![]() |
Sığla |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() SığlaSığla Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Sığla Yetiştiriciliği - Sığla Hakkında SIĞLA (Liquidanbar orientalis) Güvercingiller familyasındandır ![]() ![]() 20 metre boylarında kışın yapraklarını döken genel görünüşü çınarı andıran bir ağaçtır ![]() ![]() ![]() ![]() Yaklaşık 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağacın gövdeleri iki-üç yılda bir nisan başlarında uzunlamasına çizilir ve buradan güzel kokulu bir yağ sızar,güneşte sertleşen bu yağ,temmuzdan başlayarak şerit yada ince levha halindeki kabuklarla birlikte kazınarak alınır ve su içinde yarım saat kadar kaynatılır ![]() ![]() Sığla yağına Buhur yağı,günlük sakıza,karagünlük yağı yada sığala yağı da denir ![]() Tarihte bu yağı mumyaların hazırlamasında kullanmışlardır ![]() ![]() Sığla yağının bileşiminde reçine,uçucu yağ ve sinnamik asit bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun için bal yada şekerle tatlandırılıp ,sulandırılarak içilirse,mide ve on iki parmak bağırsağı ülserine etkili olur;nefes darlığını açar,balgamı söktürür ve hastayı rahatlatır ![]() Merhem yada yakı olarak uyuz ve mantar gibi bazı deri hastalıklarında da kullanılır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|