![]() |
Yöresel Yemekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yöresel YemeklerPANCAR DİBLESİ: Malzeme: 2 bağ pancar 4 baş orta büyüklükte soğan 1 su bardağı pirinç (veya bulgur) Zeytinyağı Tuz Karabiber Yapılışı : Pancar temizlenipyıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAKARCA KAYGANASI Malzeme: Sakarca (3 bağ) Yumurta (1 adet) Tuz 1yemek kaşığı (20 gram) Mısır Unu 4 yemek kaşığı (100 gram) Sıvıyağ ½ çay bardağı (100 gram) Yapılışı: Sakarcalar temizlenip, yıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ISIRGAN ÇORBASI: Malzeme: Isırgan (Yeşil taze ısırgan ½ kg ![]() Kuru Soğan (1 adet) Yaş veya Kuru Nane (1 tutam) Kuru veya Yeşil Sarımsak (3 diş) Tereyağ (1 çorba kaşığı) Mısır Unu (Taze 2-3 çorba kaşığı) Salça (Domates 2 çorba kaşığı) Bulgur veya Pirinç (½ su bardağı) Yeşil Pırasa Yaprağı (1 tutam) Pezik (1 tutam) Su (Miktarı çorba kıvamı) Acı biber (2 adet) Yapılışı : Isırgan, pezik, pırasa, ince ince doğranıp, kaynayan suya eklenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yöresel Yemekler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yöresel YemeklerHAMSİLİ PİLAV Malzeme: ½ kilo kılçığı ayıklanmış hamsi, 2 baş soğan, 1 paket margarin, 4,5 su bardağı pirinç, 3 - 4 yemek kaşığı dolma fıstığı, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 4 su bardağı su, Tuz ![]() Yapılışı: 1) Dolma fıstığını yağda kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Su kaynadıktan sonra pirinci ilave edin ![]() ![]() ![]() 3) Pilavın üzerine bir kat daha hamsi dizdikten sonra fırında pişirin ![]() ![]() ![]() PANCAR(KARA LAHANA)ÇORBASI: Malzeme: 1 bağ pancar 1 baş soğan 1 tane acı biber 2 kaşık yağ Yeterli kadar tuz Yapılışı:Pancar temizlenipyıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MISIR ÇORBASI: Malzeme: 1 kg kırma beyaz mısır 1 litre ayran 1 çorba kaşığı nane 1 su bardağı kuru fasulye Yapılışı: Akşamdan suya bırakılankırma mısır ve fasulye sabahleyin haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KABAK ÇORBASI: Malzemeler: 1 limon 500 gr kabak 1soğan 50 gr margarin Yarım litre et suyu 400 ml tam yağlı süt TuzKarabiber Bir miktar tarçın 3 dilim tost ekmeği Yapılışı: Kabağın kabuklarını soyupçekirdekli kısımlarını temizleyin ve 1 cm'lik parçalar halindedoğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu karışımdan 3 çorba kaşığı alıp bir kenarda bekletin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çorbayı kabak ve kıtırlarla servis yapın ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yöresel Yemekler |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yöresel YemeklerMISIR EKMEĞİ: Yöresel yiyeceklerin temelinde genellikle mısır ve mısır unubulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Mısır ekmeği pişirmenin iki safhası bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Ateş plekiyi iyice kızdırırken bol köz ve kül de bırakır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada sıcak su eli yakar ve hamur parmaklara yapışır ![]() ![]() Yoğurma işi bitince hamur yuvarlak hale getirilir ve tekneye konan birtutam un üzerine gezdirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Hamur tarif edildiği gibi yoğrulduktan sonra sıra pişirmeyegelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ateşteki közler ve küller kenara çekilerek pleki, alttan dakızmış olan ocak taşının üzerine sürülür ve üzeri bir saclakapatılarak, sac üzerine hafif bir ateş yakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NEMÜSLÜ BÖREK: Malzeme: Hamur İçin : Yarım kg Un 1 Yumurta Aldığı kadar Su Kızartmak için Sıvı Yağ 1 tutam Tuz ![]() İç Malzeme : Yarım demet Pezik (Pazı) 1 çay fincanı Pirinç Yarım bağ Mendek Otu (Baldıran) Yarım kahve fincanı Sıvı Yağ 1 Soğan Tuz - Kırmızı Tozbiber ![]() Yapılışı: Unu tuzla harmanlayıp, hamur yoğurma kabına alın ![]() ekleyip, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun ![]() otunu temizleyip, bol suyla yıkayın ve kıyın ![]() Büyük bir tencerede kaynar su hazırlayın ![]() Pirinci ilâve edin ![]() yumuşayınca yeşillikleri ekleyin ![]() Pazının sap kısımları yumuşayıp, ezilmeye başlayınca süzgece alıp süzün ![]() Elinizle iyice sıkarak bir tabağa alın ![]() Soğanı soyup, küp şeklinde doğrayın ![]() Sıvı yağı tavada kızdırıp, soğanı kavurun ![]() Tuz ve kırmızı biber ekleyip, tavayı ocaktan alın ![]() edip, iyice harmanlayın ![]() cevizden daha büyük parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın ![]() açıp, hamurun yarısına gelecek şekilde iç malzemeyi paylaştırın ![]() kısmını üzerine kapatıp, kenarlarından bastırın ![]() Sıvı yağda kızartıp sıcak olarak servis yapın ![]() PANCAR SARMASI Malzemeler: 3 bağ Pancar (Kara Lâhana) 500 g çekinti Mısır 2 Soğan - 30 g Tereyağı 1 kahve fincanı Sıvı Yağ Yarım demet Maydanoz 2 çorba kaşığı Biber Salçası 1 kâse Sarımsaklı Yoğurt Tuz - Kırmızı Tozbiber Yapılışı: Çekinti mısırın üzerine çıkacak kadar su ve tuz ekleyip koyulaşıncaya kadar pişirin ![]() soyup, küp şeklinde doğrayın ![]() soğanı kavurun ![]() karıştırın ![]() mısıra ekleyip karıştırın ![]() Pancarların sap kısımlarını kesip haşlayın ve süzün ![]() ![]() bir parçasına birer kaşık iç malzeme ekleyip, üçgen şeklinde sarın ve tencereye yerleştirin ![]() Salçayı suyla ezin ![]() sosu yemeğin üzerine gezdirerek dökün ![]() ekleyip kapağı kapalı şekilde pişirin ![]() yoğurtla birlikte sıcak olarak servis yapın ![]() *Çekinti mısır, değirmende az dövülmüş kırık mısıra verilen ad ![]() kemik ya da kemik suyu ilâve edebilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yöresel Yemekler |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yöresel YemeklerLAZ BÖREĞİ Malzemeler: Beş yumurta, yedi su bardağı süt, beş kaşık tereyağı, bir buçuk su bardağı şeker, bir buçuk kahve fincanı nişasta, bir buçuk kahve fincanı pirinç unu, alabildiği kadar buğday unu, tuz ![]() Yapılışı: Bir kase su, iki kaşık tereyağı, bir yumurta sarısı, az tuz, bir iki damla zeytinyağı ve alabildiğince un katılarak yoğrulur ve ondört parçaya bölünür ![]() ![]() Yapraklar arasına konacak muhallebinirı yapılışı: Süt ve şeker kaynatildıktan sonra az tuz konur, ayrı bir kapta pirinç unu veya nişasta, dört yumurta sarısı, bir bardak soğuk su ile iyice çırpılır, kaynayan süte karıştırılarak ilave edilir ![]() ![]() Yedi hamur tek tek açılır ve her bir yaprağına tereyağı sürülerek tepsiye dizilir, üzerine önceden hazırlanmış olan muhallebi soğuk olarak dökülür ![]() ![]() ![]() Bir buçuk bardak şeker, bir bardak su ile hazırlanan ilik şurup, fırından çıkan böreğin üzerine dökülür ![]() ![]() ENIŞTE LOKUMU Eskiden kaynanaların damatlan için yaptıkları ve kızlarını her ziyaretlerinde bir bohça yapıp damat evine gönderdikleri yüksek kalorili bir pasta türüdür ![]() ![]() Malzemeler: Uç su bardağı tereyağı (Margaıin de olabilir), üç su bardağı yoğurt, altı su bardağı şeker, üç yumurta, yarım limon suyu, yanm çorba kaşığı kaıbonat, alabildiğince buğday unu ve tuz Yapıhşı: Şeker, yumurta ve yoğurt bir kap içine konur, şeker eriyinceye kadar çnpilır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KABAK SUTLACI Malzemeler: Ortaboy bir taze siyah kabak, bir buçuk kilo süt, bir su bardağı şeker, tuz ![]() Yapılışı: Kabak parçalara bölünüp kabukları soyulur, küçük küçük doğranıp suyla pişirilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yöresel Yemekler |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yöresel YemeklerPEKMEZLI KABAK Büyük pekmez tavasmda pekmez yapılacak şıra satlerce kaynatılır, bu-harlaş arak ş ıra siner ve tatlanmaya baş lar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PEPEÇURA Malzemeler: Uç kilo siyah kokulu üzüm, bir su bardağı mısır unu, tuz ![]() ![]() Yapılışı:Üzümler ezilir, şırası alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pepeçura, pekmez için hazırlanan şımdan bir miktar ayrılarak da yapılabilir |
![]() |
![]() |
|