![]() |
Osmanlıda Merkezi Yönetimin Bozulması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlıda Merkezi Yönetimin BozulmasıOsmanlı Merkezi Yönetim - Osmanlı Merkezi Yönetim Nedir - Osmanlı Merkezi Yönetim Hakkında Padişahlık Makamının Bozulması -I ![]() ![]() -Saraya kapanan şehzadelerin ruhsal yapılarında bozulmalar görüldü ![]() UYARI : III ![]() ![]() -I ![]() ![]() UYARI : I ![]() ![]() Sadrazamalık Makamının Bozulması -Sadrazam padişahtan sonra en etkili olan ikinci kişi idi ![]() -Sadrazamlar, önceleri eğitim ve tecrübelerine göre seçilirken, daha sonraki dönemlerde rüşvet ve iltimas yolu ile göreve gelmişlerdi ![]() UYARI : Duraklama Dönemi'nde 61 sadrazam göreve gelmiştir ![]() -Duraklama Dönemi'nde yeteneksiz kişiler sadrazamlık görevine getirildi ![]() -Bu durum halkın devlete olan güvenini azalttı, isyanların çıkmasına neden oldu ![]() Saray Kadınlarının Yönetime Katılması -Kimi padişahların zamansız ölümü üzerine geride tahta geçecek çocuk yaşta kişiler kalıyordu ![]() -Veraset sisteminden dolayı çocuk da olsa bu kişi tahta geçebiliyordu ![]() -Bu çocuk hükümdarların tahta geçmesi ile anneleri devlet yönetiminde etkili olmaya başlıyordu ![]() -Kadınların devlet işlerinde etkinliği Kanuni Dönemi'nde Hürrem Sultan ile başladı ![]() -Valide Kösem Sultan ve Turhan Sultanla devam etti ![]() UYARI : Duraklama Dönemi'nde IV ![]() ![]() ![]() -Zamanla saray kadınları devlet adamlarının atanmasında da söz sahibi oldu ![]() -Bu da bilgi ve beceriden yoksun kişilerin iş başına gelmesine neden oldu ![]() -Başa geçen padişahların küçük yaşta ve yetersiz olmaları ![]() -Şehzadelerin sancaklarda valilik yapmamaları ![]() -Padişahların ordu ile birlikte sefere çıkmamaları ![]() -Başa geçen devlet adamlarının yetersizliği ![]() -Devlet kademelerine rüşvetle, yetersiz kişilerin alınması |
![]() |
![]() |
|