Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
yemekler, yöresel

Yöresel Yemekler

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yöresel Yemekler




PANCAR DİBLESİ:

Malzeme:
2 bağ pancar
4 baş orta büyüklükte soğan
1 su bardağı pirinç (veya bulgur)
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber


Yapılışı : Pancar temizlenipyıkanır İnce ince kıyılır Kaynamış suyun içine rengi kararmasın diyehemen tuz ilâve edilir Pancar kaynayan suya atılır Bir taşımkaynadıktan sonra pirinç konulur Pancar ve pirinç birlikteyumuşayıncaya kadar kaynatılır Ocaktan alınarak süzülürTopraklanmaması için devamlı karıştırılır Soğumaya bırakılır Diğertaraftan, arzuya göre zeytinyağı veya tereyağı tencereye konulurİncecik doğranmış bol soğanla hafif pembeleşinceye kadar kavrulurHaşlanan pancarlar acı biber de ilâve edilerek karıştıra karıştırapişirilir


SAKARCA KAYGANASI

Malzeme:

Sakarca (3 bağ)
Yumurta (1 adet)
Tuz 1yemek kaşığı (20 gram)
Mısır Unu 4 yemek kaşığı (100 gram)
Sıvıyağ ½ çay bardağı (100 gram)

Yapılışı:
Sakarcalar temizlenip, yıkanır Kaynayan tuzlu suda soğan kısımlarıyumuşayıncaya kadar haşlanır Suyu süzdürülür Sonra ince incedoğranır İçine yumurta, mısır unu gerekirse bir tutam tuz ilaveedilip, karıştırılır Teflon tavada sıvıyağ ile alt üst edilerekkaygana şeklinde kızartılır Sıcak dilimlenip servis edilir

ISIRGAN ÇORBASI:


Malzeme:
Isırgan (Yeşil taze ısırgan ½ kg)
Kuru Soğan (1 adet)
Yaş veya Kuru Nane (1 tutam)
Kuru veya Yeşil Sarımsak (3 diş)
Tereyağ (1 çorba kaşığı)
Mısır Unu (Taze 2-3 çorba kaşığı)
Salça (Domates 2 çorba kaşığı)
Bulgur veya Pirinç (½ su bardağı)
Yeşil Pırasa Yaprağı (1 tutam)
Pezik (1 tutam)
Su (Miktarı çorba kıvamı)
Acı biber (2 adet)


Yapılışı :
Isırgan, pezik, pırasa, ince ince doğranıp, kaynayan suya eklenir 2adet ı kırmızı biber konulur Iyice kaynayınca un ilave edilir vesarımsak eklenir İnmesine yakın nanesini doğra Piştikten sonra, inceince doğranmış sarımsak ve soğan, tereyağında, salça ile birliktekızdırılır Bu sos çorbanın içine dükülüp, bir taşım daha kaynatılıpocaktan alınır

Alıntı Yaparak Cevapla

Yöresel Yemekler

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yöresel Yemekler




HAMSİLİ PİLAV

Malzeme:
½ kilo kılçığı ayıklanmış hamsi,
2 baş soğan,
1 paket margarin,
4,5 su bardağı pirinç,
3 - 4 yemek kaşığı dolma fıstığı,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
4 su bardağı su,
Tuz

Yapılışı:
1) Dolma fıstığını yağda kavurun Kus uzumu ilave edin Soğanları incedoğradıktan sonra yağda kavurun 4 bardak suyu ilave edin
2) Su kaynadıktan sonra pirinci ilave edin Pirinç piştikten sonrabir tepsiye bir kat hamsi dizin Tepsiye dizdiğiniz hamsilerin üzerinepişirdiğiniz pilavı yayın
3) Pilavın üzerine bir kat daha hamsi dizdikten sonra fırında pişirin Hamsiler kızardıktan sonra fırından alin Servis yapın



PANCAR(KARA LAHANA)ÇORBASI:


Malzeme: 1 bağ pancar 1 baş soğan 1 tane acı biber 2 kaşık yağ Yeterli kadar tuz

Yapılışı:Pancar temizlenipyıkanırİnce ince doğranır Bir tencerede yağ eritilir İncecikdoğranmış soğanlar bu yağda pembeleşinceye kadar kavrulur Üzerinemalzemenin miktarına göre su ilave edilir Pancarın yeşil renginikoruması için kaynayan suya önce tuz atılırSonra doğranmış pancar ileönceden haşlanmış fasulye katılır (Fasulye yerine mevsimine göre veailenin ekonomik durumuna göre posul,mısır yarması,bulgur,pirinçtekatılabilir) Birlikte epeyce kaynadıktan sonra elenmiş mısır unu birelle kaynayan yemeğin içine azar azar dökülür Diğer elle tahta kaşıklatopraklanmaması için devamlı karıştırılır Yemek ocaktan indirilmeyeyakın bir parça biber ilave edilir Arzuya göre iç yağı bir tavadayakılarak yemeğin üzerine gezdirilir Daha sonra servis yapılır



MISIR ÇORBASI:

Malzeme: 1 kg kırma beyaz mısır 1 litre ayran 1 çorba kaşığı nane 1 su bardağı kuru fasulye

Yapılışı: Akşamdan suya bırakılankırma mısır ve fasulye sabahleyin haşlanırBir tenceye su konularakkaynatılırHazırlanan malzemeler kaynayan suya katılırPiştikten sonradinlemeye bırakılırAyrı bir kapta hazırlanan ayranın içine pişmişkırma mısır ve fasulye karışımı konulurServis yapılacağı sırada yağeritilerek yemeğin üzerine dökülürNane ve tuz ilave edilir





KABAK ÇORBASI:
Malzemeler: 1 limon 500 gr kabak 1soğan 50 gr margarin Yarım litre et suyu 400 ml tam yağlı süt TuzKarabiber Bir miktar tarçın 3 dilim tost ekmeği


Yapılışı: Kabağın kabuklarını soyupçekirdekli kısımlarını temizleyin ve 1 cm'lik parçalar halindedoğrayın Soğanı da soyup ince ince doğrayınYağı eritin Soğanıkavurun Kabağı ilave edin ve karıştırarak kavurmaya devam edinKabaklı karışıma et suyunu ilave edin Üstü kapalı olarak 10 - 12dakika kadar pişirin
Bu karışımdan 3 çorba kaşığı alıp bir kenarda bekletin Geri kalanınıpüre haline getirinÇorbaya tam yağlı sütü, tuz, karabiber ve tarçınıilave edin Çorbayı bir süzgeçten geçirin Ardından tekrar ısıtınTostekmeğini doğrayın ve teflon tavada yağsız kavurup kıtır haline getirin
Çorbayı kabak ve kıtırlarla servis yapın Arzu ederseniz nane ile süsleyin

Alıntı Yaparak Cevapla

Yöresel Yemekler

Eski 08-02-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yöresel Yemekler




MISIR EKMEĞİ:

Yöresel yiyeceklerin temelinde genellikle mısır ve mısır unubulunmaktadır Bunun böyle olması da tabiidir Eskiden ambarda mısıroldu mu korkacak bir şey yoktu Evde her zaman ekmek varsa yiyecek devar demekti

Mısır ekmeği pişirmenin iki safhası bulunmaktadır Bir; ekmeğinpişirileceği plekiyi bu işe hazırlamak, ikincisi de ekmek hamurunuyoğurmak Plekiler üç kiloluktan altı kiloluğa kadar küçükten büyüğedoğru sıralanır Diyelim ki üç kiloluk plekide ekmek yapmaya kararverdik: Tok bir ateş yakar, ateşin iki yanına demir ayakları koyarız,plekiyi ağzı aşağı olarak bu demirlerin üzerine yerleştiririz
Ateş plekiyi iyice kızdırırken bol köz ve kül de bırakır Buarada ekmek hamurunu sıcak su ile yoğurmak için yanan ateşin kenarınabir güğüm su konur Pleki ateşin üzerinde pişedursun, biz diğer yandanekmek hamurunu hazırlarız En eskilerde ekmek teknesi ağaçtandı veçekme olarak yapılırdı Ambardan üç kiloluk un alarak ekmek teknesineelekleriz Tuz kalın olduğundan bir kapa konur ve sıcak su iletemizlendikten sonra eritilerek teknedeki unun ortasına dökülür, yeterikadar da el yakan sıcak su ilâve edilir ve hamur iyice yoğrulur
Bu arada sıcak su eli yakar ve hamur parmaklara yapışır Bununiçin hamuru yoğuran kadın, yanında bir sahanla bir miktar soğuk su alırve zaman zaman elini bu soğuk suya batırarak ve parmaklardantemizliyerek işini tamamlar
Yoğurma işi bitince hamur yuvarlak hale getirilir ve tekneye konan birtutam un üzerine gezdirilir Bu unlar hamurun plekiye yapışmasınıönler Ekmek hamuruna bir miktar şeker, bir miktar ballı lobya unu, birmiktar zeytinyağı koymak ekmeğe tad verir Süt ve yumurta da konabilir
Hamur tarif edildiği gibi yoğrulduktan sonra sıra pişirmeyegelmiştir Şimdi de ekmeğin pişirilmesini görelim Pleki, iyicepiştiğine emin olunduktan sonra (Pişmiş plekinin üzerine bırakılan birdamla su hemen buharlaşır) Bir kukari ve bir parça paçavra yardımıylaateşin üzerinden alınır ve yana çekilir Hazırlanan hamur sıcak olanplekiye yerleştirilir ve çevirme ekmek yapılacaksa pleki paçavra iledinlendirilir, içindeki hamur elin ayasına alınarak plekiye ters konurBöylece yapışmayı önleyen un da görevini yapmıştır
Ateşteki közler ve küller kenara çekilerek pleki, alttan dakızmış olan ocak taşının üzerine sürülür ve üzeri bir saclakapatılarak, sac üzerine hafif bir ateş yakılır Artan küller veközlerle plekinin çevresi çepeçevre sarılır Böylece plekideki ekmekalttan, üstten ve yanlardan yavaş yavaş pişer Üstten kızarmışsa pişmişdemektir İyi bir usta, ateşi ustalıkla yakarak olduğu gibi bırakır veekmeğin pişip pişmediğini kontrol etmeye gerek görmez Sıcak ekmek,tereyağı ve minci ile katık edilince bir hoş olur Açlığı fevkalâdegiderir ve başka bir şey istemez




NEMÜSLÜ BÖREK:

Malzeme:
Hamur İçin :
Yarım kg Un
1 Yumurta
Aldığı kadar Su
Kızartmak için Sıvı Yağ
1 tutam Tuz
İç Malzeme :
Yarım demet Pezik (Pazı)
1 çay fincanı Pirinç
Yarım bağ Mendek Otu (Baldıran)
Yarım kahve fincanı Sıvı Yağ
1 Soğan
Tuz - Kırmızı Tozbiber


Yapılışı:
Unu tuzla harmanlayıp, hamur yoğurma
kabına alın 1 yumurta ve aldığı kadar su
ekleyip, kulak memesi kıvamında bir
hamur yoğurun Pazı ve mendek (baldıran)
otunu temizleyip, bol suyla yıkayın ve kıyın
Büyük bir tencerede kaynar su hazırlayın
Pirinci ilâve edin Pirinç biraz
yumuşayınca yeşillikleri ekleyin

Pazının sap kısımları yumuşayıp,
ezilmeye başlayınca süzgece alıp süzün
Elinizle iyice sıkarak bir tabağa alın
Soğanı soyup, küp şeklinde doğrayın
Sıvı yağı tavada kızdırıp, soğanı kavurun
Tuz ve kırmızı biber ekleyip, tavayı
ocaktan alın Soğanı yeşilliğe ilâve
edip, iyice harmanlayın Hamurdan,
cevizden daha büyük parçalar
koparıp, elinizde yuvarlayın Her bir bezeyi
açıp, hamurun yarısına gelecek şekilde
iç malzemeyi paylaştırın Hamurun boş
kısmını üzerine kapatıp, kenarlarından bastırın
Sıvı yağda kızartıp sıcak olarak servis yapın

PANCAR SARMASI

Malzemeler:

3 bağ Pancar (Kara Lâhana)
500 g çekinti Mısır
2 Soğan - 30 g Tereyağı
1 kahve fincanı Sıvı Yağ
Yarım demet Maydanoz
2 çorba kaşığı Biber Salçası
1 kâse Sarımsaklı Yoğurt
Tuz - Kırmızı Tozbiber

Yapılışı:
Çekinti mısırın üzerine çıkacak kadar su ve tuz
ekleyip koyulaşıncaya kadar pişirin Soğanları
soyup, küp şeklinde doğrayın Tereyağını eritip,
soğanı kavurun Kırımızıbiber ve tuz ilâve edip,
karıştırın Sosu ve kıyılmış maydanozu
mısıra ekleyip karıştırın
Pancarların sap kısımlarını kesip haşlayın
ve süzün Damarlı kısımlarından ikiye kesin Her
bir parçasına birer kaşık iç malzeme ekleyip,
üçgen şeklinde sarın ve tencereye yerleştirin
Salçayı suyla ezin Sıvıyağ ekleyip karıştırın ve
sosu yemeğin üzerine gezdirerek dökün Biraz su
ekleyip kapağı kapalı şekilde pişirin Sarımsaklı
yoğurtla birlikte sıcak olarak servis yapın

*Çekinti mısır, değirmende az dövülmüş kırık
mısıra verilen ad Arzuya göre yemeğe bir parça
kemik ya da kemik suyu ilâve edebilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Yöresel Yemekler

Eski 08-02-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yöresel Yemekler




LAZ BÖREĞİ

Malzemeler: Beş yumurta, yedi su bardağı süt, beş kaşık tereyağı, bir buçuk su bardağı şeker, bir buçuk kahve fincanı nişasta, bir buçuk kahve fincanı pirinç unu, alabildiği kadar buğday unu, tuz
Yapılışı: Bir kase su, iki kaşık tereyağı, bir yumurta sarısı, az tuz, bir iki damla zeytinyağı ve alabildiğince un katılarak yoğrulur ve ondört parçaya bölünür Bu ondört parça ile laz böreğinin on dört yufkası açılır
Yapraklar arasına konacak muhallebinirı yapılışı: Süt ve şeker kaynatildıktan sonra az tuz konur, ayrı bir kapta pirinç unu veya nişasta, dört yumurta sarısı, bir bardak soğuk su ile iyice çırpılır, kaynayan süte karıştırılarak ilave edilir Piştikten sonra bir tutam karabiber serpilir
Yedi hamur tek tek açılır ve her bir yaprağına tereyağı sürülerek tepsiye dizilir, üzerine önceden hazırlanmış olan muhallebi soğuk olarak dökülür Geriye kalan yedi hamurda tek tek açılarak ve tereyağı süıiilerek muhallebinin üzerine dizilir Arzu edilen şekilde kesilir, üzerine tereyağı gezdirilerek fırına verilir


Bir buçuk bardak şeker, bir bardak su ile hazırlanan ilik şurup, fırından çıkan böreğin üzerine dökülür Fındık veya cevizle süslendikten sonra ılık olarak servis yapılır
ENIŞTE LOKUMU


Eskiden kaynanaların damatlan için yaptıkları ve kızlarını her ziyaretlerinde bir bohça yapıp damat evine gönderdikleri yüksek kalorili bir pasta türüdür Çokca yapılan bu lokunılar, gelin tarafmdan koca evi halkına birer ikişer dağıtırdı ve bir ihtimal utanıp da yiyemediği zamanlarda odasında gizlice yerdi
Malzemeler: Uç su bardağı tereyağı (Margaıin de olabilir), üç su bardağı yoğurt, altı su bardağı şeker, üç yumurta, yarım limon suyu, yanm çorba kaşığı kaıbonat, alabildiğince buğday unu ve tuz


Yapıhşı: Şeker, yumurta ve yoğurt bir kap içine konur, şeker eriyinceye kadar çnpilır Şeker yağ içine erimediğinden eritilmiş ilik yağ bu karış ima sonradan ilave edilir Diğer yanda yarım limon suyuna karbonat katıp karıştırarak yağh karış ima katılır ve alabildiğince un konarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır Hamur on dakika dinlendirilir Bu hamurdan iki yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak avuç arasında yuvarlayıp uzatilarak lokum şekli verilir Yağlanmış tepsiye birer parmak ara ile yerleştirilir, üzerine bıçakla (Z) şeklinde kesikler atarak şekillendirilir Plekide ekmek pişirir gibi üzerine sac örtülerek veya kuzinada orta hararette pişirilir
KABAK SUTLACI


Malzemeler: Ortaboy bir taze siyah kabak, bir buçuk kilo süt, bir su bardağı şeker, tuz


Yapılışı: Kabak parçalara bölünüp kabukları soyulur, küçük küçük doğranıp suyla pişirilir Kepçe ile iyice ezilerek süt, şeker ve tuz ilave edilir, on dakika kadar pişirilir, sahanlara veya taslara boşaltılarak soğuk veya sıcak yenebilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Yöresel Yemekler

Eski 08-02-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yöresel Yemekler




PEKMEZLI KABAK






Büyük pekmez tavasmda pekmez yapılacak şıra satlerce kaynatılır, bu-harlaş arak ş ıra siner ve tatlanmaya baş lar Artık pekmez olması ıçın yarım saat kadar bir zaman kalmış tır işte o zaman daha önce beyaz tatlı kabağmdan hazırlanmış olan kabak felileıi (Uzunluğuna kesilmiş bir kabağm ikiye üçe ayrılmış panalan) pekmez tavasına atılır Kabaldar tatlilaşmakta olan şıra ile birlikte pış er, giderek kahve rengi bir renk alarak tadlaş ir Uzun saplı bir süzgeçle pekmez tavasmdan toplanır Sıcak veya soğuk olarak yenebilirler
PEPEÇURA




Malzemeler: Uç kilo siyah kokulu üzüm, bir su bardağı mısır unu, tuz Az bir miktar buğday unu katılması iyi olur
Yapılışı:Üzümler ezilir, şırası alınır Gerekirse üzümlerin posası az bir suda pişirilerek posada kalan öz de alnmış olur Bir kazana koyduğumuz ve kaynar hale getirdiğimiz üzüm suyuna un, yavaş yavaş yedirilir, gerekirse şeker ilave edilir Muhallebi kıv----- gelinceye kadar pişirilir Sahanlara taslara konup soguk olarak ikram edilir Bir kaç gün hatta daha fazla bekletmek daha makbuldur Küflenmeye başlamış olmak bekleme süresini belirler
Pepeçura, pekmez için hazırlanan şımdan bir miktar ayrılarak da yapılabilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.