ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   Sığla (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=320534)

Prof. Dr. Sinsi 07-26-2012 05:47 PM

Sığla
 
Sığla Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Sığla Yetiştiriciliği - Sığla Hakkında


SIĞLA




(Liquidanbar orientalis)


Güvercingiller familyasındandır.Diğer adları Günlük-Günnük ağacı,Amber ağacı,Ak amber ağacı,Sığala ağacı,Kara günlük.


20 metre boylarında kışın yapraklarını döken genel görünüşü çınarı andıran bir ağaçtır.Sığala ağacının yaprakları çınarınkilere göre daha küçük ve daha açık yeşildir.3-7 parçalı olan bu yapraklar dallara uzun saplarla bağlıdır.Aynı ağaç üzerinde dişi ve erkek çiçekler birlikte bulunur; dişi çiçekler uzun sapların ucunda sarkan kürelerdir,erkek çiçeklerse yeşilimsi dik başaklar halindedir.


Yaklaşık 6.5-2.5 milyon yıl öncesinden Üçüncü Zamandan kalan bu ağaç dünyada yalnızca Güneybatı Anadolu’da marmaris,milas,köyceğiz,fethiye dolaylarında yayılış gösterir.Buralarda taban suyunun yüksek olduğu korunaklı yerlerde küçük korular oluşturur.Ülkemiz dışında biraz da Rodos adasında rastlanır.


Ağacın gövdeleri iki-üç yılda bir nisan başlarında uzunlamasına çizilir ve buradan güzel kokulu bir yağ sızar,güneşte sertleşen bu yağ,temmuzdan başlayarak şerit yada ince levha halindeki kabuklarla birlikte kazınarak alınır ve su içinde yarım saat kadar kaynatılır.Kaynatma sonunda sığla yağı ayrılır geriye kalan kabuk parçaları “günlük” yada”buhur” adıyla tütsü olarak kullanılır.


Sığla yağına Buhur yağı,günlük sakıza,karagünlük yağı yada sığala yağı da denir.


Tarihte bu yağı mumyaların hazırlamasında kullanmışlardır.Ticaretini yapansa Finikelilerdir.


Sığla yağının bileşiminde reçine,uçucu yağ ve sinnamik asit bulunur.Sığla yağı sarımsı-gri renkli bal kıvamında hoş kokulu ve acımsıdır.Mikrop ve asalak öldürücü etkileri vardır.Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.


Bunun için bal yada şekerle tatlandırılıp ,sulandırılarak içilirse,mide ve on iki parmak bağırsağı ülserine etkili olur;nefes darlığını açar,balgamı söktürür ve hastayı rahatlatır.


Merhem yada yakı olarak uyuz ve mantar gibi bazı deri hastalıklarında da kullanılır.Sünnet operasyonundan sonra hızlı iyileşme için kesilen yere sığla yağı ve bal emdirilmiş bez sarılır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.