![]() |
Kapari |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() KapariKapari Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Kapari Hakkında - Kapari Faydaları - Kapari Yetiştiriciliği (Capparis spinosa) 60-250 cm boylarında genellikle yere yayılmış , sürünücü,çok yıllık, çalı görünüşlü otsu bir bitkidir ![]() ![]() ![]() Maki topluluğunun en göz alıcı üyelerindendir ![]() ![]() ![]() Kapari erozyon içinde etkili bir bitkidir ![]() ![]() En kurak aylarda bile yeşil kaldığı ve geç tutuşan bitki olduğu için orman yangınlarına da dayanıklıdır ![]() Bir lezzet ve şifa deposu olan kaparinin ekimi mart ayında hasadıyla mayıs-agustos yada haziran-eylül aylarında yapılır ![]() Aile tarımına uygundur;daha çok kadınlar tarafından toplanır ![]() ![]() Su ve bakım istemeyen kıraç arazilerde de yetişebilen bitkiden dönüm başına en az 2 ![]() ![]() Asya kökenli olmasına rağmen eski Yunanlılar da Romalılarda onu soslarında kullanmışlardır ![]() ![]() ![]() İspanyollar yılda 20 milyar dolar kazandıkları tomurcukları nedeniyle kapari bitkisini” ulusal bitki” ilan edip koruma altına almışlardır ![]() Almanlar kapariyi tam 472 çeşit yiyecekle birlikte kullanır ![]() ![]() Akdeniz çevresindeki bütün ülkelerde , Yunanistan,Fransa,İspanya,Cezayir,Kıbrısta ve ayrıca İran’da üretimi yapılır ![]() Evliya Çelebi ünlü seyahatname’sinde Çorum’un Osmancık ilçesini tanıtırken halkın”gesre” adlı bir yemiş yetiştirdiğini çok yararlı olan bu bitkinin sirkeli turşunun yendiğini belirtir ![]() Bunun için olabildiğince küçük henüz çatlamamış goncalar toplanır ![]() ![]() Bir kg goncaya 1 litre sirke konur ve kapalı kaplarda üç ay bekletilir, ardından afiyetle yenir ![]() Büsbütün kurutulunca bütün aromasını yitirdiği için mutlaka salamurası yapılır ![]() Bitkinin bişeşiminde protein , selüloz, tanen, karbonhidrat, glkozitler, vitaminler fosfor ve demir gibi mineraller bulunur ![]() Kaparinin çiçek tomurcuklarının , meyvesinin ve kök kabuğunun sağlığa yararlı etkilerini şöyle sayabiliriz:Cinsel gücü arttırıcı, kabızlık giderici, idrar balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, adet ve karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici,romatizma, felç iskorbüt, kan bozuklukları gut, tümör, basur, dalak büyümesi, kalça rahatsızlıkları , diş ağrıları gibi şikayetleri giderici ![]() Bu etkileri elde etmek için kurutulmuş 10-30 gram kapari çiçeği, tomurcuğu yada kök kabuğu 1 litre suda kaynatılır yada 1 litre kaynar suyla demlenir ve günde üç bardak içilir ![]() Kapari Uluslar arası Kanser Enstitüsü tarafından antitümör etkisi sağlayan ilacın hazırlanmasında kullanılan bitkiler arasındadır ![]() Bunların dışında kapari boya ve kozmetik sanayinde kullanılır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|