşı bu ilk davranışı, bir dalgınlık ve unutkanlık eseri idi

O sırada bir serçe, geminin kenarına konup denizden bir yudum su almıştı

- Hızır, Musa'ya:

ü 'Senin ilmin ve benim ilmim, Allah'ın ilminin yanında, şu serçenin (gagasıyla) denizden aldığı bir yudum su kadar!' dedi

Daha sonra gemiden çıktılar Deniz sahilinde yürüyüp gittikleri sırada başka çocuklarla oynayan bir oğlan çocuğu gördüler Hızır, hemen oğlanın başını tutup koparmak suretiyle onu Öldürdü Mûsâ, Hızır'a:

- 'Tertemiz bir canı, hiç bir kimseyi öldürmediği halde katlettin ha!' (Kehf: 18/74) dedi Hızır'da, Musa'ya:

- 'Ben,, sana, benimle beraberliğe sabredemedin, demedim mi?' (Kehf: 18/75) dedi

Süfyan derki: 'Bu, birinci tepkisinden daha ağır idi' Mûsâ, Hızır'a:

- 'Eğer bundan sonra sana bir şey sorarsam, artık bana arkadaşlık etme Hakikaten benim tarafımdan son Özre ulaştın' (Kehf: 18/76) dedi

Bunun üzerine (yine yola koyulup) gittiler 'Nihayet bir köy halkına varıp onlardan yiyecek istediler Köy halkı ise, onları, misafir etmekten kaçındılar Bu arada, orada yıkılmak üzere bulunan bir duvarla karşılaştılar' (Kehf: 18/77) Hızır, eliyle onu doğrulttu Mûsâ, Hızır'a:

- 'Bunlar, yanlarına geldiğimiz halde bizi misafir etmeyen ve bize yemek vermeyen bir topluluk İsteseydin elbette bu yaptığın iş karşılığında bir ücret alırdın' (Kehf: 18/77) dedi Hızır'da, Musa'ya:

- 'İşte bu, benimle senin aramızın ayrılmasıdır Şimdi sana, hakkında sabredemediğin şeylerin iç yüzünü haber vereceğim' (Kehf: 18/78) dedi

Resulullah (sav) devamla: 'Allah, Musa'ya rahmet etsin İsterdim ki, o, sabretseydi Bu sayede Allah, bize, ikisi arasında geçen işleri haber verirdi!!' buyurdu"

Bu hadisi, Buhârî ile Müslim rivayet etmiştir[91]

Bir İkaz: Allame Kurtubi derki: "Allah'ın veli kullarının kerametleri, mütevatir ayetler ile haberlerin gösterdiğiyle sabittir Veli kulların kerametlerini ancak inkarcı olan bidatçi ile sapık olan kimseler kabul etmez Halbuki Yüce Allah'ın, Hz Meryem hakkında naklettiği haberler ise; kışın yaz meyvelerinin ve yazın ise kış meyvelerinin ortaya çıkması şeklindedir Bunlar ( da, Hz Meryem'in, eliyle kuru ) hurma ağacını sal-lamasıyla ağacın meyve verir bir hale dönmesi biçimindedir Halbuki Hz Meryem, Peygamber değildiHz Hızır'ın ise gemiyi delmesi, çocuğu öldürmesi ve yıkık duvarı yapması da aynı şekilde kerametin ortaya çıktığını göstermektedir''[92]

[85] Maİde: 5/64

[86] Yazarımız Sabûnî'nin de belirttiği gibi İsrail oğullarının talihleri çok geniş ve uzundur Geniş bilgi için Kur'ân-ı Kerîm ayetlerine, tefsir kitaplarına ve taribkitapnna bakılabilir, (ç)

[87] Muhammed Ali Sâbûnî, Peygamberler Tarihî, Ahsen Yayınları: 435-436

[88] Alimler arasında Hz Hızır (as)'ın Peygamber olup olmadığı konusuihtilafhdns Bazısı onun bir Peygamber olduğunu iddia ederken, bazısı da onun veli bir kul otluğunu iddia etmişlerdir Merhum Elmalın Hamdi de, Hızır'ın yaşamadığı gÖrüji-nü kabul etmektedir Bkz: Hak Dini Kur'an Dili, 5/370-371

[89] Kuran-i Kerîm'de bu şahsın ismi açık bir şekilde geçmemektedir Fakat bu şiı-sm, Yuşa b Nûn olduğu ileri sürülmektedir, (ç)

[90] Yani dosdoğru görüşlülük, doğru görüş, bilgi vb şey demektir, (ç)

[91] Buhârî, İlm 44, Enbiyâ 27, Tefsirü Sure-i Kehf 24: Müslim Fezail 170-174 (2380); Tirmizî, Tefsirü Sure-i Kehf İ; Müsııed: 5/ 117, 118

[92] Kurtubt, el-Camîu li Ahkâmi'1-Kur an, 11/ 28 (ç)

Muhammed Ali Sâbûnî, Peygamberler Tarihî, Ahsen Yayınları: 437-442

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

hanı derımya israil demek yahudi demek yahudı dunya yönetımını zaten eline geçirmiş israilin kendisi olmadığı israilin kendisi yahudıdir bir avuç israile neden dünya o kadar zülmüne sesız kalıyor sesız kalanlar zaten yahudidir dünya devletlerinin yönetımı elınde olduğu için halk ayaklansa ne olur yahudi toplum kendı hakına bile acımaz bu lanetlık nesıl dünya yönetimini kaybetmedıkleri sureçte bu dünyanın daha çok ve bundan sonra hemde çok sert yahudıler tarafından zülüm göreceğı hiç unutulmamalı yapacağımız tek bir şey var oda allah (cc) ne özümüzü dönmek ibadetlerimizi iyi bir şekılde yapmak başka yolu yok savaş nereyle israille iyide çevre komşulardakı ülkeler zaten yahudini yönetımınde israile bir yumruk atan olsun bak çevre ulkelerden neler görülüyor görün bu işin tek çözümü var allah (cc) ne en güzel ibadet etmek bunula bu iş çözülmüyor diyorsanız vay halimize iş allah (cc) kaldıysa ne olur düşünebiliyormusunuz depremler tusınamıler sel pelaketlerı olmadık felaketler o zaman ne yahudı devleti kalır ne yahudinın dünya yönetimide biter müslüman toplumun pek bir şeyı kalmaz şer şey biranda biter müslüman gurup şeytanın süslerinden kendilerini kurtamaları gerekıyor tabiki bunada hanımlar izin verirlerse böyle bir şey yapmaya kakltığın zaman ilk huzurun evinde bozulacak önce hanımların görüşünü almak gerekıyor bunada izin vermeyecekleri kesın hey müslüman işimiz gerçekten çok ve çok zor allah (cc) yardımcımız olsun AMİİN

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com