![]() |
Kısa Öyküler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa ÖykülerKısa Öyküler Öykü Örnekleri BİR ÖYKÜ Kaba saba, soluk, yıpranmış giysiler içindeki yaşlı çift, Boston treninden inip utangaç bir tavırla rektör'ün bürosundan içeri girer girmez, sekreter masasından fırlayarak önlerini kesti ![]() ![]() ![]() Harvard gibi üniversitede ne işleri olabilirdi? Adam, yavaşça rektörü görmek istediklerini söyledi ![]() ![]() ![]() Rektörün o gün onlara ayıracak saniyesi yoktu ![]() ![]() Yaşlı kadın, çekingen bir tavırla; "Bekleriz" diye mırıldandı ![]() ![]() ![]() Nasıl olsa bir süre sonra sıkılıp gideceklerdi ![]() ![]() masasına döndü ![]() ![]() ![]() ![]() dayanamayarak yerinden kalktı ![]() gidecekleri yok" diyerek rektörü iknaya çalıştı ![]() ![]() ![]() Genç rektör, isteksiz bir biçimde kapıyı açtı ![]() bulandırmıştı ![]() ![]() Onun gibi bir adamın ofisine gelmeye cesaret etmek, olacak şey miydi bu? Suratı asılmış, sinirleri gerilmişti ![]() Yaşlı kadın hemen söze başladı ![]() bir kazada kabetmişlerdi ![]() anısına okul sınırları içinde bir yere, bir anıt dikmek istiyorlardı ![]() Rektör, bu dokunaklı öyküden duygulanmak yerine öfkelendi ![]() dedi, sert bir sesle, "Biz Harvard'da okuyan ve sonra ölen herkes için bir anıt dikecek olsak, burası mezarlığa döner ![]() ![]() ![]() "Hayır, hayır" diyerek haykırdı yaşlı kadın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bir bina yaptırabiliriz" ![]() fırlatarak, "Bina mı?" diyerek tekrarladı, "Siz bir binanın kaça mal olduğunu biliyor musunuz? Sadece son yaptığımız bölüm yedi buçuk milyon dolardan fazlasına çıktı ![]() ![]() ![]() Tartışmayı noktaladığını düşünüyordu ![]() kurtulabilirdi ![]() ![]() inşaatına başlamak için gereken para bu muymuş? Peki, biz niçin kendi üniversitemizi kurmuyoruz, o halde?" Rektör'ün yüzü karmakarışıktı ![]() ![]() ![]() Bay ve bayan Leland Stanford dışarı çıktılar ![]() Palo Alto'ya geldiler ![]() onun adını ebediyyen yaşatacak üniversiteyi kurdular ![]() Amerika'nın en önemli üniversitelerinden birini STANFORD'u ![]() ========= Ayağınıza kadar gelip, sizinle görüşmek isteyen insanlara, yaklaşmadan önce bir kez daha düşünmeniz dileğiyle ![]() ![]() ![]() Kelebeğin Hikayesi Bir gün, kırlarda gezintiye çıkan bir adam, kenara oturduğu otlardan birinin dalında , küçük bir kozanın varlığını fark etti ![]() ![]() Adam , bunun bir kelebek kozası olduğunu tahmin ediyordu ![]() ![]() Dakikalar dakikaları kovaladı , saatler geçmeye başladı , ama henüz kelebeğin küçük bedeni o delikten çıkmadı ![]() ![]() Sanki kelebek elinden gelen her şeyi yapmış da , artık yapabileceği bir şey kalmamış gibi geldi ona ![]() ![]() Böylece , bir-iki dakika içinde kelebek kolayca dışarı çıkıverdi ![]() ![]() ![]() Ama bunlardan hiçbiri olmadı ![]() ![]() ![]() Adamın bütün iyi niyetine ve yardımseverliğine rağmen anlayamadığı şey , kozanın kisitlayiciliginin ve buna karşılık kelebeğin daracık bir delikten dışarı çıkmak için gereken çabanın , Allah’ın kelebeğin bedenindeki sıvıyı onun kanatlarına göndermek ve bu sayede kozanın kisitlayiciligindan kurtulduğu anda onun uçmasını sağlamak için seçtiği bir yol olduğuydu ![]() Bu gerçeği öğrendiğinde , hayat boyu unutamayacağı bir şey de öğrenmişti: Bazen , hayatta tam olarak ihtiyaç duyduğumuz şey , çabalardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Öyküler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa ÖykülerBIRAKIP DA GİDENE ![]() ![]() ![]() Burnu bir karış havada, gözü yükseklerdeydi ben onu sevdiğimde ![]() Hele hele benim aşkımı yerden yere vurup, nasıl kırmıştı kalbimi zalim ![]() Dudaklarından dökülen acı sözleri; öyle ki, bugün bile unutamadım ![]() Ne tebessümdü o , zehirden beter ![]() Her olayda içim paramparça, gözlerim ağlamaktan kıpkırmızı olurdu ![]() Yorgun düşerdim onsuz geçen, onunla dolu, koyu siyah gecelerden ![]() Pişmanlıktan kendime lanetler eder, sevgimi söylediğim günü düşündükçe, kaleme sarılıp yazardım ona nefretin aşkla kucaklaştığı o uzun mısralarımı ![]() Derdim ki; alın yazımdı, onbeşimin çocuksu aşkıydı ![]() Nasıl da gülerdi canı istedi mi ![]() ![]() ![]() En anlamlı bakışlarıyla önce ümitlendirir, ardından bir uçurumun kenarına yapayalnız bırakır giderdi ![]() Ben çaresiz, ben yorgun, ben bıkkın bu sevdadan ![]() Ah bilirdi o insafsız, diri diri yanardım o böyle yaptıkça ![]() ![]() ![]() Şubatın buz gibi kasvetli soğuğunda; onda ne bulduğumu bugün bile bilemem ![]() Ama o günlerde hayatımın amacı, varolma gibi gelirdi bana ![]() Çocukluk mu, yoksa gençliğimin safça tutkusu muydu bu kölesiye bağlanış, içten içe kopan fırtınalar, bu delice yakarış? Kimbilir, belki de sevilmeye muhtaç bir kalbin bitmek bilmeyen kaprisi ![]() ![]() ![]() Ondan hiçbir şey istememiştim ![]() Sadece sevgi ![]() ![]() ![]() Evet, şimdi yıllar sonra ben, onu düşünüyorum ilk defa kucağımda resimler, hatıralarla ![]() Hava yine soğuk, yine kasvetli gözleri gözlerimde yine sevgi, derin yüreğimde ![]() Unuttum sanırdım, meğer aldanmışım, ağladım saatlerce ![]() Bu onun "ölüm yıldönümü"dür ![]() 17'sinde toprakla kucaklaşan, o zalimin hikayesidir anlatılan ![]() Bir melodidir kırık, umutsuz ![]() ![]() ![]() Doldururken sensizlik o an odayı gönlüm hala boş, kafam yine dumanlı ![]() Bir feryat yankılanmıştı acı dolu tam 15 yıl önce bugün bomboş kırlarda ![]() Deli gibi koştum sınıfa, sırası boştu ![]() Benim kadar çaresizdi her köşe ![]() Kendi kendime konuşarak yaklaştım sırasına; "Sen ölemezsin; canımsın, sevgimsin, emelimsin Dileğince nefret et, alay et duygularımla Kızmam sana Ama ne olur bir yalan olsun, acı bir şaka ![]() Evet, evet beni üzmek için yapıyorsun ![]() Herşeyini özledim ![]() ![]() ![]() Allahım son defa göreyim yeter bana" Bu sensiz yakarış defalarca sürmüştü ta ki, ölümün o sinsi kokusunu içimde duyana kadar ![]() Hıçkıra hıçkıra ağladım, sıraya kazıdığın ismini öptüm ![]() Sonra, ona ait birşeyler bulmak için aradım her köşeyi ![]() ![]() ![]() Yalnızca buruşturulmuş bir sayfa, rengi solmuş ![]() Yazı, onun yazısı ![]() Bir mektuptu, özenilerek yazılmış, belki de çok emek verilmiş her satırına ![]() ![]() ![]() Çok şaşırdım, mektup bana hitabendi ![]() Korkakça, kaybolmasından korkarak, acıyla okudum her cümleyi kalbimde büyüyen bir özlemle ![]() ![]() ![]() Hele hele o ilk satırı ![]() ![]() ![]() Öyle ki, bugün bile unutamam, okudukça ağlarım ![]() "İnsan sevdiğini yerden yere vururmuş bir tanem, AFFET BENİ !!! ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|