Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
sığla

Sığla

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sığla

Sığla Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Sığla Yetiştiriciliği - Sığla Hakkında

SIĞLA

(Liquidanbar orientalis)

Güvercingiller familyasındandırDiğer adları Günlük-Günnük ağacı,Amber ağacı,Ak amber ağacı,Sığala ağacı,Kara günlük

20 metre boylarında kışın yapraklarını döken genel görünüşü çınarı andıran bir ağaçtırSığala ağacının yaprakları çınarınkilere göre daha küçük ve daha açık yeşildir3-7 parçalı olan bu yapraklar dallara uzun saplarla bağlıdırAynı ağaç üzerinde dişi ve erkek çiçekler birlikte bulunur; dişi çiçekler uzun sapların ucunda sarkan kürelerdir,erkek çiçeklerse yeşilimsi dik başaklar halindedir

Yaklaşık 65-25 milyon yıl öncesinden Üçüncü Zamandan kalan bu ağaç dünyada yalnızca Güneybatı Anadolu’da marmaris,milas,köyceğiz,fethiye dolaylarında yayılış gösterirBuralarda taban suyunun yüksek olduğu korunaklı yerlerde küçük korular oluştururÜlkemiz dışında biraz da Rodos adasında rastlanır

Ağacın gövdeleri iki-üç yılda bir nisan başlarında uzunlamasına çizilir ve buradan güzel kokulu bir yağ sızar,güneşte sertleşen bu yağ,temmuzdan başlayarak şerit yada ince levha halindeki kabuklarla birlikte kazınarak alınır ve su içinde yarım saat kadar kaynatılırKaynatma sonunda sığla yağı ayrılır geriye kalan kabuk parçaları “günlük” yada”buhur” adıyla tütsü olarak kullanılır

Sığla yağına Buhur yağı,günlük sakıza,karagünlük yağı yada sığala yağı da denir

Tarihte bu yağı mumyaların hazırlamasında kullanmışlardırTicaretini yapansa Finikelilerdir

Sığla yağının bileşiminde reçine,uçucu yağ ve sinnamik asit bulunurSığla yağı sarımsı-gri renkli bal kıvamında hoş kokulu ve acımsıdırMikrop ve asalak öldürücü etkileri vardırSolunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir

Bunun için bal yada şekerle tatlandırılıp ,sulandırılarak içilirse,mide ve on iki parmak bağırsağı ülserine etkili olur;nefes darlığını açar,balgamı söktürür ve hastayı rahatlatır

Merhem yada yakı olarak uyuz ve mantar gibi bazı deri hastalıklarında da kullanılırSünnet operasyonundan sonra hızlı iyileşme için kesilen yere sığla yağı ve bal emdirilmiş bez sarılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com