![]() |
Osmanlıda Merkezi Yönetimin Bozulması
Osmanlı Merkezi Yönetim - Osmanlı Merkezi Yönetim Nedir - Osmanlı Merkezi Yönetim Hakkında
Padişahlık Makamının Bozulması -I. Ahmet ile birlikte şehzadelerin sancak eğitimi uygulaması kaldırıldı, şehzadeler sarayda kapalı bir hayat yaşamaya başladı. -Saraya kapanan şehzadelerin ruhsal yapılarında bozulmalar görüldü. UYARI : III. Mehmet; son kez sancağa çıkan Osmanlı padişahıdır. -I. Ahmet Dönemiyle hanedanın en yaşlı üyesi tahta geçmeye başladı. UYARI : I. Ahmet, sancağa çıkmadan tahta çıkan ilk padişahdır. Sadrazamalık Makamının Bozulması -Sadrazam padişahtan sonra en etkili olan ikinci kişi idi. -Sadrazamlar, önceleri eğitim ve tecrübelerine göre seçilirken, daha sonraki dönemlerde rüşvet ve iltimas yolu ile göreve gelmişlerdi. UYARI : Duraklama Dönemi'nde 61 sadrazam göreve gelmiştir. -Duraklama Dönemi'nde yeteneksiz kişiler sadrazamlık görevine getirildi. -Bu durum halkın devlete olan güvenini azalttı, isyanların çıkmasına neden oldu. Saray Kadınlarının Yönetime Katılması -Kimi padişahların zamansız ölümü üzerine geride tahta geçecek çocuk yaşta kişiler kalıyordu. -Veraset sisteminden dolayı çocuk da olsa bu kişi tahta geçebiliyordu. -Bu çocuk hükümdarların tahta geçmesi ile anneleri devlet yönetiminde etkili olmaya başlıyordu. -Kadınların devlet işlerinde etkinliği Kanuni Dönemi'nde Hürrem Sultan ile başladı. -Valide Kösem Sultan ve Turhan Sultanla devam etti. UYARI : Duraklama Dönemi'nde IV. Murat'ın annesi Kösem Sultan ile, IV. Mehmet'in annesi Turhan Sultan yönetimde oldukça etkili olmuşlardı. -Zamanla saray kadınları devlet adamlarının atanmasında da söz sahibi oldu. -Bu da bilgi ve beceriden yoksun kişilerin iş başına gelmesine neden oldu. -Başa geçen padişahların küçük yaşta ve yetersiz olmaları. -Şehzadelerin sancaklarda valilik yapmamaları. -Padişahların ordu ile birlikte sefere çıkmamaları. -Başa geçen devlet adamlarının yetersizliği. -Devlet kademelerine rüşvetle, yetersiz kişilerin alınması |