Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çemen, otu

Çemen Otu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çemen Otu

Çemen Otu - Çemen Otu Bitkisi - Çemen Otu Nedir - Çemen Otu Yetiştiriciliği

Çemen otu ya da buyotu (Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagiller familyasına ait bir ot türü Anavatanı Yakın Doğu, özellikle Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin'dir

Çin'den Akdeniz'e kadar geniş bir alana yaygındır Tohumları ve bazı ülkelerde yeşil yaprakları da ıspanak gibi tüketilmektedir Tadı acımsı ve aromatiktir Esansında 40 çeşit madde bulunur Kullanımı çok eskilere dayanmakta olup günümüzde Ortadoğu ve Hint Mutfağında kullanılmaktadır Türk Mutfağında özellikle çemen tozu şekilinde bilinir Bu toz bol salçaya ve birkaç diğer içeriklere katılarak kahvaltılarda yenilen macun yapılı çemen üretilir

Çemen tozu

Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıla elde edilir Acımsı ve yanmış şeker tadındadır Günümüzde en çok Ortadoğu ve Hint mutfağında kullanılır Öğütülmüş olarak turşulara, çorbalara, soslara ve et yemeklerine katılır Ayrıca sarımsak ve kırmızı biberle karıştırılarak pastırmanın üzerine kaplanır

Diğer dillerde isimi

Arapça: Hulba, Hilbeh

Azerice: Güldefne

Ermenice: Chaiman

Çince: Hu lu ba

Farsca: Shambelilé

Fransızca: Fenugrec, Sénegré, Trigonelle

Almanca: Bockshornklee, Griechisch Heu

Hintce: Methi (tohumlari); Kasoori methi, Sag methi (tümü)

Italyanca: Fieno greco

Rusya: Pazhitnik grecheskiy, Shambala

İspanyolca: Alholva, Fenogreco

Türkce: Çaman

Pakistan dilinde (Urdu): Methi

Hollandaca: Fenegriek

İngilizce: Fenugreek

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com