![]() |
Yöresel Yemekler
PANCAR DİBLESİ: Malzeme: 2 bağ pancar 4 baş orta büyüklükte soğan 1 su bardağı pirinç (veya bulgur) Zeytinyağı Tuz Karabiber Yapılışı : Pancar temizlenipyıkanır. İnce ince kıyılır. Kaynamış suyun içine rengi kararmasın diyehemen tuz ilâve edilir. Pancar kaynayan suya atılır. Bir taşımkaynadıktan sonra pirinç konulur. Pancar ve pirinç birlikteyumuşayıncaya kadar kaynatılır. Ocaktan alınarak süzülür.Topraklanmaması için devamlı karıştırılır. Soğumaya bırakılır. Diğertaraftan, arzuya göre zeytinyağı veya tereyağı tencereye konulur.İncecik doğranmış bol soğanla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.Haşlanan pancarlar acı biber de ilâve edilerek karıştıra karıştırapişirilir. SAKARCA KAYGANASI Malzeme: Sakarca (3 bağ) Yumurta (1 adet) Tuz 1yemek kaşığı (20 gram) Mısır Unu 4 yemek kaşığı (100 gram) Sıvıyağ ½ çay bardağı (100 gram) Yapılışı: Sakarcalar temizlenip, yıkanır. Kaynayan tuzlu suda soğan kısımlarıyumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyu süzdürülür. Sonra ince incedoğranır. İçine yumurta, mısır unu gerekirse bir tutam tuz ilaveedilip, karıştırılır. Teflon tavada sıvıyağ ile alt üst edilerekkaygana şeklinde kızartılır. Sıcak dilimlenip servis edilir. ISIRGAN ÇORBASI: Malzeme: Isırgan (Yeşil taze ısırgan ½ kg.) Kuru Soğan (1 adet) Yaş veya Kuru Nane (1 tutam) Kuru veya Yeşil Sarımsak (3 diş) Tereyağ (1 çorba kaşığı) Mısır Unu (Taze 2-3 çorba kaşığı) Salça (Domates 2 çorba kaşığı) Bulgur veya Pirinç (½ su bardağı) Yeşil Pırasa Yaprağı (1 tutam) Pezik (1 tutam) Su (Miktarı çorba kıvamı) Acı biber (2 adet) Yapılışı : Isırgan, pezik, pırasa, ince ince doğranıp, kaynayan suya eklenir. 2adet ı kırmızı biber konulur. Iyice kaynayınca un ilave edilir vesarımsak eklenir. İnmesine yakın nanesini doğra. Piştikten sonra, inceince doğranmış sarımsak ve soğan, tereyağında, salça ile birliktekızdırılır. Bu sos çorbanın içine dükülüp, bir taşım daha kaynatılıpocaktan alınır. |
Yöresel Yemekler
HAMSİLİ PİLAV Malzeme: ½ kilo kılçığı ayıklanmış hamsi, 2 baş soğan, 1 paket margarin, 4,5 su bardağı pirinç, 3 - 4 yemek kaşığı dolma fıstığı, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 4 su bardağı su, Tuz. Yapılışı: 1) Dolma fıstığını yağda kavurun. Kus uzumu ilave edin. Soğanları incedoğradıktan sonra yağda kavurun. 4 bardak suyu ilave edin. 2) Su kaynadıktan sonra pirinci ilave edin. Pirinç piştikten sonrabir tepsiye bir kat hamsi dizin. Tepsiye dizdiğiniz hamsilerin üzerinepişirdiğiniz pilavı yayın. 3) Pilavın üzerine bir kat daha hamsi dizdikten sonra fırında pişirin. Hamsiler kızardıktan sonra fırından alin. Servis yapın. PANCAR(KARA LAHANA)ÇORBASI: Malzeme: 1 bağ pancar 1 baş soğan 1 tane acı biber 2 kaşık yağ Yeterli kadar tuz Yapılışı:Pancar temizlenipyıkanır.İnce ince doğranır. Bir tencerede yağ eritilir. İncecikdoğranmış soğanlar bu yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerinemalzemenin miktarına göre su ilave edilir. Pancarın yeşil renginikoruması için kaynayan suya önce tuz atılır.Sonra doğranmış pancar ileönceden haşlanmış fasulye katılır. (Fasulye yerine mevsimine göre veailenin ekonomik durumuna göre posul,mısır yarması,bulgur,pirinçtekatılabilir.) Birlikte epeyce kaynadıktan sonra elenmiş mısır unu birelle kaynayan yemeğin içine azar azar dökülür. Diğer elle tahta kaşıklatopraklanmaması için devamlı karıştırılır. Yemek ocaktan indirilmeyeyakın bir parça biber ilave edilir. Arzuya göre iç yağı bir tavadayakılarak yemeğin üzerine gezdirilir. Daha sonra servis yapılır. MISIR ÇORBASI: Malzeme: 1 kg kırma beyaz mısır 1 litre ayran 1 çorba kaşığı nane 1 su bardağı kuru fasulye Yapılışı: Akşamdan suya bırakılankırma mısır ve fasulye sabahleyin haşlanır.Bir tenceye su konularakkaynatılır.Hazırlanan malzemeler kaynayan suya katılır.Piştikten sonradinlemeye bırakılır.Ayrı bir kapta hazırlanan ayranın içine pişmişkırma mısır ve fasulye karışımı konulur.Servis yapılacağı sırada yağeritilerek yemeğin üzerine dökülür.Nane ve tuz ilave edilir. KABAK ÇORBASI: Malzemeler: 1 limon 500 gr kabak 1soğan 50 gr margarin Yarım litre et suyu 400 ml tam yağlı süt TuzKarabiber Bir miktar tarçın 3 dilim tost ekmeği Yapılışı: Kabağın kabuklarını soyupçekirdekli kısımlarını temizleyin ve 1 cm'lik parçalar halindedoğrayın. Soğanı da soyup ince ince doğrayın.Yağı eritin. Soğanıkavurun. Kabağı ilave edin ve karıştırarak kavurmaya devam edin.Kabaklı karışıma et suyunu ilave edin. Üstü kapalı olarak 10 - 12dakika kadar pişirin. Bu karışımdan 3 çorba kaşığı alıp bir kenarda bekletin. Geri kalanınıpüre haline getirin.Çorbaya tam yağlı sütü, tuz, karabiber ve tarçınıilave edin. Çorbayı bir süzgeçten geçirin. Ardından tekrar ısıtın.Tostekmeğini doğrayın ve teflon tavada yağsız kavurup kıtır haline getirin. Çorbayı kabak ve kıtırlarla servis yapın. Arzu ederseniz nane ile süsleyin. |
Yöresel Yemekler
MISIR EKMEĞİ: Yöresel yiyeceklerin temelinde genellikle mısır ve mısır unubulunmaktadır. Bunun böyle olması da tabiidir. Eskiden ambarda mısıroldu mu korkacak bir şey yoktu. Evde her zaman ekmek varsa yiyecek devar demekti. Mısır ekmeği pişirmenin iki safhası bulunmaktadır. Bir; ekmeğinpişirileceği plekiyi bu işe hazırlamak, ikincisi de ekmek hamurunuyoğurmak. Plekiler üç kiloluktan altı kiloluğa kadar küçükten büyüğedoğru sıralanır. Diyelim ki üç kiloluk plekide ekmek yapmaya kararverdik: Tok bir ateş yakar, ateşin iki yanına demir ayakları koyarız,plekiyi ağzı aşağı olarak bu demirlerin üzerine yerleştiririz. Ateş plekiyi iyice kızdırırken bol köz ve kül de bırakır. Buarada ekmek hamurunu sıcak su ile yoğurmak için yanan ateşin kenarınabir güğüm su konur. Pleki ateşin üzerinde pişedursun, biz diğer yandanekmek hamurunu hazırlarız. En eskilerde ekmek teknesi ağaçtandı veçekme olarak yapılırdı. Ambardan üç kiloluk un alarak ekmek teknesineelekleriz. Tuz kalın olduğundan bir kapa konur ve sıcak su iletemizlendikten sonra eritilerek teknedeki unun ortasına dökülür, yeterikadar da el yakan sıcak su ilâve edilir ve hamur iyice yoğrulur. Bu arada sıcak su eli yakar ve hamur parmaklara yapışır. Bununiçin hamuru yoğuran kadın, yanında bir sahanla bir miktar soğuk su alırve zaman zaman elini bu soğuk suya batırarak ve parmaklardantemizliyerek işini tamamlar. Yoğurma işi bitince hamur yuvarlak hale getirilir ve tekneye konan birtutam un üzerine gezdirilir. Bu unlar hamurun plekiye yapışmasınıönler. Ekmek hamuruna bir miktar şeker, bir miktar ballı lobya unu, birmiktar zeytinyağı koymak ekmeğe tad verir. Süt ve yumurta da konabilir. Hamur tarif edildiği gibi yoğrulduktan sonra sıra pişirmeyegelmiştir. Şimdi de ekmeğin pişirilmesini görelim. Pleki, iyicepiştiğine emin olunduktan sonra (Pişmiş plekinin üzerine bırakılan birdamla su hemen buharlaşır). Bir kukari ve bir parça paçavra yardımıylaateşin üzerinden alınır ve yana çekilir. Hazırlanan hamur sıcak olanplekiye yerleştirilir ve çevirme ekmek yapılacaksa pleki paçavra iledinlendirilir, içindeki hamur elin ayasına alınarak plekiye ters konur.Böylece yapışmayı önleyen un da görevini yapmıştır. Ateşteki közler ve küller kenara çekilerek pleki, alttan dakızmış olan ocak taşının üzerine sürülür ve üzeri bir saclakapatılarak, sac üzerine hafif bir ateş yakılır. Artan küller veközlerle plekinin çevresi çepeçevre sarılır. Böylece plekideki ekmekalttan, üstten ve yanlardan yavaş yavaş pişer. Üstten kızarmışsa pişmişdemektir. İyi bir usta, ateşi ustalıkla yakarak olduğu gibi bırakır veekmeğin pişip pişmediğini kontrol etmeye gerek görmez. Sıcak ekmek,tereyağı ve minci ile katık edilince bir hoş olur. Açlığı fevkalâdegiderir ve başka bir şey istemez. NEMÜSLÜ BÖREK: Malzeme: Hamur İçin : Yarım kg Un 1 Yumurta Aldığı kadar Su Kızartmak için Sıvı Yağ 1 tutam Tuz. İç Malzeme : Yarım demet Pezik (Pazı) 1 çay fincanı Pirinç Yarım bağ Mendek Otu (Baldıran) Yarım kahve fincanı Sıvı Yağ 1 Soğan Tuz - Kırmızı Tozbiber. Yapılışı: Unu tuzla harmanlayıp, hamur yoğurma kabına alın. 1 yumurta ve aldığı kadar su ekleyip, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Pazı ve mendek (baldıran) otunu temizleyip, bol suyla yıkayın ve kıyın. Büyük bir tencerede kaynar su hazırlayın. Pirinci ilâve edin. Pirinç biraz yumuşayınca yeşillikleri ekleyin. Pazının sap kısımları yumuşayıp, ezilmeye başlayınca süzgece alıp süzün. Elinizle iyice sıkarak bir tabağa alın. Soğanı soyup, küp şeklinde doğrayın. Sıvı yağı tavada kızdırıp, soğanı kavurun. Tuz ve kırmızı biber ekleyip, tavayı ocaktan alın. Soğanı yeşilliğe ilâve edip, iyice harmanlayın. Hamurdan, cevizden daha büyük parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın. Her bir bezeyi açıp, hamurun yarısına gelecek şekilde iç malzemeyi paylaştırın. Hamurun boş kısmını üzerine kapatıp, kenarlarından bastırın. Sıvı yağda kızartıp sıcak olarak servis yapın. PANCAR SARMASI Malzemeler: 3 bağ Pancar (Kara Lâhana) 500 g çekinti Mısır 2 Soğan - 30 g Tereyağı 1 kahve fincanı Sıvı Yağ Yarım demet Maydanoz 2 çorba kaşığı Biber Salçası 1 kâse Sarımsaklı Yoğurt Tuz - Kırmızı Tozbiber Yapılışı: Çekinti mısırın üzerine çıkacak kadar su ve tuz ekleyip koyulaşıncaya kadar pişirin. Soğanları soyup, küp şeklinde doğrayın. Tereyağını eritip, soğanı kavurun. Kırımızıbiber ve tuz ilâve edip, karıştırın. Sosu ve kıyılmış maydanozu mısıra ekleyip karıştırın. Pancarların sap kısımlarını kesip haşlayın ve süzün. Damarlı kısımlarından ikiye kesin. Her bir parçasına birer kaşık iç malzeme ekleyip, üçgen şeklinde sarın ve tencereye yerleştirin. Salçayı suyla ezin. Sıvıyağ ekleyip karıştırın ve sosu yemeğin üzerine gezdirerek dökün. Biraz su ekleyip kapağı kapalı şekilde pişirin. Sarımsaklı yoğurtla birlikte sıcak olarak servis yapın. *Çekinti mısır, değirmende az dövülmüş kırık mısıra verilen ad. Arzuya göre yemeğe bir parça kemik ya da kemik suyu ilâve edebilirsiniz. |
Yöresel Yemekler
LAZ BÖREĞİ Malzemeler: Beş yumurta, yedi su bardağı süt, beş kaşık tereyağı, bir buçuk su bardağı şeker, bir buçuk kahve fincanı nişasta, bir buçuk kahve fincanı pirinç unu, alabildiği kadar buğday unu, tuz. Yapılışı: Bir kase su, iki kaşık tereyağı, bir yumurta sarısı, az tuz, bir iki damla zeytinyağı ve alabildiğince un katılarak yoğrulur ve ondört parçaya bölünür. Bu ondört parça ile laz böreğinin on dört yufkası açılır. Yapraklar arasına konacak muhallebinirı yapılışı: Süt ve şeker kaynatildıktan sonra az tuz konur, ayrı bir kapta pirinç unu veya nişasta, dört yumurta sarısı, bir bardak soğuk su ile iyice çırpılır, kaynayan süte karıştırılarak ilave edilir. Piştikten sonra bir tutam karabiber serpilir. Yedi hamur tek tek açılır ve her bir yaprağına tereyağı sürülerek tepsiye dizilir, üzerine önceden hazırlanmış olan muhallebi soğuk olarak dökülür. Geriye kalan yedi hamurda tek tek açılarak ve tereyağı süıiilerek muhallebinin üzerine dizilir. Arzu edilen şekilde kesilir, üzerine tereyağı gezdirilerek fırına verilir. Bir buçuk bardak şeker, bir bardak su ile hazırlanan ilik şurup, fırından çıkan böreğin üzerine dökülür. Fındık veya cevizle süslendikten sonra ılık olarak servis yapılır. ENIŞTE LOKUMU Eskiden kaynanaların damatlan için yaptıkları ve kızlarını her ziyaretlerinde bir bohça yapıp damat evine gönderdikleri yüksek kalorili bir pasta türüdür. Çokca yapılan bu lokunılar, gelin tarafmdan koca evi halkına birer ikişer dağıtırdı ve bir ihtimal utanıp da yiyemediği zamanlarda odasında gizlice yerdi. Malzemeler: Uç su bardağı tereyağı (Margaıin de olabilir), üç su bardağı yoğurt, altı su bardağı şeker, üç yumurta, yarım limon suyu, yanm çorba kaşığı kaıbonat, alabildiğince buğday unu ve tuz Yapıhşı: Şeker, yumurta ve yoğurt bir kap içine konur, şeker eriyinceye kadar çnpilır. Şeker yağ içine erimediğinden eritilmiş ilik yağ bu karış ima sonradan ilave edilir. Diğer yanda yarım limon suyuna karbonat katıp karıştırarak yağh karış ima katılır ve alabildiğince un konarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hamur on dakika dinlendirilir. Bu hamurdan iki yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak avuç arasında yuvarlayıp uzatilarak lokum şekli verilir. Yağlanmış tepsiye birer parmak ara ile yerleştirilir, üzerine bıçakla (Z) şeklinde kesikler atarak şekillendirilir. Plekide ekmek pişirir gibi üzerine sac örtülerek veya kuzinada orta hararette pişirilir. KABAK SUTLACI Malzemeler: Ortaboy bir taze siyah kabak, bir buçuk kilo süt, bir su bardağı şeker, tuz. Yapılışı: Kabak parçalara bölünüp kabukları soyulur, küçük küçük doğranıp suyla pişirilir. Kepçe ile iyice ezilerek süt, şeker ve tuz ilave edilir, on dakika kadar pişirilir, sahanlara veya taslara boşaltılarak soğuk veya sıcak yenebilir. |
Yöresel Yemekler
PEKMEZLI KABAK Büyük pekmez tavasmda pekmez yapılacak şıra satlerce kaynatılır, bu-harlaş arak ş ıra siner ve tatlanmaya baş lar. Artık pekmez olması ıçın yarım saat kadar bir zaman kalmış tır. işte o zaman daha önce beyaz tatlı kabağmdan hazırlanmış olan kabak felileıi (Uzunluğuna kesilmiş bir kabağm ikiye üçe ayrılmış panalan) pekmez tavasına atılır. Kabaldar tatlilaşmakta olan şıra ile birlikte pış er, giderek kahve rengi bir renk alarak tadlaş ir. Uzun saplı bir süzgeçle pekmez tavasmdan toplanır. Sıcak veya soğuk olarak yenebilirler. PEPEÇURA Malzemeler: Uç kilo siyah kokulu üzüm, bir su bardağı mısır unu, tuz. Az bir miktar buğday unu katılması iyi olur. Yapılışı:Üzümler ezilir, şırası alınır. Gerekirse üzümlerin posası az bir suda pişirilerek posada kalan öz de alnmış olur. Bir kazana koyduğumuz ve kaynar hale getirdiğimiz üzüm suyuna un, yavaş yavaş yedirilir, gerekirse şeker ilave edilir. Muhallebi kıv----- gelinceye kadar pişirilir. Sahanlara taslara konup soguk olarak ikram edilir. Bir kaç gün hatta daha fazla bekletmek daha makbuldur. Küflenmeye başlamış olmak bekleme süresini belirler. Pepeçura, pekmez için hazırlanan şımdan bir miktar ayrılarak da yapılabilir |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.