![]() |
Hac Ve Umrenin Fazileti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hac Ve Umrenin FaziletiHAC VE UMRENİN FAZİLETİ “Bir de Rabbin,Ademoğullarından,bellerindeki zürriyetlerini alıp da onları kendi nefislerine şahit tutarak: Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" dediği vakit, "pekâlâ Rabbimizsin, şahidiz" dediler ![]() ![]() ![]() “Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbn-i Zeyd ise bu ayetin manasının "Ben, cinlerin ve insanların müminle*rini ancak bana kulluk etsinler diye, kâfirlerini ise "Bana isyan etsinler diye yarattım ![]() ![]() Fahreddin razi(r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öyleyse ibadet kavramı, kelime anlamı olarak; itaat etmek, boyun eğmek, tapmak, kulluk etmek, küçüklüğünü kabul etmek demektir ![]() ![]() İbadet,niyete bağlı olarak yapılmasında sevap olan, Cenab-ı Hakka yakınlık ifade eden ve özel bir şekilde yapılan taat ve fiillerden ibarettir ![]() ![]() Kur'an-ı Kerimde 82 ayette "Allah'a ibadet" ten söz edilmiştir ![]() ![]() ![]() İbadet kavramına genel bir pencereden baktıktan sonra denilebilir ki, ibadetlerin bir kısmı genel zaman kavramı içinde olmasına karşın, Bazı ibadetlerin Allah Teala tarafından belirlenmiş bir zamanı vardır ![]() ![]() Namaz, oruç, zekat, hac gibi ![]() ![]() ![]() HAC VE UMRE Namaz ve oruç beden ile, zekât mal ile yapılan bir ibadet olmasına karşın, hac hem mal, hem de beden ile yapılan ibadettir ![]() ![]() ![]() "İslam beş şey üzerine bina edilmiştir: Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed (s ![]() ![]() Hac, kastetme ve yönelme manalarına gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kimseye haccın farz olması için şu şartların bulunması gerekir: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() Bu şartların tamamını taşımayan bir kimsenin bizzat haccetmesi farz olmadığı gibi yerine bir başkasını bedel olarak göndermesi, bedel gönderilmesini vasiyet etmesi de gerekmez ![]() İşte bu şartları taşıyan kişilerin,İslam âlimlerinin görüşüne göre haccın ömürde bir defa farz olduğu konusunda görüş birliği içindedir ![]() ![]() Peygamber Efendimiz(s ![]() ![]() "Şüphesiz Allah size haccı farz kıldı, haccı ifa ediniz" Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbn Abbas (r ![]() ![]() Bu hadis, haccın farz olarak tekrarının gerekmediğini gösterir ![]() ![]() Hac ibadeti, dünyanın çeşitli yörelerinden, renk, dil ve ülke ayırımı gözetilmeksizin, milyonlarca Müslüman’ı bir araya getirir ![]() ![]() Böylece, şu ayetlerdeki mana tecelli eder ![]() ![]() ![]() Amellerin üstünlüğü konusundaki hadisler birbirinden farklılık arzeder ![]() Ebu Hureyre(r ![]() ![]() ![]() ![]() Umre lügat da ziyaret demektir ![]() ![]() ![]() Umrenin hükmü hususunda, mezhepler farklı hükümlerde bulunmuştur ![]() ![]() Hanefî ve Malikîlere göre, sünnettir ![]() ![]() ![]() ![]() "Bir bedevî gelerek Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Umrenin sünnet olduğuna kail olan İmam-ı Azam, senenin beş gününde umre yapmak mekruhtur der: 1- Arafe günü, 2- Nahir (kurban bayarmının ilk) günü, 3, 4, 5- Eyyam-ı teşrik (bayramın ikinci, üçüncü, dördüncü günleri) ![]() Peygamber Efendimiz(s ![]() ![]() ![]() İbnu Abbas (r ![]() ![]() ![]() ![]() Hacca veya umreye gidenler birden fazla umre yapabilirler ![]() ![]() HACCIN GETİRİSİ Kadı İyaz şöyle demiştir: Ehli sünnet, haccın büyük günâhlara, ancak tövbe edilirse kefaret olacağı konusunda görüş birliği içindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hac,nefsi temizler,arı duru hale getirir ![]() ![]() ![]() Hac,imanı güçlendirir ![]() ![]() ![]() ![]() Hac,mü’mine İslam’ın muhteşem geçmişini hatırlatır ![]() ![]() ![]() ![]() Hac,yolculuk itibariyle de insanı sabra ve tahammüle alıştırır,zorluklara katlanmayı öğretir ![]() ![]() ![]() ![]() Hac sayesinde kul, Rabb’ine daha iyi şükreder ![]() ![]() ![]() Peki haccın ve umrenin kula menfaati nedir? "Umre, ikinci bir umreye kadar olan günahlara kefarettir ![]() ![]() ![]() İbnu Abdi'l-Berr, hadiste umrenin kefaret olacağı belirtilen günahların küçük günahlar olduğunu söylemiş, büyük günahlara da şamil olacağını söyleyenlere şiddetle karşı çıkmıştır ![]() ![]() Mebrur hac yapanın cennete gireceğini bildiren hadisle, yine Hz ![]() ![]() İbnu Abbas (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Manevî kazanç, körüğün demirdeki -bir rivayette altın ve gümüş de zikredilir- pisliği temizlediği şekilde hac ve umrenin günahları temizleyeceği şeklinde ifade edilmiştir ![]() ![]() ![]() İbnu Abbâs (r ![]() ![]() ![]() ![]() Buradaki tavaftan maksat, şavtlar olmayıp, elli tam tavaftır ![]() Muhibbu't-Taberî'nin bazı âlimlerden kaydına göre buradaki bir "tavaf"tan kastedilen şey bir şavttır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıda belirtilen hadis-i şeriflerin muktezasınca denilebilir ki,kuralına uygun bir haccın mü’mine menfaati günahların affedilmesidir ![]() ![]() Bilinmelidir ki hac ve umre yapanlar Allah’u Teala’nın misafirleri oldukları için ev sahibi olan dan çokça dilekte bulunmaları ve ev sahibinden karşılık görmeleri ev sahibi olan Allah Teala’nın büyüklüğünün şiarındandır ![]() Bu konuda Allah’ın Resulü(s ![]() ![]() "Hac ve Umre yapanlar Allah'ın misafirleridir ![]() ![]() ![]() HACCIN HİSSETTİRDİKLERİ Hac yolcusu, evinden ayrıldığı andan itibaren, yol boyu, nefis ve enaniyeti hesabına iplik iplik çözülür; kalbî ve ruhi hayatı adına da bir dantela gibi ibrişim ibrişim örülür ![]() ![]() Hac, Müslümanlar arasında içtimai birliği tesis ve tecelli ettiren öyle büyük ve kapsamlı bir İslam sembolüdür ki, onun enginlik ve genişliği, dünya üzerinde bir başka mekan ve cemaatte bulup göstermek mümkün değildir ![]() İnsanları hacca çağır nidası boşuna değildir, çünkü hac bir mahşer provası, dünya nimetleri ve zevklerine biraz ara vermek biraz tatil ederek, hakka varmak, nefsiyle hesap görme ve hesaplaşma yeridir ![]() ![]() Haccın ilk ve en önemli hususu, kulun Yaratıcısına, Rabbine mutlak teslimiyeti ve bağlılığıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hac, büyük bir eşitleyicidir ![]() ![]() ![]() Hac bütün yönleriyle nebevî gelenekle, peygamberlerin hatıralarıyla irtibatlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbrahim(a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arafattaki Vakfe, Allah'ın rahmet, mağfi*ret ve yüceliği karşısında, korku dolu bir kalb ve yakarışlarla kendini alçaltarak uzun süre saygı duruşunda bulunmaktan ibaret bir ibadettir ![]() ![]() ![]() Arafat vakfesi, mekanik bir egzersiz değildir; amellerimizden hesap sorulacağımız kıyamet gününü hatırlatmalıdır bize ![]() ![]() Şeytanı taşlama, insanları günahlara düşürmeye çalışan ve bu yolda sürekli çaba sarf eden şeytana karşı bir tepki, ona karşı direnmenin sembolik bir ifadesi, yani şeytana karşı bir eylem planıdır ![]() Çünkü şeytanın saptırma planları, eylemleri sadece o zamana özgü olmayıp, her zaman geçerli ve söz konusudur ![]() ![]() Bu öyle bir düşüncedir ki,Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hac, kişinin manevi yönden tat*mine ulaştığı çok büyük ve külli bir ibadet*tir ![]() ![]() ![]() ![]() Hac Müslüman’ı eğitir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hac;ihrama girilmesiyle,kulun daha önce işlediği tüm günahlardan, nefsani arzu ve heveslerden, şehvet ve lezzet*lerden ve kirli hayattan soyutlanarak yeni bir kimliğe kavuşmak, yalnız Allah ile başbaşa kalarak kendini yenilemektir ![]() Tavaf: Bü*tün kirlerinden ve tüm kötülüklerinden soyutlandıktan sonra, hacmini kalbi yön*den Allah'ın kudsiyeti etrafında dönüp dolaşmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Şeytan taşlamak, bütün kötülükleri, kötülüğe götüren güçleri ve nefsani vesve*seleri bir kenara atmak, şeytandan ve şey*tani düşüncelerden uzaklaşmaktır ![]() ![]() Kurban Kes*mek, manevi yönden temizlenme ve ber*raklaşmanın en üst düzeyine ulaşıp, vücu*dundaki pis kanların bedelini akıtmaktan Bu kutsi yolculuk ve bu yolu düşünme, her zaman his dünyamıza öyle sebepler üstü bir duyuş ve bir seziş kabiliyeti bahşeder ki; bazen neşeyle tüten, bazen murakebe ve muhasebe duygusuyla buruklaşan bir ruh haletiyle, adeta kendimizi ahiretin koridorlarında yürüyormuşçasına hep tedbirli ve temkinli hissetmeyi… |
![]() |
![]() |
![]() |
Hac Ve Umrenin Fazileti |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hac Ve Umrenin FaziletiTEFEKKÜR YÖNÜYLE HAC Hac; canlara can katmak, canların gittiği yoldan yürümek, yürekleri, gönülleri hoş tutana varmak, olmak için olmanın varlığını yaşamadır ![]() ![]() ![]() Hac; bu kutlu seferin, bu şanlı kervanın adıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hac; ölümü prova etmenin, ölmeden önce ölebilmenin azmi ve cesaretini göstermektir, bu sahne yere uzatılarak cansız bedene giydirilen kefen gibi, cansız mezara konan beden sahnesi değildir ![]() ![]() Hac; kefeni giyen ise benim, yaşıyorum canlıyım ve ayaktayım ama ölüme, ölümü görmeye, mezardan geçmeden haşre doğru, kopan kıyamet gününe dahil olmaya gidiyorum, ahiret günü gelmeden, ahirette haşr olabilmenin hissiyatını yaşamaya gidiyorum hissi… Hac; kıyamet sahnesini an be an hissetmenin, dillerde, gözlerde ve gönüllerde tekrar tekrar canlanmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Hac; o büyük,muazzam ve dehşetli an, kimsenin kimseden haberinin olamayacağı, herkesin herkesten kaçtığı ve kaçıştığı, herkes benim halim, benim defterim, benim amelim dediği , mahşer gününün talimi… Hac; umutluların şefaatçisi olan kutlu Peygamber, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hac; Adem (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hac; kutsal makamlarda sıddıklarla yeniden beraber olmak, hatıralarıyla buluşmak, ıssız ve sessiz bir vadide, iki tepe arasında Hacer validemizin, küçük oğlu İsmail(a ![]() Hac; Safa ve Merve tepesine koşmak, Hz ![]() ![]() Hac; Müslümanlarının kardeşliğinin ispat sahası, ırk, renk, dil ve bölge farklılığı,sınıf ayrımı yapılmaksızın, müminler bir araya getiren ve en kusursuz kardeşlik eşitliği içinde, birbirlerini karşıladıkları, kucaklaşırları ve dertleşmelerinin vesilesi… Hac; İbrahim(a ![]() ![]() Hac; ortak paydalarıyla kader birliği, yer birliği, mekan ve zaman birliği içinde dini vazifelerini ortaklaşa yaparların Mina’daki ribat duygusu… Hac; mahşeri kalabalık ortamında oluşan bir takım problem ve zorluklara karşı tahammül ederek, kardeşlerinin kusurlarını görmeden,kardeşlerine karşı azami sabır ve tahammülü göstererek,onlara gereken yardım ve kolaylığı sağlamayı… Hac, Arafat’ta bulunuşuyla Müslümanlara, dış görünüşü iti*barı ile mahşer gününü hatırlatır ![]() Hac; bir ölçü ve aynadır; insanın iman ve akıl seviyesini ölçer, nefsinin huylarını ortaya çıkarır, sabır seviyesini gösterir ve onu sabra alıştıran… Hac;sevgililer sevgilisinin ilk ve son olan haccının peşinden yaptığı veda hutbesinin yürekleri yakan üslubuyla tarihe altın harflerle geçen ve Müslüman’ın vazgeçemeyeceği hayat felsefesi edineceği prensipler manzumesinin tefekkürüdür ![]() HACCI GECİKTİRENLER-BAHANELERİ VE AKIBETLERİ Bu konuda Ebu Hanife,Ebu Yusuf,Malikiler(iki görüşten en kuvvetlisine göre)ve Hanbeliler şöyle der: Gerekli güç ve imkana sahip olduğunda hac ilk yılda farz olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca Hanbeli mezhebine göre; hac farzını yerine getirmede ihmalkar davranan ve sonunda da, vefat eden birinin bütün mal varlığından, öncelikle bir hac ve umre masrafı çıkarılır ![]() ![]() İmam Muhammed’e göre ise hac ömridir; yani hac ile yükümlü olan kimse bunu ilk yılda yapmak zorunda değildir, ömrü içinde yapması yeterlidir ![]() ![]() ![]() Bu cihetle, taat sayılan amelleri çabuk yapmak, hayırlı işlerde acele etmek İslâm'ın tavsiye ettiği hususlardandır ![]() ![]() Haccın geciktirilmeden ifasına, hacla ilgili ayetler delalet ettiği gibi, şu hadisler de bunu destekler: “Hac yapmakta acele ediniz ![]() ![]() “Kim kendisini Beytullahi’l-Haram’a ulaştıracak kadar azık ve bineğe sahip olduğu halde haccetmemişse onun Yahudi veya Hıristiyan olarak ölmesi arasında fark yoktur ![]() ![]() “Hac yapmak isteyen acele davransın ![]() Bu hadis, hac konusunda acele davranmanın gereğine dikkat çekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hadisin Beyhaki’deki ziyadesi meseleye daha da açıklık getirir: “Sizden kimse, başına ne gelecek bilemez; hastalanacak mı, fakir duruma mı düşecek?” İşin fıkhi yönlerini görüldüğü gibi alimler açıklamışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Hac ibadeti, bazıları için daha çok turistik bir gezi veya bazıları için ise, yaşlıların en son yapması gereken bir iş olarak algılanır ![]() ![]() Bazı kimselerin, hac ibadetiyle ilgili eksik bilgi,nefsani hislerle ve ön yargılı davrandıklarını maalesef görmekteyiz! Bunun toplumda örnekleri de azımsanmayacak kadar çoktur ![]() “Ben falan kişi gibi olsa asla hacca gitmem ![]() “Ben hacdan dönüşümde dünyadan tamamen el etek çekmem gerekir, onun için şimdi gidemem ![]() “Hacca gidip haccın gereklerini şimdi yerine getiremem ![]() ![]() “Hacca gidersem, bana hacı ismini takarlar da, arkadaş ve çevremde alay konusu olurum veya benim geri kafalı olduğum yorumları yapılır ![]() “Hac ibadetinin belli bir zamanı yoktur, ömürde bir kez farzdır ve zamanı kişinin isteğine bırakıldığı için, kendim şu anda daha çok gencim, bunu ancak emekliliğimde düşünebilirim ![]() “Ben daha oğlumu ve kızımı evlendirememiş, onlara ev bark kuramamışım, onlara mal mülk biriktirmenin, hac farizasından önce geldiğine inanıyorum ![]() “Hem ülkemizde bu kadar ekonomik sorunlar varken, bunca dövizi götürüp başka yerlerde harcamanın ne gereği var, bu başka bir anlamda vatanseverliğe de ters düşer ![]() “Hem bu kadar parayı oralarda harcamanın ne anlamı var? Sevap mı kazanmak istiyorsun; Memleketimizde binlerce fakir-fukara var onlara ver de kendi ihtiyaçlarını gidersinler, hem bu hac yapmaktan çok daha sevap getirir ![]() Buna benzer yüzlerce bahanelerin arkasına sığınılarak, bu ibadet çoğu zaman bilerek ihmal edilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Öyleyse,şeytanı sevindirmek istemeyen mü’min şu hadis-i şerifin muhtevasını bir tefekkür etsin; Peygamber Efendimiz(s ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm bunlar ve herkes “Her nefis, mutlaka ölümü tadacaktır” [1021] emri ilahiyesi, Allah’ın yeryüzündeki tüm canlılara biçtiği ortak bir kaderdir ![]() ![]() ![]() Madem herkes için ölüm haktır, Allah’a varma haktır, mahşer ve hesap haktır, cennet ve cehennem haktır ![]() Unutma ey mü’min! Hac büyük olay, büyük bir sahne, o sahnede yalnız sen varsın ![]() ![]() ![]() Çünkü İhramı giyen, evrensel kıbleye varan sensin, Tıpkı güneşin etrafında dönen gezegenler gibi, Kabe’nin etrafında dönen sensin, Safa ve Merve’de Hacer’in gayretini gören ve yaşayan sensin, Kabe’nin yanında İsmail(a ![]() ![]() ![]() ![]() Allah’ın, peygamberine insanları hacca çağır nidasına lebeyk diyen yine sensin ![]() ![]() Adem(a ![]() Mina ’da sevgiyi yakalamak ve sevgililerle bulunan sensin, Peygamberin evrensel davetini ilan ettiği, Medine’den davete icabet etmek, biat etmek için Akabe’de bulunanlarla tokalaşan, onlarla beraber biatini yenileyen yine sensin ![]() [986]-A’raf suresi ayet-172 [987]-Zariyat suresi ayet-56 [988]-Ebu Cafer Muhammed b ![]() [989]-Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'ân Dili,I,95 [990]-Bakara suresi ayet-83;Al-i İmran suresi ayet-64;Maide suresi ayet-72 [991]-Ra’d suresi ayet-36;Enbiya suresi ayet-73;Zümer suresi ayet-11,14 [992]-Bakara suresi ayet-21 [993]-Hac suresi ayet-77 [994]-Beyyine suresi ayet-5 [995]-Nisa suresi ayet-36 [996]-Buhari,İman,l,2;Müslim,İman,19-22;Tirmizi, İman,3;Nesai,İman,13 [997]-Al-i İmran suresi ayet-97 [998]-Müslim,Hac,412;Nesai,Menasik,1,Ahmed b ![]() [999]-İbn Hanbel,II,508;Nesâî,Menasik,1 [1000]-Hac suresi ayet-27,28 [1001]Buhari,Cihad,1Hac,4,34,102,Umre,1;Müslim,İman,13 5, 140;Tirmizi,Mevakit,13,Hac,6,14,88;Darimi,Menasik 8,Salât,24,135 [1002]-Bakara suresi ayet-196 [1003]-İbrahim Canan, Kütüb-i Sitte Tercüme ve Şerhi,V,277-278 ![]() [1004]-Tirmizi,Hacc,7,(816);Ebu Davud,Menasik,80,(1993);İbnu Mace,Menasik,50,(3003) [1005]-Vehbi Zühaylî, İslam Fıkhı Ansiklopedisi,III,405-406 [1006]-Nesai,Hac,3,Zekat,49,İmân,1;Darimi,Menasik,7,Sal ât ,135;Tirmizi,Hac,6;Ahmed,I,387,III,114,412,IV, 342 [1007]-Vehbi Zühaylî, İslam Fıkhı Ansiklopedisi,III,404-405 [1008]-İbrahim Canan, Kütüb-i Sitte Tercüme ve Şerhi,V,283-284 [1009]-Buhari,Muhsar,9,10;Nesai,Hac,4;İbn Mace,Menasik,3;Darimi,Menasik,7;Ahmed,II,229,410,4 84,494 [1010]-Nesâî, Menasik 6, (5, 115); İbnu Mace, Menasik 3, (2886) [1011]-Tirmizi,Hacc,41,Hadis no:866 [1012]-İbrahim Canan,Kütüb-i Sitte Tercüme ve Şerhi,V,284-285 [1013]-İbn Mace,Menasik,5 [1014]-İbn-i Abidin,Dürül-Muhtar,II,191;Vehbe Zuhayli,İslam Fıkhı Ansiklopedisi,III,410 [1015]-Bakara suresi ayet-148 [1016]-Ebu Davud,Menasik,5;İbn Mace,Menasik,1;İbn Hanbel,I,214,225 [1017]-Al-i İmran suresi ayet-97 [1018]-Tirmizi,Hacc,3,Hadis no:812 [1019]-Ebu Davud,Menasik,6,Hadis no:1732 [1020]-Ebu Davud,Sünen,Kitabu’l-Menasik,5;İbn Mace,Sünen,Menasik,1 [1021]-Al-i İmran suresi ayet-185 |
![]() |
![]() |
|